Megannyi kínzó kérdés az Alien: Covenant kapcsán

Vigyázat, spoilerek! Az új Alien film kapcsán nem a tágabb összefüggéseket és a nagy mítosz kötődési pontjait, hanem a teljesen praktikus kérdéseket vettük elő. Azt már nem is firtatjuk, miért olyan buta minden szereplő!

Mi okozta a csillagkitörést?

A Covenant békésen utazik a benépesítésre kijelölt Origea 6 bolygó felé, amikor egy spontán csillagkitörés éri, az épp kitolt energiavitorlák meghibásodnak, az űrhajóban pedig komoly károk keletkeznek. Ekkor ébreszti fel Walter, a hajó androidja a legénységet, akik úgy tíz percen belül felfedezik, hogy valaki titokzatos jeleket küld ki egy olyan bolygóról, amely tökéletesen lakhatónak tűnik. El is indulnak feltérképezni a frissen felfedezett égitestet, aminek ugyebár nem lesz jó vége, és rögtön fel is merül a kérdés: miért pont ott és akkor érte az űrhajót a kitörés, ami különben rendkívül ritka? A rájuk, pontosabban kísérleti alanyokra váró David, a másik android műve volt mindez? Ha igen, hogyan volt rá képes? A Tervezők technológiáját használta fel? És ha igen, ezt miért nem mondja el a végén, legalább Walternek?

Miért ez a dal?

A Covenant legénységét egy bizonyos dal, a Take Me Home, Country Roads vonzza a Tervezők bolygójára, amit szinte véletlenül fognak be, és véletlenül ismernek fel – ha nincs a cowboy kalapos Tennessee, aki nyilván country rajongó, akkor lehet, hogy csak legyintenek rá. Azt tudjuk, hogy a John Denver dalt Elizabeth Shaw énekelte a Tervezők űrhajóján, de nem túl nyakatekert módszer ez a gyanútlan idegenek odacsalogatásához? És ha nem emberek vannak az űrhajón? És ha nem amerikaiak azok az emberek? Nem lett volna egyszerűbb egy univerzális vészjelzést küldeni? Vagy David szentimentális – vagy éppen cinikus - oldalát mutatja mindez, hiszen valamilyen szinten vonzódott Shaw-hoz?

Mi baja volt Davidnek a Tervezőkkel?

Az már a Prometheusban kiderült, hogy teremtőink, a Tervezők el akarják pusztítani az emberiséget, és erre fejlesztették ki a fekete trutyit, bár nem tudni, mi bajuk van pontosan velünk. Ez kerül aztán a diadalmas David kezébe, aki ellenük fordítja a fegyvert, amivel előtte kicsit el is szórakozott. Csakhogy David gyűlöli és lenézi az emberiséget - az egy Elizabeth Shaw kivételével, de vele sem bánt jobban -, tehát miért mentené meg az embereket és pusztítja el a Tervezőket? Az ugyan elhangzik a szájából, hogy „a teremtéshez néha pusztítani kell”, és nyilván kicsit neheztelt, hogy annak idején letépték a fejét, de ennyire? Vagy konkurenciának tartja őket? Vagy csak egy saját bolygót akart, ahol tiszta lappal indulhat és kedvére kísérletezhet? Meglehet.  

Alien Covenant

Pontosan mi történt a Tervezőkkel?

Azt látjuk a Covenantben, amikor a Tervezők az érkező űrhajót üdvözlik, ám abból David rájuk ereszti a fekete dögvészt, ami egyfajta maró, égető anyagként pusztítja el őket. Ez nyilván bibliai utalás is, gondolom Szodoma és Gomorra adja a párhuzamot, de hogy is működik ez a dolog és mi van azokkal a Tervezőkkel, akik épp nem tartózkodtak a főtéren? Egyáltalán, ez a bolygójuk és mindegyikük itt élt, vagy csak egy kolóniájuk? Ha az utóbbi, adtak-e le vészjelzést, ha volt rá idő? És mi történt a megfertőzött egyedekkel, kitört belőlük valami? Mert a testek érintetlennek tűnnek, abban a pózban heverve, amely a lezúduló trutyi érte őket - igaz, a neomorfok fehér színe arra utal, közül lehet a Tervezőkhöz.

Mi van ezzel a bolygóval?

Azt tudjuk, hogy a „véletlenül” felfedezett bolygó, a Paradicsom tökéletesen lakható, a levegője lélegezhető, vize iható, amit a Covenant műszerei valahogy iszonyat messziről is igazolnak – jó kérdés, hogyan! -, és itt éltek a Tervezők is. A leszálló legénység dús növényzetű, bár kissé borongós tájat talál, és hamarosan nekik is feltűnik, hogy nem találkoznak semmiféle életformával. Mivel kicsit tompák, ezt inkább csak furcsállják, de tényleg, miért nincsenek állatok? Azt később David elmondja, hogy az általa kitenyésztett lények mutálódnak a gazdatestben, és mindent megtámadnak, ami élő szervezet, tehát az eredeti faunát nyilván elpusztították, de akkor miért nem hemzseg a környezet ragadozóktól? Éhen haltak? Megették egymást? És a növények szaporodásához nem kellenek állatok?

alien covenant

Miért jobb a tojás, mint a vírus?

David, az android teremtő komplexussal van megverve, és a Paradicsom lényeiből a legtökéletesebb ragadozót akarta kitenyészteni. Ez elég melós lehetett, mert semmiféle ketrecet vagy ilyesmit nem látni a barlangjában, tehát egyesével kellett elkapni a lényeket, de ezt most hagyjuk. Szerinte legtökéletesebb teremtménye a már jól ismert randa kancsószerű tojásban várja, hogy valaki elég ostoba legyen, lemenjen a sötét pincébe és közel hajoljon hozzá, hogy az arcára tapadjon, de tényleg ez a legjobb módszer? A kis pöfetegek levegőben szálló, könnyedén irányt váltó spórái úgy egymilliószor hatékonyabbak, azokból is pár óra alatt kifejlődnek az új lények, a rusnya világosabb neomorfok. Kérdés persze, hogy ezek alacsonyabb rendűek-e a xenomorfoknál, és ha igen, miben?

Miért nőnek gyorsabban az idegenek?

Az A nyolcadik utas: a Halálban a xenomorf embrió viszonylag sokáig marad és fejlődik az emberi testben a kitörésig, ám ekkor még sérülékeny. Az Alien: Covenantben ehhez már csak pár óra kell vagy még ennyi sem – a neomorfok például bő fél óra alatt törnek ki, rögtön támadnak és rendkívül gyorsan nőnek. Pedig mindez jó 18 évvel előbb játszódik A nyolcadik utashoz képest, a kísérletező kedvű Davidnek pedig addig is rengeteg ideje és alanya van a tökéletesítéshez. Persze a film világa is sokat változott, ma már nincs idő kivárni, míg az új lény felbukkan, szégyenlősen elbújik, hogy megerősödhessen.

Mi történt Walterrel?

A két külsőleg egyforma android, David és Walter különböző egyéniség. Amikor David nem tudja a saját oldalára állítani az emberek védelmére programozott Waltert, elkerülhetetlenné válik a leszámolás, amiből a jelek szerint David kerül ki győztesen. Mert ez a nagy fordulat, átveszi Walter helyét és az uralmat a Covenant felett, magával hozva kedvenc lényének embrióit. Minden jel szerint egy késsel végzett Walterrel, csakhogy az már simán túlélt egy hasonló sérülést újraindítva önmagát – ahogy David is túlélte, hogy letépték a fejét. Vagyis Walter még élhet, de az is lehet, hogy nem David szállt fel az űrhajóra, hanem egyesek szerint pont Walter állt át a sötét oldalra. Ennek ellentmond, hogy akárki is az, embriók vannak nála: Walter ennyi idő alatt nem tudta volna megtalálni és elhozni őket egy számára vadidegen helyen.