Nálunk is látható lesz az első nagy költségvetésű kínai sci-fi!

Csak egyetlen alkalommal, egy fesztivál alkalmából, de teljesen ingyen nézhetjük meg a The Wandering Earth című produkciót.

Június 14. és 16. között a Kínai Népköztársaság megalapításának és a kínai–magyar diplomáciai kapcsolatok létrehozásának 70. évfordulója alkalmából a Kínai Filmmúzeum filmvetítéssel, előadással és kiállítással tarkított ingyenes fesztivállal tiszteleg a távol-keleti ország filmművészete előtt.

A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezendő ingyenes fesztivál keretein belül három nagyjátékfilm, ezenkívül a Kínai Filmmúzeumnak a kínai film fejlődésének történetét és eredményeit bemutató nemzetközi vándorkiállítása is megtekinthető lesz, az érdeklődők továbbá részt vehetnek Wang Dan, a Kínai Filmszövetség biztosának a filmipar fejlődéséről szóló előadásán. A nyitóelőadáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A fesztivál többi programja ingyenesen látogatható, a helyfoglalás érkezési sorrendben lehetséges.

A három nagyjátékfilm közül az egyik egy szerelmes film (Pekingi love story), a másik egy történelmi film (A sas és a sárkány), a harmadik, számunkra legérdekesebb pedig egy sci-fi, amiről mi is írtunk korábban, hiszen ez az első nagy költségvetésű sci-fi, ami az országban készült. A The Wandering Earth-t több mint 50 millió dolláros költségvetésből forgatták, és idén februárban nemcsak Kínában, de az Egyesült Államokban is bemutatták, méghozzá igen magas kópiaszámban.

A The Wandering Earth sztorija szerint amikor a tudósok felfedezik, hogy a Nap hamarosan elöregszik és ki fog tágulni, aminek következtében rövid időn belül elnyeli a Földet, illetve az egész naprendszert, kidolgozzák a Vándorló Föld nevű tervet az emberiség megmentésére. Liu Peiqiang kínai űrhajós e program keretében már évek óta dolgozik vezető beosztásban az egyik vezérlőállomáson. Fia, Liu Qi négyéves volt, amikor apja a küldetés miatt hátrahagyta a Peking romjai alatt épült menedékvárosban, mostanra azonban már felnőtt.

The Wandering Earth. Forrás: CMC Pictures

 

Amikor azonban Liu Peiqiang visszajön a fiúért, az lánytestvérével, Duoduóval engedély nélkül kimerészkedik a Föld felszínére. Elkapják őket, de pont belekeverednek a földi hajtóművek leállása miatti zűrzavarba. A hajtómotorokat sürgősen meg kell javítani, hogy megakadályozzák a Föld és a Jupiter összeütközését. Liu Qi hamarosan azon kapja magát, hogy az emberi faj megmentéséért kell küzdenie… A filmet a fesztivál nyitófilmjeként június 14-én, 17.30-kor nézhetjük meg. A többi vetítésről itt találunk bővebb információt.


(Arterego Kommunikációs Ügynökség)