Megvannak az idei Magyar Filmhét életműdíjasai

  • PORT.hu

Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera az az öt művész, aki életműdíjat vehet át a filmhét nyitóeseményén.

A Magyar Filmakadémia Egyesület április 22. és 27. között rendezi meg az 5. Magyar Filmhetet a Corvin moziban. A tervek szerint a Filmakadémia mostantól kezdve minden évben életműdíjban részesít öt olyan művészt, akik beírták a nevüket a magyar filmtörténelembe. Idén először tehát Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera életművét ismerik el. Az ünnepélyes díjátadóra a filmhét nyitóeseményén, április 22-én kerül sor a Corvinban.

Andorai Pétert pályája során közel 90 filmben láthatta a közönség, köztük olyan alkotásokban, mint a Bizalom, a Szabadíts meg a gonosztól, a Mephisto, az Egymásra nézve, a Hajnali háztetők, az Eldorádó, a Roncsfilm, a Csinibaba, a Simon mágus vagy A napfény íze. A Bizalom című Szabó István-filmben egy másik kitüntetett, Bánsági Ildikó volt Andorai partnere, ahogy a Mephistóban is együtt játszottak. A színésznőt megnézhettük még Mészáros Márta Napló-sorozatának első három darabjában is.

Forrás: Magyar Filmakadémia

 

Az idén 85. születésnapját ünneplő Bodrogi Gyula eddig több mint 170 filmben játszott. Moziban először 1957-ben tűnt fel a Külvárosi legenda című, Máriássy Félix rendezte filmben. Emlékezetes munkája volt még többek közt a Házasságból elégséges, a Hattyúdal, a Húsz óra, a Tanulmány a nőkről, a Fuss, hogy utolérjenek!, a Szépek és bolondok és a Hogyan felejtsük el életünk legnagyobb szerelmét?

Koncz Gábor olyan alkotásokban játszott, mint a Hattyúdal, A kőszívű ember fiai, a Hideg napok, az Egy szerelem három éjszakája, az Egri csillagok, a Gyula vitéz télen-nyáron, valamint Fábri Zoltán Oscar-jelölt Magyarokja, majd annak folytatása, a Fábián Bálint találkozása Istennel. Venczel Vera még gimnazistaként játszott első két filmjében: Máriássy Félix Karambol és Esztergályos Károly Egy csónak visszafordul című alkotásában. 1968-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, azóta több mint száz filmben láttuk (pl. Kárpáthy Zoltán, Egy szerelem három éjszakája, Egri csillagok).


(Magyar Filmakadémia)