Még 8 alulértékelt film, amely eltűnt egy másik hasonló film árnyékában

Néha kísértetiesen hasonló filmek jönnek ki majdnem egy időben, és ilyenkor sokszor csak egy maradhat...

Pár hete írtunk azokról az „ikerfilmekről”, amelyeket majdnem egy időben mutattak be, de akkor kifejezetten csak a komédiákra koncentráltunk. Most animációs produkciók és romantikus filmek is befértek a válogatásba.


 
Irány Eldorádó vs. Eszeveszett birodalom

Az ezredfordulón bemutatott animációs filmek közül kétségtelenül az Eszeveszett birodalom kapott nagyobb figyelmet, hála a Disney marketinggépezetének. Természetesen a közönség is beleszeretett a stílusos animációba és a véletlenül lámává változó inka császár, Kuzko humoros kalandjaiba.

A DreamWorks-féle Irány Eldorádó is hasonló kalandokat kínál Tulio és Miguel főszereplésével, akik megtalálják az Eldorádóba, a legendás aranyvárosba vezető út térképét. Kár, hogy ez a film nem kapta meg ugyanazt a figyelmet, mint a másik, Latin-Amerikában játszódó animáció. Igaz, a PORT olvasói így is szeretik, bár az Eszeveszett birodalom 9.1. pontot kapott, az Irány Eldorádó tetszési indexe is magas (8.9).


Ed TV vs. Truman Show

A hétköznapi emberek hétköznapjainak előtérbe tolása ma már nem akkora ötlet, arra ott van a közösségi média. A kilencvenes években, a Facebook és társainak eljövetele előtt azonban forradalmi ötlet volt rávilágítani arra, hogy a rivaldafényben való élet, illetve az, hogy az emberek minden mozdulatodat figyelik, mennyire problémás. Ezt tette a Jim Carrey főszereplésével készült Truman Show és a Matthew McConaughey-féle Ed TV is.

A két film közötti legfontosabb különbség az, hogy míg Truman nem tudja, hogy az élete egy tévéműsor alapjául szolgál, addig Ed tudatosan vállalja, hogy a nap 24 órájában filmezik. Következésképpen az Ed TV inkább egy klasszikus komédia felé hajlik, talán ezért sem került fel ugyanarra a polcra, mint a Truman Show, de cserébe egy kicsit kevésbé tűnik lehangolónak.


A boldogító talán vs. 27 idegen igen

2008-ban divatba jöttek az esküvői témájú romantikus vígjátékok. A 27 idegen igen főszereplője egy örökös koszorúslány, Jane Nichols (Katherine Heigl), akinek ismét koszorúslánynak kell lennie ezúttal a nővére esküvőjén, úgy, hogy titokban szerelmes a vőlegénybe.

Hasonlóképpen, A boldogító talán középpontjában Tom (Patrick Dempsey), egy playboy áll, aki beleszeret legjobb barátnőjébe, Hannah-ba (Michelle Monaghan), mielőtt felkérik, hogy legyen a tanúja az esküvőjén. A cselekmény hasonlósága nem volt szerencsés A boldogító talán számára, amely végül kevésbé volt sikeres, mint ikerfilmje.


Vigyázz, kész, szörf! vs Táncoló talpak

Aligha a véletlen műve, hogy 2006-ban és 2007-ben is kaptunk két, gyanúsan hasonló animációs pingvinfilmet.

Míg a Táncoló talpak az éneklő és táncoló pingvinekre koncentrált, addig a Vigyázz, kész, szörf! egyfajta haverfilm, amelyben Cody Maverick nyomába ered egy filmes stáb, hogy dokumentálják, ahogy megnyer egy szörfversenyt. Bár a két film tartalma valójában eléggé különbözik egymástól, a puszta vizuális hasonlóság miatt sajnos a Vigyázz, kész, szörf!-öt gyengébb másolatnak tekintették.


Z, a hangya vs. Egy bogár élete 

Ha csak a tartalmat nézzük, a hasonlóság kísérteties, mindkét film főhőse egy hangya, ráadásul mindössze néhány hónap különbséggel kerültek a mozikba – nem csoda, hogy a frissen alakult Dreamworks (Z, a hangya) és a Pixar (Egy bogár élete) alkotói el is kezdtek vádaskodni egymással, azt állítva, hogy a másik tőlük nyúlta az ötletet.

A népszerűségi versenyt végül a Pixar nyerte, de ettől még a Z, a hangya egy remekül animált, szívhez szóló mese, az eredetiben ráadásul Woody Allen adja a hangját a neurotikus címszereplőnek.


Szupersuli vs. Szuper felsőtagozat

Mielőtt a szuperhősfilmek divatba jöttek volna, Hollywood különböző formulákkal próbálkozott, hogy lássa, mi jön be a közönségnek. A 2005-ös Szuper felsőtagozat és a 2006-os Szupersuli olyan felnövéstörténetek, ahol a fiatal hősöknek mentorokra van szükségük, akik felszabadítják erejüket, és segítenek nekik felnőtté válni.

Míg a Disney-féle Szuper felsőtagozat a gimifilmek szokásos paneljeit használja, csak itt nem átlagos tinik, hanem szupererős fiatalok a főszereplők, addig a sokkal alulértékeltebb Szupersuli az egykori szuperhős, Zoom kapitány (Tim Allen) történetét meséli el, aki visszavonul, hogy a hősök következő generációját képezze ki. Erre a filmre a közönség valamiért kevésbé volt vevő, és mára szinte feledésbe is merült.


A szerv vs. A pláza ásza

2009-ben Hollywood tisztelgett a középosztálybeli Amerika meg nem énekelt hősei, a pláza biztonsági őrei előtt. Kevin James A pláza ászában varázslatos humorral, segwayen lovagolva küzdött a rossz kritikák ellen és biztosította a kasszasikert.

Nem sokkal később jött A szerv, amelyben Seth Rogen alakítja egy bevásárlóközpont biztonsági őrét, akinek egy szatírt kell megállítania. A filmet az Egyszer fent, ...inkább lent és Az erényes Gemstone-ék című sorozatokból ismert Jody Hill írta és rendezte, és egy csipetnyi sötét humorral ütötte fel a formulát. Ha nem egy közel azonos alapszituációval rendelkező komédia után nem sokkal mutatják be, valószínűleg jóval nagyobbat fut.


Vadkaland vs. Madagaszkár

Egy csapat állat megszökik az állatkertből, és életre szóló kalandra indul, hogy megünnepelje szabadságát. Természetesen a falka élén a dzsungel királya, egy oroszlán áll. Érthető, ha az első film, ami eszünkbe jut erről, az a 2005-ös, franchise-t elindító Madagaszkár, de ez a Vadkaland sztorija is.

Bár cselekménye és szereplői rendkívül hasonlítanak a Madagaszkáréra, a 2006-ban bemutatott Vadkalandnak is megvan a maga egyedi varázsa. Egyes kritikusok még a Madagaszkárnál is jobbnak nevezték a filmet a szimpatikus(abb) karakterek miatt. A későbbi premier miatt azonban elkerülhetetlen volt, hogy a Vadkaland epigonnak tűnjön, még ha nem is annak szánták.

Via: Ranker