Még 14 színész, aki elképesztő képességre tett szert egy szerep kedvéért

Múltkori összeállításunk után újabb elvetemült sztárokat találtunk, akik nem elégedtek meg a látszattal és/vagy a kaszkadőrök munkájával, és a tökéletes hatás kedvéért hihetetlen készségekkel gazdagították a CV-jüket.

Több harcművészeti ág elsajátítása

Színész: Uma Thurman
Szerep: a Menyasszony a Kill Bill-filmekből

Tarantino egyik legjobb alkotásának a főhősnője minden bizonnyal a filmtörténelem egyik legnagyobb harcosa, szóval az őt megformáló Uma Thurmannek fel kellett kötnie a gatyáját, hogy meggyőzően alakítsa. Partnernője, a Vernita Greent játszó Vivica A. Fox beszámolója szerint Thurman ezt meg is tette, hiszen a sztár három hónapon keresztül napi 8 órát gyakorolt. Az edzések egy részén Fox is kolléganőjével tartott, és azt mesélte, hogy olyan intenzív volt a kiképzés, hogy egyetlen percet sem késhettek, és mindent időre kellett teljesíteniük. Ráadásul ha mindez nem lett volna elég, időnként maga a mester, QT is bejelentkezett, és ha nem volt elégedett a fejlődésükkel, alaposan ledorongolta őket (ahogy arról korábban ebben a cikkünkben beszámoltunk, nem ez volt a rendező egyetlen durva húzása a forgatáson).


Thurman maga egyébként „abszurd”-nak nevezte az intenzív gyakorlást, amire a direktor kényszerítette. Állítása szerint

a kungfu háromféle stílusát sajátította el, ezenkívül a kardvívás két fajtáját, de gyakorlott késforgató és késdobáló lett, a közelharcban is megállja a helyét,

illetve valamilyen szinten japánul is meg kellett tanulnia. Nem túl meglepő módon a forgatás után eléggé megromlott a színésznő és Tarantino viszonya – de azóta már kibékültek.


Szabadtüdős merülés

Színész: Kate Winslet
Szerep: Ronal az Avatar – A víz útjából

Ahogy arról előző összeállításunkban beszámoltunk, Margot Robbie olyan elszánt, hogy nemcsak mindig tökéletesen elsajátítja az általa életre keltett karakter akcentusát, legyen az brooklyni vagy középnyugati, de Tonya Harding műkorcsolya-versenyző megformálása miatt műkorcsolyázni is megtanult, a Suicide Squad – Öngyilkos osztag Harley Quinnje kedvéért pedig azt tanulta meg, hogyan tartsa vissza öt teljes percen át a levegőt, amíg a víz alatt van. A színésznő ezen rekordját viszont egy kolléganője, Kate Winslet nem picit döntötte meg, amikor az Avatar – A víz útja Ronaljának a szerepében nem kevesebb mint 7 perc 14 másodpercig tartózkodott a víz alatt, miközben egy na'vi szertartás részeként ellejtett víz alatti táncjelenetet vettek fel vele.


Winslet ezzel ráadásul nemcsak Robbie, de Tom Cruise rekordját is megdöntötte, aki 2011-ben a Mission: Impossible – Titkos nemzet forgatásán 6 percen át tartotta vissza a lélegzetét a víz alatt.

„Fantasztikus volt, és nagyon büszke voltam magamra,

de valószínűleg soha többé nem fogom tudni még egyszer megcsinálni. Egy négyhetes, meglehetősen intenzív edzés végén történt a dolog egy búváredzésre használt merülőtartályban. Imádtam!” – nyilatkozta rekordjáról annak idején a színésznő.

 

Olvasd el előző összeállításunkat is!

12 sztár, aki hihetetlen dolgot tanult meg egy szerep kedvéért

Vannak a színészek, vannak a method acting hívei – és vannak azok, akik megtanulnak egy idegen nyelvet vagy helikoptert vezetni egy film miatt. Mutatjuk a legelvetemültebb tucatot!

Tovább

 

Valódi vadonbeli túlélővé válás

Színész: Daniel Day-Lewis
Szerep: Sólyomszem Az utolsó mohikánból

A háromszoros Oscar-díjas, azóta sajnos már visszavonult angol sztár talán a legismertebb method actor, aki egyszer azt nyilatkozta, hogy imádja a munkájának azt a részét, hogy átalakulhat valakivé, függetlenül attól, mennyi kényelmetlenséget kell emiatt kiállnia. A legtöbb kényelmetlenség talán Az utolsó mohikán forgatása előtt érte a színészt, hiszen úgy döntött, hogy Sólyomszem, az indiánok által nevelt fehér harcos életre keltése kedvéért

hat hónapra elvonult a vadonba,

ahol saját maga gondoskodott magáról, azaz nem kempingezni volt, hanem hasonló körülmények között élt, mint a karaktere: halászott, vadászott, megnyúzta az elejtett vadat, és abból élt, amit a föld adott neki. Nem mondhatjuk, hogy nem dolgozott meg a napi betevőért!


Profi lőfegyverhasználat

Színész: Halle Berry
Szerep: Sofia a John Wick: 3. felvonás – Parabellumból

Ha egy szerep azt kívánja egy hollywoodi színésztől, hogy fegyvert fogjon, az illető minden bizonnyal a Taran Tactical nevű elit fegyverkereskedő céget fogja felkeresni, ahol gyakorlásra is van lehetőség. Így tett Halle Berry is, miután elvállalta Sofia, a jól képzett bérgyilkosnő szerepét a harmadik John Wick-filmben, a Taran Tactical tulajdonosa szerint viszont

a sztár a szokásosnál sokkal komolyabban vette a felkészülést.

 


„Nagyon élvezte a kemény munkát és az edzéseket, annak ellenére is, hogy

három bordáját törte el közben.

A folyamat végére vita nélkül ő bánt a legjobban a kézi lőfegyverekkel a nők közül Hollywoodban” – monda Taran Butler. Berry ráadásul nem állt meg a fegyvereknél: harcművészeteket és kutyakiképzést is tanult. Saját bevallása szerint profi pályájának legkeményebb 6-7 hónapján esett át ez alatt. Kiképzői szerint pedig nagyon tanulékony volt, és ha valamit nem tanult meg nagyon gyorsan, akkor is addig maradt, amíg nem sikerült tökéletesen teljesítenie.

 

Olvasd el a filmről írt kritikánkat!

John Wick: 3. felvonás - Parabellum - Nagyon nagyot üt!

A valaha készült egyik legjobb bérgyilkosos szériában sikerült emelni a tétet, növelni a feszültséget és még magasabbra halmozni a hullahegyet, mi pedig csak ámultunk és bámultunk!

Tovább

 

Egy-egy hangszer mesterévé válás

Színészek: Alison Pill és Michael Cera, Joaquin Phoenix és Reese Witherspoon, Adrien Brody, Robert Downey Jr., Mahershala Ali

Szerepek: a Sex Bob-Omb tagjai a Scott Pilgrim a világ ellenből, Johnny Cash és June Carter A nyughatatlanból, Wladyslaw Szpilman A zongoristából, Charlie Chaplin a Chaplinből, Don Shirley a Zöld könyvből


Annak ellenére, hogy a Scott Pilgrim-filmben a színészek egy olyan együttes tagjait formálták meg, akik a sztori szerint nem túl jók, elhatározták, hogy megtanulnak játszani az adott hangszereken. A banda dobosát megformáló Alison Pill

magával Becknek a dobosával gyakorolt,

szóval túl is teljesítette az elvárt feladatot, azaz a szóban forgó dalok előadásához szükségesnél sokkal jobb zenésszé vált. Ehhez hasonlóan a címszerepet alakító Michael Cera is túl jónak bizonyult: ő volt a Sex Bob-Omb basszusgitárosa, és a forgatáskor szó szerint vissza kellett fognia magát, hogy ne legyen sokkal ügyesebb, mint a karaktere; Cera egyébként ezután tényleg csatlakozott egy indie rockzenekarhoz, a Mister Heavenlyhez, amelynek azóta is a tagja.


Ennél pár fokkal komolyabb zenészeket kellett megformálniuk A nyughatatlan sztárjainak, Joaquin Phoenixnek és Reese Witherspoonnak, akik a Johnny Cash – June Carter művészházaspárt keltették életre, és ennek érdekében a színész gitározni, a színésznő pedig hárfaciterázni tanult meg: Witherspoon törekvései Oscart értek. Szintén Oscarral jutalmazták Adrien Brodyt, aki A zongorista varsói gettóban sínylődő címszereplőjének alakítása miatt nemcsak felmondta a lakását, eladta az autóját, lemondta a telefon-előfizetését és Európába költözött, hogy mindössze két bőrönddel és egy szintetizátorral felszerelkezve teljesen átadja magát a szerepnek, de a végére mesterévé is vált a zongorának.


Úgy tűnik, az Akadémia szereti a method actor zongoristákat, mert Brodyhoz hasonlóan a Zöld könyv diszkriminált koncertzongoristáját megformáló Mahershala Ali is (aki három hónapig gyakorolt a hangszeren) Oscart érdemelt. De nem volt semmi Robert Downey Jr. teljesítménye sem,

aki a Chaplin című életrajzi filmben nemcsak egyszerűen megtanult hegedülni, hanem megtanult bal kézzel hegedülni, mivel a legendás komikus balkezes volt.


Drogelőállítás

Színész: Bryan Cranston
Szerep: Walter White a Breaking Bad című sorozatból

Más színészek profi fegyverforgatók és harcművészek vagy majdnem profi zenészek lesznek egy szerep érdekében, de mivel Bryan Cranston a Breaking Bad című kultikus sorozatban egy rákdiagnózisa után methfőző bűnözővé avanzsáló kémiatanárt alakított, ő valami illegális képességre tett szert: megtanulta, hogyan kell metamfetamint előállítani. A színész Howard Stern műsorában mesélt róla, hogy

a tanulási folyamatot ráadásul a DEA, az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal vegyészei felügyelték,

akik semmit sem hagytak ki a módszerből, azaz tényleg azt tanították meg neki, méghozzá elég magas szinten, hogy hogyan főzzön príma drogot – amit ebben az esetben természetesen senki sem fogyasztott el, de nagyon úgy tűnik, hogy a sztárnak nem kell aggódnia, ha esetleg a jövőben kifogyna a szerepekből.

Itt még nem drogot kotyvaszt. Forrás: Netflix

 

Tudj meg még több mindent a sorozatról!

Ezért készült el a Breaking Bad ikonikus légyvadász-epizódja

Fontos dramaturgia pont, amikor Walter és Jesse egy legyet kerget a laborban.

Tovább

 

Balett-tánc

Színész: Natalie Portman
Szerep: Nina Sayers a Fekete hattyúból

Az egykori gyerekszínész ugyan tanult táncolni korábban, és persze a forgatás során volt egy profi táncos dublőre is, de ezzel együtt kemény kiképzésnek vetette alá magát, hogy minél hitelesebben formálja meg az egyébként nem mellesleg mániákus balett-táncost, Ninát Darren Aronofsky sötét drámájában.

Portman úgy gyakorolt napi öt órákat, hogy közben más projekteket is elvállalt, és több fronton is helyt kellett állnia a karrierjében (a színésznőnek 2009-2010-ben ezzel együtt összesen öt filmje jött ki).


„Durva rádöbbenés volt, amikor már ott voltam, és fogalmam nem volt, mit csinálok. Ha tudtam volna előre, milyen kemény lesz, és milyen messze vagyok a megfelelőtől,

sosem vágtam volna bele.

Szóval hálás vagyok az elbizakodottságomért és az arroganciámért” – nyilatkozta a New York Timesnak a felkészülésről a színésznő, aki elszántságának köszönhetően egy Oscar-díjjal és egy családdal lett gazdagabb (a Fekete hattyú forgatásán ismerkedett meg ugyanis férjével és két gyermeke apjával, Benjamin Millepied táncos-koreográfussal, akivel sajnos nemrég különváltak).


Kardforgatás

Színész: Olivia Munn
Szerep: Psylocke az X-Men – Apokalipszisből

A 2016-os X-Men-folytatásban a színésznő egy mutáns nindzsa harcost alakított, és elszánta magát rá, hogy a lehető legkevesebb kaszkadőri segítségre fog támaszkodni. Emiatt öt hónapon keresztül napi hat órán át gyakorolta a kardforgatás művészetét, azon belül is speciálisan a katanával való küzdelmet. A végére Munn olyan profi vívó lett, hogy

az akciójeleneteinek 95 százalékát ő maga hajtotta végre, és csak a maradék ötöt hagyta a kaszkadőrére.

A sztár állítólag annyira megszerette ezt a különleges sportot, hogy hobbi szinten a mai napig űzi.


(via Ranker, Backstage)

 

Ez is érdekelhet

10 sztár, akiről nem is tudtad, hogy visszavonult

2017. június 20-án jelentette be Daniel Day-Lewis, hogy visszavonul. Az Oscar-díjas színész azóta is nagyon hiányzik – ennek kapcsán összeszedtük, ki mindenki tűnt még el a szemünk elől az elmúlt években, úgy, hogy talán észre se vettük.

Tovább