Nem a koronavírus az első világjárvány, ami megbénította Hollywoodot

Már 102 évvel ezelőtt volt egy influenza, ami miatt leálltak a forgatások, és bajba kerültek a színészek – ez volt a spanyolnátha.

1918 novembere csodálatos időszak lehetett volna a hollywoodi filmgyártás életében, hiszen az I. világháborúnak hónapok óta vége volt, és a filmipar csakhamar az Egyesült Államok ötödik legerősebb ágazata lett a mezőgazdaság, a szénbányászat, az acéltermelés és a szállítmányozás mögött. Csakhogy közbeszólt a világon mindenkit érintő influenzajárvány: a spanyolnátha.

Munkában a Vöröskereszt mentősnői. Forrás: Universal History Archive / Universal Images Group via Getty Images

 

A hatóságok pedig hasonlóan reagáltak, mint most: habár eleinte azt hitték, csak a keleti partot érintő járványról van szó, a betegség rövidesen felbukkant Los Angelesben is, így a polgármesteri hivatal az összes szórakozóhely, köztük a színházak és mozik bezárásáról döntött – ez összesen 83 mozit érintett a városban (amelyek egyébként már amúgy is csak félházzal üzemeltek, mert az emberek féltek a fertőzéstől).

Miután a Venus in the East forgatásán az egyik színész, Bryant Washburn megfertőzte partnernőjét, Anna Q. Nilssont, a stúdiók is rájöttek, hogy lépniük kell, és leállították a filmforgatásokat is. Az akkori intézkedések azonban nem bizonyultak olyan szigorúnak és tartósnak, több kisebb forgatás ugyanis gond nélkül ment tovább (a producerek azzal érveltek, hogy ha minden leállna, összeomlana a gazdaság), és a mozikat is újranyitották hét hét után – miközben a járvány csak 1919 tavaszán csengett le.

Így nézett ki egy baseballmeccs a spanyolnátha idején. Forrás: Underwood and Underwood / The LIFE Images Collection via Getty Images

 

Ahogy most is sok színészt érint a dolog, úgy akkor is sokan váltak a spanyolnátha áldozatává. A korai romantikus filmek sztárja, Harold Lockwood mindössze 31 évesen halt meg az influenzában, amit elkapott a fiatal Walt Disney és a némafilmkorszak egyik leghíresebb csillaga, Lillian és testvére, Dorothy Gish is. A koronavírushoz hasonlóan a spanyolnátha sem volt szerencsére mindenkire végzetes hatással, így a Gish nővérek is gond nélkül átvészelték.

„A legkellemetlenebb az volt az egészben, hogy egész télen flanel hálóinget kellett hordanom”

– nyilatkozta Lillian Gish. És ugyan más nem úszta meg ennyivel, hamarosan beköszöntöttek a húszas évek, a mozi ismét felvirágzott, a spanyolnátha pedig megmaradt szomorú lábjegyzetnek a filmipar történetében. Reméljük, hamarosan a koronavírus is erre a sorsra jut.


(via The Hollywood Reporter)