Minden, amit tudni akartál az Egy csodálatos elme rendezőjéről

A héten 70 éves Ron Howard minden műfajban otthon van, és pontosan tudja, mi kell a közönségnek.

A születésnapos rendező, író, producer és színész nevéhez olyan filmek fűződnek, mint az Egy csodálatos elme, a Lánglovagok, A Da Vinci-kód, a Frost/Nixon vagy a Csobbanás. Markáns stílusa nincs, cserébe pontosan tudja, hogyan kell a közönség kedvére tenni, legyen szó vígjátékról, drámáról, fantasyről vagy akár Star Wars-filmről. Íme néhány érdekesség a munkásságáról és az életéről.

 

Nepo baby volt ő is

Ron Howardnak a vérében van a film: az oklahomai Duncanben született Jean Speegle Howard színésznő és Rance Howard rendező, író és színész nagyobbik fiaként. Német, angol, skót, ír és holland felmenőkkel rendelkezik, apját még Beckenholdtként anyakönyvezték, de 1948-ra felvette a Howard művésznevet a színészi karrierje érdekében.

A Howard család 1958-ban költözött Hollywoodba, abban a háztömbben béreltek lakást, ahol később az Andy Griffith Show-t forgatták.

Gyerekszínészként kezdte

Színészként 18 hónaposan mutatkozott be a The Seven Year Itch című darabban Baltimore-ban, első filmszerepét pedig négyévesen kapta a The Journey-ben. Első komolyabb szerepe a fiatal Opie Taylor volt, Andy Taylor seriff fia a The Andy Griffith Show című szitkomban. Nyolc éven át alakította őt, majd hét évet húzott le a Happy Days című szitkomban a tinédzser Cunningham szerepében, 1978-ban Golden Globe-díjat is kapott az alakításáért. Ekkor még Ronny Howard néven szerepelt a stáblistákon.

Filmes szerepeket is kapott, ő volt Winthrop Paroo A muzsikusban, és eljátszhatta Huckleberry Finnt is 1975-ben.

Apjának köszönheti, hogy nem szállt fejébe a hírnév gyerekszínészként, egyengette a karrierjét, megvédte a tisztességtelen bánásmódtól, de ha kellett, szigorú is tudott lenni vele.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Igazi nagyságokkal játszott együtt

George Lucas első filmjében, az American Graffitiben (1973) övé volt az egyik főszerep, A mesterlövész (1976) című westernben pedig John Wayne, Lauren Bacall és James Stewart voltak a partnerei, a kritikusok ráadásul mindkét alakításától odáig voltak.

Mindig is rendező akart lenni

Howard már fiatalon tudta, hogy a forgatásokon, színészként szerzett tapasztalatainak köszönhetően rendezői pályára szeretne egyszer lépni, és már a Happy Days című szitkomnak is több epizódját ő rendezte. 1977-ben, mindössze 23 évesen debütált a kamera mögött a Grand Theft Auto című filmmel, amelynek társírója és főszereplője is volt.

Ikonikus kollaborációk

Howard több nagy színésszel is kiváló kapcsolatot alakított ki. Ő rendezte Tom Hankst a Csobbanás, az Apollo 13, A Da Vinci-kód, az Angyalok és démonok és az Inferno című filmekben.

Russell Crowe-val is szeret együtt dolgozni, az Egy csodálatos elme és A remény bajnoka című filmek is az ő együttműködésüknek köszönhetők.

Mindenevés

Howardnak nincs kedvenc műfaja, otthon van mindegyikben, készített már drámát, vígjátékot, akciót, fantasyt, történelmi filmet, sőt a dokumentumfilmezésbe is belevágott, olyan projektekkel, mint a Pavarotti, a The Beatles: Nyolc nap egy héten - A turné-évek és a Rebuilding Paradise. A közös ezekben, hogy a középpontban általában lenyűgöző emberi történetek állnak, amelyek erős érzelmi hatást gyakorolnak a közönségre.

Narrátorkodás

Howard nemcsak rendezőként, de producerként is aktív, az ő nevéhez fűződik többek közt az Elcserélt életek, a Barry Seal: A beszállító vagy a Mély torok mélyén. Ennél meglepőbb, hogy az egyik legikonikusabb szerepvállalására narrátorként került sor: Az ítélet: család című szitkomban ő a mindent tudó, szarkasztikus kommentátor, akinek csak a hangját hallani. (Egyszer azért feltűnik saját magát alakítva.)

Díjeső és pénzügyi siker

Howard azon rendezők közé tartozik, akik a mozipénztáraknál is megbízhatóan szállítják a számokat, és többnyire a kritikusok is szeretik a filmjeit. Eddig összesen két Oscar-díjat, négy Emmy-díjat, egy Grammy-díjat, két Golden Globe-díjat nyert, és 7 BAFTA-díjra jelölték. Két csillaga is van a Hollywoodi Hírességek Sétányán, az egyiket 1981-ben, a másikat 2015-ben kapta a televíziózáshoz és a mozgóképhez való hozzájárulásáért.

1991-ben megcsinálta a nagy sikerű Lánglovagokat, amely négy Oscar-jelölést kapott. Az 1995-ös Apollo 13-at kilenc Oscar-díjra jelölték, és világszerte több mint 300 millió dollár bevételt hozott. Az Egy csodálatos elmével pedig a csúcsra ért: a legjobb film és a legjobb rendező Oscarját vihette haza.

Családi cameo

Az Apollo 13-ban mindkét szülője szerepet kapott, sőt lánya, a később színészi pályára lépő Bryce Dallas Howard is cameózott.

A gyerekei beszédes neveket kaptak

Mind a négy gyermekét arról a helyről nevezte el, ahol megfogantak: Bryce Dallas Howard a texasi Dallasban, Paige Carlyle és Jocelyn Carlyl a New York-i Hotel Carlyle-ben, Reed Cross pedig egy bizonyos útról kapta a nevét.

 

Végül lássuk, melyek Ron Howard legjobb filmjei a Rotten Tomatoes kritikaértékelő portál szerint:


10. Váltságdíj – 74%

9. Egy csodálatos elme – 74%

8. A remény bajnoka – 80%

7. Selyemgubó – 82%

6. Lapzárta – 89%

5. Csobbanás – 91%

4. Vásott szülők – 92%

3. Frost / Nixon – 93%

2. Éjszakai műszak – 93%

1. Apollo 13 – 96%

 

Via: Wikipedia / IMDb