Mit adott nekünk Amber Heard?

Ő napjaink legtöbbet emlegetett színésznője, csakhogy nem a szerepei miatt. Mégis, hol láthattuk? Az megvan, hogy ő volt a vörös csaj az Aquamanben és a Rumnaplóban jött össze Johnny Depp-pel, de akadtak más említésre méltó szerepei is.

Kőkemény Minnesota (2005)

Amber Heard egyik legelső filmszerepe kemény vállalás volt, részben a szerep természete miatt, részben azért, mert egy elképesztő szereplőgárda mellett kellett emlékezeteset alkotnia,

ami mellesleg sikerült is.

Charlize Theron, Frances McDormand, Sean Bean. Woody Harrelson és Sissy Spacek mellett nem lehetett könnyű a fiatal színésznőnek, akinek ráadásul a film drámai csúcspontját is a hátán kellett vinnie. Ő alakítja ugyanis egy visszaemlékezésben a fiatal hősnőt, akit – és ez csak itt derül ki – annak idején megerőszakolt és teherbe ejtett a tanára, miközben akkori barátja cserbenhagyta.

Majd meghalnak Mandy Lane-ért (2006)

Mandy Lane (Amber Heard), az esetlen tinilány egy nyár alatt nővé érett, ám mivel még csak egy szégyenlős kamasz, nehezen birkózik meg a rá irányuló figyelemmel, pláne, hogy hétvégi kirándulásra indul epekedő osztálytársaival. A feszengősen induló közös programról Mandy már jó előre a legrosszabbakat gondolja, ám a történések még a legvadabb képzelgéseit is felülmúlják: hódolói szép lassan és véresen hullani kezdenek. A brutális gyilkosságok mögött egyetlen közös pont van: Mandy. Jonathan Levine (Eleven testek, Fifti-fifti) slasher filmje helyenként kockáról kockára koppintja a nagy klasszikust, a Texasi láncfűrészest, de egy tinihorrornak pont elmegy.

Amber Heard a Majd meghalnak Mandy Lane című filmben - Forrás: Occupant Entertainment

 

Sose hátrálj meg (2008)

Jake Tyler (Sean Faris) új városba költözik a családjával. A fiatalember belekeveredik az illegális küzdelembe, amelyben különböző küzdősportok képviselői mérik össze erejüket. A harcban nincsenek szabályok, csak az számít, ki nyer, és rendszerint a helyi rosszfiú (Cam Gigandet) nyer. Bár Jake alulmarad az összecsapásban, nem engedik kiszállni. A családját és a barátait is veszély fenyegeti, ha nem vesz részt a következő menetben. Jake a veterán, visszavonult harcművészhez, Jean Roquához (Djimon Hounsou) fordul segítségért, hogy felkészítse az összecsapásra, de az igazi inspirációt egy szőke lány, Baja Miller (Amber Heard) jelenti. És Heard tényleg csillog ebben a szerepben.

Sean Faris és Amber Heard - Forrás: Summit Entertainment

 

Ananász expressz (2008)

Bizony, Amber Heard kedvenc vígjátékunkban is játszott, ő volt a főhős, a szétcsapott bírósági kézbesítő, Dale Denton (Seth Rogen) kissé túl fiatal csaja, akire folyton féltékeny volt, hiszen a suli teli van jóképű, nála fiatalabb srácokkal, és ebből adódik a film egyik legviccesebb jelenete. Igaz, a filmnek további háromezer legviccesebb jelenete van. És még az is lehet, hogy Amber itt ismerkedett meg a másik főszerepet játszó James Francóval, akire aztán Johnny Depp annyira féltékeny volt, okkal vagy ok nélkül. A dolgok abba az irányba mutatnak, hogy okkal.

Zombieland (2009)

Kezdjük azzal, hogy Amber Heard neve itt a 406-os, ami a lakásának a száma, szóval ő a szomszéd csaj, akire Jesse Eisenberg mindig is gerjedt, és aki filmünk legelején egy este riadtan dörömböl balfék hősünk ajtaján. Merthogy megtámadta egy nagyon gyors hajléktalan, aki meg akarta harapni, nem csoda, mondja Jesse, hogy kivan. A srác nagyon boldog, hiszen ő vigasztalhatja majd a szőke szépséget, csakhogy arra ébred, hogy a 406-os zombi lett, és meg akarja enni. El is indul a kergetőzés a lakásban, ahol egy ponton szilánkosra törik a lány ajtóba beékelődött lába, de ő rá se ránt.

Végül a vécétartály kőkemény teteje lesz a végzete, de kétszer kell vele lecsapni, ezzel illusztrálva hősünk egyik alapszabályát, a duplázást.

Féktelen harag (2011)

Van ez a Milton fazon (Nicolas Cage ), akinek a nevét Az elveszett paradicsom szerzőjétől kölcsönözték, aki sosem volt az a makulátlan figura, és aki úgy tíz éve meghalt, de arra a hírre, hogy lányát és annak férjét megölték, a kislányukat pedig elrabolták, megszökik a Pokolból. Magával viszi a Sátán fegyverét is, az Istenölőt, biztos jó lesz valamire, és a sátánista szektavezér, Jonah King (Billy Burke) nyomába ered, aki fel akarja áldozni a babát holdtöltekor, beteljesítve őrült küldetését. Milton nyomában ott liheg a Sátán könyvelője (William Fichtner), hogy visszarángassa a pokolba, ám szerencsére akad egy segítőtársa is, Piper, a csinos pincérnő (Amber Heard), akinek remekül áll a farmer short, és aki végre beköti azt a ronda szemet.

Amber Heard és Nicolas Cage - Forrás: Intercom

 

Rumnapló (2011)

A Hunter S. Thompson regénye alapján készült kissé zavaros, kissé inkoherens „útinaplóban” Amber Heard az a végzet asszonya, aki elcsavarja a Puerto Ricóba tévedt Johnny Depp fejét, aki a Félelem és reszketés Las Vegasban (1998) után újra Thompson alteregója, csak itt nem pszichedelikus drogokkal, hanem rummal és Heard látványával üti ki magát – az utóbbi itt tényleg egy tényező. Ő a titokzatos Chenault, egy kétes ügyletekkel foglalkozó befektető (Aaron Eckhart) macája, aki mindenkivel flörtöl.

Ő és Depp itt jöttek össze, és a sors iróniája, hogy mintha a filmbeli karakterek visszaköszönnének a két sztár körül kialakult botrány cunamiból.

Amber Heard és Johnny DEpp - Forrás: Big Bang Media

 

3 nap a halálig (2014)

Ethan Runner (Kevin Costner) az ügynökség legjobb embere, aki gyógyíthatatlan betegségben szenved. Úgy dönt, hogy feladja eddigi életét, mert újra akarja építeni elhidegült kapcsolatát feleségével és lányával. Amikor a titkosszolgálat kínál neki egy kísérleti, életmentő gyógyszert egy utolsó küldetésért cserébe, nem tudja visszautasítani. Két feladata lesz: miközben keresi a világ legkeményebb terroristáját, életében először kell figyelnie lányára is. Aki pedig a gyógyszert felajánlja, nem más, mint egy bizonyos Vivi Delay (Amber Heard) nagyon bizarr, hátrafogott hidrogénszőke hajjal), aki nem feltétlenül hihető módon a CIA egyik legjobb bérgyilkosa.

Amber Heard és Kevin Costner - Forrás: Big Bang Media

 

A dán lány (2015)

Koppenhága, 1926. Einar Wegener (Eddie Redmayne) és Gerda Wegener (Alicia Vikander) művészházaspár, a férfi nagy sikereket arat tájképeivel. A kevésbé elismert Gerda köztiszteletben álló polgárok portréfestője. Egy napon Gerdának gyorsan be kell fejeznie egy portrét, ezért megkéri a férjét, hogy öltözzön nőnek és legyen a modellje. Az élmény sorsfordító erejű, Einar rájön, hogy Liliként tudja kifejeznie valódi énjét, és elkezd nőként élni. Gerda váratlanul rádöbben, hogy új múzsája lett, ami kreatív lendületet ad művészetének, de kénytelenek szembenézni a társadalom rosszallásával. Heard Ullát alakítja, és pont az ilyen szerepek állnak neki jól, és a magasan jegyzett film miatt és a kisebb alakítás ellenére is jelenléte komoly presztízzsel bírt.

Amber Heard A dán lány című filmben - Forrás: UIP-Duna Film

 

Aquaman (2018)

A vörös hajú Arielt, akarom mondani Merát (Amber Heard) már Az Igazság Ligájában (2017) is megismerhettük, de természetesen itt lett igazi főhősnő, mint egy tengeri királyság hercegnője, aki Arthur Curry, vagyis Aquaman (Jason Momoa) szövetségese lesz. Aztán persze a csaja, és átszelik a fél világot együtt a Szaharától – nyilván a sivatagban kell keresnünk a Vízembert – a szintén napfényes Szicílián is, mert a hollywoodi filmesek szeretnek szép helyszíneken forgatni. Bár a következő, már leforgatott Aquaman filmben, a 2023-ban érkező Aquaman and the Lost Kingdomban is Heard lesz Mera, a most véget ért tárgyalás azért kétségkívül hatással lesz a produkcióra.