Na de honnan lőnek? – Nagyot üt a The Wall előzetes

Doug Liman háborús thrillere igazi meglepetés, hiszen azt sem tudtuk, hogy készül, de tavasszal már itt is lesz, előzetesében pedig egy láthatatlan iraki mesterlövész ejti csapdába amerikai ellenfelét.

The Wall

Az úgy volt, hogy Doug Liman rendezi a Channing Tatum főszereplésével készülő szuperhős spin off filmet, a Gambitot, ám a produkciót többször is elodázták, a forgatókönyvet rengetegszer átírták, Liman pedig végül feladta, és gyorsan megcsinált egy másik filmet. Ez lett, illetve lesz a The Wall, aminek most jött ki az első előzetese, amiből világosan látszik, hogy kicsi, de erős film lesz, egyetlen helyszínnel és három szereplővel. Adott két mesterlövész, a lövész és a megfigyelője, és egy iraki, aki csapdába csalja őket. Az egyik amerikai súlyosan megsebesül, a másik egy omladozó téglafal mögött talál menedéket, és amikor megpróbál segítséget kérni, kiderül, a rá leső orvlövész valahogy a rádióadásba is képes bejelentkezni.

Kétféle háborús film van. Van a hatalmas költségvetésből készülő szuperprodukció, amely gigantikus összfegyvernemi csatát mutat be nagy tüzijátékkal, mint a Ryan közlegény megmentése, és van a szerényebb mértékű küldetéses mozi. Az utóbbiban egy kisebb egység igyekszik számos akadályt leküzdve teljesíteni feladatát, mint például a hamarosan bemutatásra kerülő magyar Szürke senkikben – vagy itt, a The Wallban, ahol a lesben álló lövészek lesznek a célpontok, és csak úgy élhetik túl az egészet, ha ők vadásszák le az ellenfelet. Doug Liman ugyan nem háborús film specialista, de azt sem mondhatjuk, hogy idegen tőle a műfaj, hiszen legutóbbi munkája, A holnap határa egy háborús sci-fi, de furcsa módon ezt a filmet pszichológia thrillerként írják le.

The Wall

Ami nyilván bizonyos szempontból igaz is, hiszen macska-egér játék folyik, a célpont és az áldozat a rádión keresztül kommunikál egymással. Az irakit persze nem látjuk, az amerikai igen, őt a brit Aaron Taylor-Johnson játssza, akit nemrég az Éjszakai ragadozók gonoszaként láthatjuk – vajon miért angol az összes amerikai háborús film főszereplője? -, társa pedig a mostanában színészkedéssel foglalkozó ex-pankrátor, John Cena, aki legutóbb a Kész katasztrófában Amy Schumer érzelgős fuck buddy-ját alakította. Taylor-Johnson mindig jó, Cena pedig akármi lehet még, gyanítom, hogy kicsit Vin Diesel üzemmódban nyomja majd. A film mesterlövész szakértője is van, Nicholas Irving, egy Irakban és Afganisztánban is szolgált volt ranger, akit csak Kaszásként emlegettek a bevetések során, és aki egy ideje már Cenával dolgozik együtt különböző valóságshow-kon.

The Wll

Az amerikai bemutató dátuma 2017. március 10, és remélem hozzánk is eljut ez a háborús-pszichológiai kaland-thriller, ami egyszerre hozza az Amerikai mesterlövész hangulatát és A bombák földjén legizgalmasabb részét! Aztán hamarosan érkezik a munkamániás Liman következő munkája, az American Made, ahol Tom Cruise egy mexikói drogkartell pilótája lesz, és mindjárt forog a Chaos Walking című disztópia és még négy másik produkció. Őrület!

The Wall John Cena