Na, ez a srác az új Arthur! - Charlie Hunnam

Sok filmben láthattuk már az angol srácot, de sokáig senki sem jegyezte meg a nevét, majd egy tévésorozat hozta meg a hírnevet számára, most pedig Guy Ritchie-vel egy igazi legendát kelt életre.

Emlékszik még valaki a Hideghegy albínó fejvadászára, aki a katonaszökevény Jude Law nyomába eredt és hidegvérrel ölt meg mindenkit, aki az útjába került? Vagy az angol srácra a Huligánokból, aki megmutatta Elijah „Frodó” Woodnak, milyen klassz dolog is focimeccs után szétverni másokat? No ő Charlie Hunnam, akiből jókora csúszással lett világsztár, de most itt van és ő a címbéli Artúr Guy Ritchie új filmjében, az Arthur király - A kard legendájában.

Charles Matthew Hunnam, akiről kevesen tudják, hogy nemcsak színész, de forgatókönyvíró és producer is, 1980. április 10-én látta meg a napvilágot az angliai Newcastle upon Tyne-ban. Ha úgy vesszük, családi héttere sok szerepre felkészítette, apja, William Hunnam ugyanis ócskavas-kereskedő és hírhedt gengszter volt, igaz, szülei elváltak, amikor kétéves volt, majd a család a távoli Cumbria megyében található Melmerby faluba költözött, amikor anyja újraházasodott. Itt a közeli művészeti főiskola hallgatója lett, ahol filmtörténeti és filmelméleti diplomát, valamint előadóművészi képesítést szerzett. Csakhogy jó eséllyel enélkül is a filmiparban kötött volna ki: a jóképű, karizmatikus srácot ugyanis egy cipőboltban fedezték fel.

Charlie egy öccsének vásárolt cipőt és becsípve bohóckodott, hogy a haverjait szórakoztassa, és ennek véletlenül egy gyerekműsor produkciós menedzsere is tanúja volt. Így került be a Byker Grove című sorozatba, majd egy évre rá A fiúk a klubból című, meleg fiatalokról szóló drámasorozatába. Aztán jöttek a kisebb filmszerepek, és az ambiciózus srác hamarosan Los Angelesbe költözött, ahol nem minden alakult úgy, ahogy ő tervezte. Visszatérő szerepet kapott a Will és a haverokban, majd a rövid életű Undeclared című sitcomban, de a nagy áttörés elmaradt. Igaz, volt munkája: Katie Holmes volt pasiját játszotta a Elhagyatvában 2002-ben, majd ugyanebben az évben jött a Nicholas Nickleby című Dickens-feldolgozás címszerepe, és a már emlegetett Hideghegy kicsi, de meghatározó szerepe. A 2005-ös Huligánok kedvéért egy időre hazaköltözött Angliába, és szintén itt forgatta majdnem felismerhetetlen raszta hajjal 2006-ban Az ember gyermekét.

Érdekes módon pont a 2005-ös Huligánok hozta meg végül a nagy sikert: abban látta őt Kurt Sutter, aki éppen egy új sorozaton dolgozott, amely egy törvényen kívüli kaliforniai motorosbandáról szólt, és ehhez keresett egy kemény, jóképű, részben ismeretlen, de tapasztalt színészt. Így kapta meg Jackson „Jax” Teller szerepét a Kemény motorosokban, ami végül hét évadot élt meg és szenzációs nézettségi adatokat produkált. Igaz, részben ezért kellett lepasszolnia a Szürke ötven árnyalata főszerepét, ami akkor még nagy lehetőségnek tűnt, bár a végeredményt látva talán jobban járt így. Pár kisebb filmet azért bevállalt a sorozat mellett is. Ilyen volt a felejthető Lejtőn, a Frankie Go Boom című vígjáték, ami sajnos hozzánk nem jutott el, és a Kelepce Eric Banával és Olivia Wilde-dal. Aztán jött Guillermo del Toro!

A Tűzgyűrű című óriásrobotos-szörnyes szuperlátványos sci-fiben Hunnam már igazi sztárként szerepelt, és talán jutalomként, de del Toro következő munkájában, a Bíborhegyben is szerepet kapott. És ekkor már azt is tudni lehetett, hogy ő lesz Artúr király Guy Ritchie új filmjében, amit a múlt héten mutattak be a hazai mozikban, és a rendező stílusához hűen ez az Arthur nem a klasszikus uralkodó, hanem utcagyerekből lett vezér. 2017 pedig lehet, hogy Charlie éve lesz, mert az Arthur király - A kard legendáját hamarosan követi a már most agyondicsért The Lost City of Z, amiben a valóban élt, és az Amazonas mentén az 1920-as évek során eltűnt felfedezőt, Percival Fawcett ezredest alakítja. Szintén még idén készül el a Papillon című filmje, amely az 1973-as klasszikus börtönregény, a Pillangó remake-je – és szó van Tűzgyűrű második részéről is. És Charlie nem csak játszik, ír is!

Közvetlenül azelőtt, hogy beválogatták a Kemény motorosok szereplői közé, Hunnam eladta a Vlad című forgatókönyvét a Summit Entertainmentnek, valamint a Brad Pitt által alapított Plan B Stúdiónak. A történet természetesen Karóbahúzó Vlad havasalföldi fejedelem életéről szól, a tervek szerint Anthony Mandler rendezi. Másik forgatókönyves ötletét egy 2011-es Rolling Stone-cikk adta, mely egy mexikói drogbáróról, Edgar Valdez Villarrealról szólt, és az angliai cigány kultúráról tervez filmet, amelyet reményei szerint rendezőként is megvalósíthat majd.