Meghalt Clint Eastwood egykori élettársa

Sondra Locke, Oscar-jelölt színésznő 74 éves volt. Hat hétre volt szükség, hogy halálhíre eljusson a nyilvánossághoz.

A sztár november 3-án hunyt el, miután szívrohamot kapott Los Angeles-i otthonában, de halála csak most jutott el a nyilvánossághoz, mivel az utóbbi időben visszavonultan élt. A halotti anyakönyvi kivonat szerint Locke emellett mell- és csontrákkal is küzdött, halála is ezekből a súlyos betegségekből eredeztethető.

A színésznő Sandra Louise Smith néven született, és egy Tennessee-beli rádióadónál dolgozott, mikor megnyert egy országszerte indult tehetségkutatót, melynek folyományaként játszhatott a Magányos vadász a szív című 1968-as filmben Alan Arkin oldalán. A szerep Oscar-jelölést hozott Locke-nak a legjobb női mellékszereplőnő kategóriában, de azt végül a Rosemary gyermekében szereplő Ruth Gordon nyerte el.

Eastwood és Locke 1982-ben. Forrás: Gerald Martineau / The Washington Post / Getty Images

 

A színésznő emellett leginkább arról a hat filmről ismert, amit Clint Eastwooddal forgatott a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején: ezek közül a leghíresebbek A törvényenkívüli Josey Wales, a Mindenáron vesztes, a Bronco Billy és Az igazság útja című Piszkos Harry-folytatás. Locke tizenhárom éven keresztül az élettársa is volt Eastwoodnak – szakításuk azonban nem volt túl szép. 1989-ben, amikor a nő otthagyta, a színész kitette a holmijait abból a házból, amit ő adott neki ajándékba, és a zárat is lecseréltette az ajtón.

A színésznő ezután beperelte a sztárt, hogy fizessen neki élettársi tartásdíjat, majd csalással vádolta egykori szerelmét a bíróságon, amiért az azt állította, hogy az egyik mozis szerződés, amit neki köszönhet, azért jött létre, hogy ejtse a tartásdíj-követelést. Végül a felek között peren kívüli megállapodás született, melynek keretében Locke egy meg nem nevezett összeget kapott. Az ügy egyébként elég sokáig húzódott, hiszen a kapcsolat már 1989-ben lezárult, a megállapodás azonban csak 1996-ban született.

Sondra Locke utolsó filmje, a Ray Meets Helen premierjén idén májusban. Forrás: Robin L Marshall / Getty Images

 

Mindeközben egyébként Sondra Locke papíron folyamatosan egy Gordon Anderson nevű színész felesége volt, akivel 1967-ben házasodtak össze, és a színésznő élete végéig jó barátok (és a törvény értelmében házasok) maradtak: Locke halálát is Anderson jelentette be.


(via Independent)