Megy a kavarás a Cloverfield 3. körül

Szinte már természetes, hogy egy Cloverfield-mozit rejtélyek öveznek, és ez a világűrben játszódó folytatásnál sincs másképp.

Talán nincs még egy olyan franchise, aminek egyrészt már a léte meglepő, mert semmi sem indokolná, másrészt az eddigi két filmnek merőben különböző a felfogása, a műfaja, de mindkettő nagy titkolózások közepette, szinte a semmiből pottyant elénk.

J.J. Abrams a kavarások nagymestere. Bár hamar kiszállt belőle, a Lostot senkinek sem kell bemutatni, ami semmi másból nem állt, mint újabb és újabb rejtélyek egymásra pakolásából, a magyarul is megjelent, Doug Dorsttal közösen írt S. - Thészeusz hajója című regényben két sztori fut párhuzamosan, az egyik a lapszéleken(!!), és a kötethez mellékelt dokumentumok segítségével gyakorlatilag azt kell kideríteni, hogy mi a fene maga a regény.

Abrams megszállottja az általa csak "mystery box"-nak nevezett történetmesélésnek, aminek a lényege, hogy a cselekményt alapvetően rejtélyek határozzák meg. Ezt a szemléletet vitte bele a rebootolt Star Trek második részében Khan figurájával, illetve Az ébredő Erőbe is - azóta is azon kattognak az elborult Star Wars-rajongók, hogy kik Rey szülei és kicsoda Snoke, mert Az utolsó Jedik merész fordulatait istenkáromlásnak tartják. 

Abrams a marketingben is kiválóan használja ezt a módszert, sőt, valójában, ez a legnagyobb erőssége. Mivel azt vallja, hogy maga a rejtély addig izgalmas, míg ki nem derül, így a mystery box-féle történetmesélést sokan egyszerűen csak lustaságból fakadó blöffnek tartják (Lost vége, Prometheus - Abrams hű tanítványa, Damon Lindelof épp ezt csinálta). A filmek előtti titkolózást, rejtélyes(kedő) információcsöpögtetést rettentő hatásosan műveli - így lehetett sikeres a Cloverfield, mert egyébként nem különösen kiugró, hiszen nem több egy óriásszörnyes filmnél, amit ráadásul az elcsépelt found footage (mintha talált videó lenne, amit valaki ténylegesen rögzített) stílusban forgattak le. Ám akkora hype-ot generáltak köré, hogy bizonyos (kamu) információk - fiktív weboldalak, cikkek és hírek - alapján úgy tűnt, valami egészen másra utal a film, és a fél internet nyomokat keresett. A megszállott rajongók kikockázott jeleneteket, a háttérben megbújó, elmosódó dolgokat elemeztek, és olykor egészen meredek teóriákat állítottak fel. Persze lassacskán rájöttek, hogy a Cloverfield tényleg csak egy szörnyfilm, semmi más, bár azért néhányan nem adják fel.

A kiváló Cloverfield Lane 10 máshogy okozott meglepetést. Keveset lehetett tudni róla, és a bemutató előtti utolsó pillanatban kapta meg a végleges címét, amire persze mindenki felkapta a fejét. Ki gondolta volna, hogy folytatják a szörnyfilmet? Ráadásul nagyon elegánsan: más szereplőgárda, más műfaj, az elsőhöz csak érintőlegesen kapcsolódik, és önmagában is piszkosul jó film, sokkal jobb, mint az előzménye.

A harmadik Cloverfieldnél nyilván máshogy közelítik meg a mystery box alkalmazását, hiszen egy már alkalmazott módszerrel azonnal lebuknának. Amit eddig tudunk:

  • A God Particle a Cloverfield Lane 10-hez hasonlóan önálló filmnek indult, és utólag cloverfieldesítették a forgatókönyvet.
  • A rövidke szinopszis már önmagában is egy elképesztő rejtély: a közeljövőben, egy űrállomáson játszódik a történet, amikor egy baleset következtében eltűnik a Föld.
  • A jelenlegi, talán végleges címe: Cloverfield Station. Már az is jellemző, ahogy ez kiderült: az egyik stábtag a LinkedIn profiljára vette fel új tételként a filmográfiájába.
  • Eredetileg 2017 februárjában mutatták volna be, majd először októberre, utána 2018 januárjára csúsztatták, ám jelenleg áprilisra van ütemezve.
  • Semmilyen előzetest nem adtak ki a filmhez, csupán a különös 04182028.com nevezetű weboldal létezik, amin egy zavaros, adathibás videót láthatunk, és a hangfoszlányok alapján valami nagyon nem jó történik éppen.
  • A rendező Julius Onah, a főbb szerepekben Daniel Brühl, Elizabeth Debicki, Gugu Mbatha-Raw, Chris O'Dowd és David Oyelowo.
  • Daniel Brühl ellátogatott az UCLA-ra, hogy beszéljen az egyetem tanáraival, ugyanis nem értett meg néhány természettudományos dolgot a szerepe kapcsán. A film történetének mindössze 2%-át osztotta meg velük, és nagyon félt, hogy véletlenül többet is kikotyog, mert szigorú titoktartás kötelezi. "Attól félek, hogy a Bad Robot börtönében végzem." (A Bad Robot Abrams produkciós cége.)
  • A legfrissebb pletykák szerint egyáltalán nem mutatják be moziban, hanem a Netflixen láthatjuk majd. Ezt eddig sem a stream szolgáltató, sem a gyártó Paramount nem erősítette meg.

Annyi bizonyos, hogy valószínűleg nemsokára tényleg láthatjuk a filmet, és nem lenne meglepő, hogy ha tényleg a Netflixen lesz majd elérhető, hirtelen bukkan fel, bármilyen előzetes hír nélkül.

(Források: DigitalSpy, ScreenRant)