Nem először volt Liam Neesonnak rasszista elszólása?

Már 2014-ben, a Non-stop című repülős akciófilmje idején is olyanokat mondott, hogy „mindannyian faji alapon profilozunk”.

Nagyon úgy tűnik, hogy a héten minden nap kirobban egy kis botrány Liam Neeson körül. A 66 éve sztár hétfő óta amiatt kénytelen magyarázkodni a sajtóban, mert 40 éve olyan dühös lett azután, hogy egy hölgyismerőse nemi erőszak áldozata lett, hogy egy hétig ólmosbottal mászkált az utcákon, hátha beleköt egy „fekete fattyú”, akit bosszúból megölhet. Az interjút követő rajongói felháborodás és negatív sajtóvisszhang után Leeson magyarázkodni kezdett: külön kihangsúlyozta, hogy nem rasszista, csak segíteni akart egy bajba jutott emberen, akit szeretett, és akkor is ilyen gyilkos gondolatai támadtak volna a történtek után, ha az elkövető nem fekete, hanem ír, skót, brit vagy litván. Azt is elmondta, hogy a bosszúvágy miatt lelkiismeret-furdalása lett, amit egy papnak is meggyónt.

Most azonban előkerült egy másik ellentmondásos Liam Neeson-interjú is, amit a sztár a 2014-es Non-stop című, légi marsallos akciófilmje promóciós körútján adott a The Guardian magazinnak, és arról beszélt, mennyire túlzásnak tartja a terrorizmus ellenes harc nevében megszigorított repülőtéri ellenőrzéseket:

Mindannyian faji alapon profilozunk. Rettenetes dolog, elismerem, de mindannyian ezt tesszük. Tudom, mert én is ezt csinálom. Észak-írországi gyerek vagyok, aki 1970 óta mindig egyedül repült át Angliába, eddig érő hajjal, és akinek mindig meg kellett húznia magát. Nem zavart, mert tudtam, hogy nem svéd nagymamák csinálták azokat a dolgokat akkoriban. De amikor látom ezeket a hosszú-hosszú sorokat, és érted, kiemelik szegény kerekesszékes asszonyt, hogy miért akarja felvinni a fedélzetre a masináját... Szóval na, ne b*ssza már meg! Vagy az anyukát a gyerekével meg egy cumisüvegnyi tejjel. Szóval hahó, hát használni kéne az agysejtjeinket is néha! Csakhogy most ez van, ilyen időket élünk.

A történtek miatt elmaradt a Dermesztő hajsza február 5-i, New York-i vörös szőnyeges vetítése is. Liam Neeson ebben a filmjében egy olyan hókotró munkást alakít, aki hirtelen felindulásában megöl egy csomó maffiózót, miután a gyereke meghal drogtúladagolásban. (via The Independent)