Letaszították a trónjáról A remény rabjait

Már nem Frank Darabont klasszikusa a legnépszerűbb film az IMDb-n.

Még csak tíz napja mutatták be, de a legnagyobb internetes filmes adatbázison, az IMDb-n máris a legmagasabbra értékelt filmnek számít az indiai Jai Bhim. A tamil nyelvű drámára eddig több mint 70 ezer szavazat érkezett, 9.6 pontos átlaga pedig rekord.

A kritikusok által agyondicsért tárgyalótermi dráma főszereplője egy alsóbb kasztba tartozó állapotos nő, aki a bíróság előtt próbál igazságot szerezni a koholt vádak alapján letartóztatott, majd megkínzott és meggyilkolt férjének. A helyszín a Tamil Nadu nevű déli régió Indiában, a történet pedig egy 1993-as valós eseten alapul.

A film címe (magyar fordításban: Éljen soká Bhim), egy szlogen, amelyet az indiai alkotmányt megszövegező dr. BR Ámbédkar követői használtak. A politikus és társadalmi reformer az indiai érinthetetlenek (dalitok), a nők és a munkások jogaiért folyó mozgalom vezéralakja volt.

Az indiai kritikusok kiemelik, hogy a film úgy tudja realistán bemutatni a szociális problémákat, hogy közben nem válik didaktikussá, és szinte kivétel nélkül mindannyian a főszerepet alakító Suriya különleges alakítását dicsérik.

Meera Srinivasan újságíró szerint a Jai Bhim azért is egy fontos sztori, mert megmutatja, hogyan működnek, milyen brutálisak és kiket sújtanak leginkább a társadalomba beépített hatalmi struktúrák.

A Prime Videón streamelhető film 9.6-os értékelése az IMDb top 250-es listáján egyelőre „csak” egy 139. helyet ér, a szerkesztők ugyanis a szavazatok számával súlyozzák az eredményt. A 9.3 ponton álló A remény rabjaira eddig 2 millió 485 ezer értékelés érkezett, úgyhogy a börtöndráma abszolút elsősége egyelőre nincs veszélyben.

Via: Independent