Nahát, az ukránok csináltak egy tök bizarr történelmi eposzt!

Abban ugyan semmi furcsa nincsen, hogy az ukránok csináltak egy hazafias történelmi filmet, az viszont különös, ahogyan és akikkel csinálták, és amiről másolták.

Kelet-Európában újra divatba jött a nemzeti identitást erősítő, a hazafias büszkeséget felkorbácsoló történelmi film. Az oroszok már évek óta tucatjával gyártják őket, ráadásul gyakorta nagyon magas technikai szinten, a műfaj egykori bajnokai, a lengyelek is megint rákaptak az ízére, bár nekik még van hová fejlődniük, és miért pont Ukrajna maradt volna ki a trendből, ami nyilván hamarosan hozzánk is elér? Nem is maradtak ki, csak furcsán oldották meg a feladatot, de lássuk az előzetest!

Az ukránok ahhoz a megoldáshoz folyamodtak, mint annak idején Koltay Gábor a Honfoglalásban (1996): külföldi sztárra, sőt, sztárokra építették fel produkciójukat, csak nem azon a kínosan amatőr módon, ahogy azt Koltay tette. Sőt, bár ukrán filmről van szó ukrán rendezővel, gyakorlatilag az egész szereplőgárda angolszász színészekből áll, és a most kijött nemzetközi előzetes is hibátlan angolsággal szól, nem az ilyenkor szokásos, kellemetlenül élettelen utószinkronnal. Pedig jellegzetesen ukrán történetről van szó, a nemzet élet-halál harcáról a legyőzhetetlen mongolok ellen valamikor a XIII. században.

A film angol címe Fall of a Kingdom, avagy Egy királyság bukása, bár, hogy kicsit megzavarják a potenciális nézőket, egy darabig úgy hívták, The Rising Hawk, vagyis a Sólyom felemelkedése, de szülőhazájában, Ukrajnában mint Zakhar Berkut futott, hiszen Ivan Franko azonos című történelmi regénye volt az irodalmi alapanyag, de ez nyilván semmit sem mondana egy külföldinek. Az eredeti címbéli Zakhar Berkut (Robert Patrick) elszegényedett nemesember, aki fiaival (Alex MacNicoll és Rocky Myers) régóta készül a hódítók elleni harcra, ám ehhez a többi nemes támogatására is szüksége lenne, csakhogy a kevély Tuhar Vovk (Tommy Flanagan a Kemény motorosokból) erre sokáig nem hajlandó, pedig lánya (Poppy Drayton) szerelmes Berkut egyik fiába. Amikor az ukránok mégis némi sikereket érnek el, a dölyfös bojárnak is döntenie kell, a mongol kán (Tserenbold Tsegmid) ugyanis minden eddiginél nagyobb és kegyetlenebb sereget küld ellenük.

Ukrán színész itt csak mellékszerepet kaphatott, sőt, az ukrán – valójában üzbég, de Ukrajnában élő – rendező, Akhtem Seitablaev (Cyborgs: Heroes Never Die) kapott egy angol társrendezőt, a pályáját hozzá hasonlóan színészként kezdő John Wynnt, hogy minden klappoljon. A biztonság mellé jó sok „példát” is vettek, A rettenthetetlen nyilvánvalóan az volt, egy kicsit még a Trónok harcát is másolták, de volt egyértelműbb hatás is, mégpedig az Artúr király (2004) Antoine Fuquától – az íjjal harcoló Poppy Draytonban például nem nehéz a kelta Keira Knightley-t látni. A filmet tavaly ősszel már bemutatták Ukrajnában, furcsa módon még bélyeget is kiadtak az alkalomra, a nemzetközi forgalmazást az év elejére tervezték, de közbeszólt a vírus, így arra csak most ősszel kerülhet sor, és elsőként Angliában kezdik november 30-tól. Az első kritikák vegyesek, de sok jót mondanak a látványról és a harcjelenetekről – amik viszont sokszor a 2007-es Mongolra hajaznak.