Ők Hollywood aranykorának legnagyobb színészei

Az Amerikai Filmintézet (AFi) legújabb listája szerint ezek a színészek voltak Hollywood aranykorának legmeghatározóbb, legikonikusabb színészei, mi pedig nem fogunk egy filmintézettel vitatkozni.

10. Charlie Chaplin (1889 - 1977)

Charles Spencer Chaplin szülei varietészínpadokon énekeltek, majd nem sokkal gyermekük születése után elváltak. Chaplin kilencéves korától kezdve különböző társulatokban lépett fel és turnézott szerte az országban. A londoni varieté világából küzdötte fel magát Hollywood sztárjává, és tényleg mindenhez értett. Egyszerre volt színész, író, rendező, vágó, producer, sőt zeneszerző is - A Modern idők végén hallható, Smile "című" dala slágerré vált, amit rengetegen feldolgoztak Chick Coreától kezdve Michael Jacksonig.

Keménykalapos, sétapálcás, ormótlan cipőjű figurája még életében szimbólumává vált,

az olyan munkái mint a Nagyvárosi fények, a Modern idők vagy A diktátor, utánozhatatlan klasszikusok. A hangosfilm beköszönte majdnem kettétörte pályafutását, majd az 50-es évek elején széles körben hangoztatott baloldali nézetei miatt az FBI rágalomhadjáratot indított ellene, kommunista szimpátiával vádolta meg. Ezután telepedett le utolsó feleségével, Oonával Svájcban, itt is halt meg.

A diktátor - Forrás: United Artists

 

9. Spencer Tracy (1900 - 1967)

Minden idők egyik legtöbbet foglalkoztatott és legismertebb hollywoodi filmszínésze. Mindössze 17 éves volt, amikor az első világháború alatt a haditengerészetnél szolgált. Leszerelése után kezdett színészkedni is. Számos alkalommal játszott együtt Katharine Hepburnnel, és összesen kilencszer jelölték Oscar-díjra, ebből két alkalommal nyert is – A fiúk városával és A bátrak kapitányával -, de hírhedten nehéz ember volt. Masszív alkoholista volt, és

részegen rendszeresen kocsmai bunyókba keveredett,

többször is letartóztatták, és egyszer a chicagói elmegyógyintézet párnázott szobájában ébredt. Italproblémái miatt rúgták ki a Foxtól, majd új stúdiója, az MGM külön embereket alkalmazott, hogy távol tartsák a depressziós ivászattól. 40 kilométeres távolságban minden kocsma megkapta a telefonszámukat, és amikor hívás érkezett, mentővel mentek érte. Utolsó filmjét, a Találd ki, ki jön ma vacsorárát sok éves szünet után 1967-ben forgatta, szívrohamban hunyt el.

Az év asszonya - Forrás: Getty Images/ Silver Screen Collection

 

8. James Cagney (1899 - 1986)

New York leghírhedtebb kerületében, Yorkville-ben született, vörös haját és kék szemét ír-amerikai anyjától örökölte, norvég származású amatőr bokszoló apja csapos volt.

Tánctudása miatt került a film világába,

majd kisebb-nagyobb szerepek után a sikert az 1931-es A közellenség című film hozta meg, amely a gengszterműfaj alapműve lett. Első Oscar-jelölését is egy gengsztermese, az 1938-ban készült Mocskos arcú angyalok hozta, és az 1939-as Az alvilág alkonyában pedig Humphrey Bogart volt a partnere. Oscar-díját ironikus módon egy zenés-táncos szerepért, az 1942-ben forgatott Yankee Doodle Dandy-ben nyújtott alakításáért kapta. 1955-ben kapta harmadik, egyben utolsó Oscar-jelölését a Szeress vagy hagyj el című drámáért, 1961-ben az Egy, kettő, három című fergeteges vígjátékban Billy Wilder rendezte, ezután hosszú időre visszavonult. Jó barátja, Milos Forman 1981-ben még utoljára visszacsábította a Ragtime című film kedvéért a filmstúdióba, de elhatalmasodó betegsége pontot tett pályafutására.

A közellenség - Forrás: Warner Bros.

 

7. Clark Gable (1901 - 1960)

William Clark Gable néven született 1901-ben Ohio államban, 10 hónaposan elvesztette édesanyját. A harmincas években kezdett filmezni, az 1934-es Ez történt egy éjszaka című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott. Talán legismertebb szerepe az Elfújta a szél Rhett Butlere volt 1939-ben Vivien Leigh partnereként. Bár túlkoros volt, a háború alatt az Amerikai Légierőnél szolgált fedélzeti lövészként, de hazatérve már nem találta a helyét. A világháború után többnyire pocsék, egészen jeges fogadtatású produkciókban játszott. Utolsó filmjét, a Kallódó embereket (1961) Marilyn Monroe-val együtt forgatta, akinek szintén ez volt az utolsó alakítása. A bemutatóra már csak halála után kerülhetett sor: az 59 éves Gable 1960-ban szívinfarktus áldozata lett. A "Hollywood királyaként" emlegetett színész öt alkalommal volt házas, két gyermeket hagyott hátra.

Elfújta a szél - Forrás: Örökmozgó

 

6. Henry Fonda (1905 - 1982)

Henry Fonda eredetileg újságírást tanult, 1928-tól egyetemi és más társulatokban játszott, egy évre rá mutatkozott be a Broadway-n, de filmes karrierje csak 1935-ben kezdődött. Egyik legjobb alakítását az Érik a gyümölcs című Steinbeck-adaptációban nyújtotta, melyért Oscar-jelölést is kapott. A háború kitöréséig nagysikerű vígjátékokban játszott, majd három évig pilótaként szolgált. Legismertebb filmjei közé tartozik a klasszikussá vált Tizenkét dühös ember, majd a 60-as években főként westernjeiről volt ismert, ezek közül kiemelkedik a Sergio Leone rendezésében bemutatott klasszikus, a Volt egyszer egy Vadnyugat

– ahol karrierje során először játszhatott negatív hőst.

1981-ben életműdíjat kapott az Akadémiától. Utolsó sikerét az Az aranytó című filmmel aratta, a legidősebb színész volt, aki alakításáért Oscar-díjat kapott, emellett a Golden Globe-ot is elnyerte. Fonda öt alkalommal volt házas, három gyereke született, lánya az ismert színésznő, Jane Fonda, aki legalább olyan sikeres lett, mint édesapja.

Tizenkét dühös ember - Forrás: Herbert Dorfman / Corbis via Getty Images

 

5. Fred Astaire (1899 - 1987)

Fred Astaire, vagyis Frederick Austerlitz a nebraskai Omahában látta meg a napvilágot, anyja, Johanna Geilus német lutheránus bevándorlók gyermeke volt, apja, Frederic "Fritz" még Linzben született, kikeresztelkedett zsidó szülőktől. Miután kiderült, hogy két gyermekük, Adele és Fred milyen tehetséges táncos és zenész, a család New Yorkba költözött, hogy elindítsák a gyerekek karrierjét. Adele és Fred egészen 1932-ig együtt lépett fel, ekkor a lány hozzáment egy angol lordhoz, Fred pedig felvette a jól csengő Astaire neve.

Korán kopaszodott, elálltak a fülei, ferde volt az álla,

mégis több stúdió versengett érte, olyan volt a kisugárzása. Astaire elsősorban musical színész volt, akinek kedvenc partnere Ginger Rogers lett, akivel tíz filmben játszott együtt, másodsorban komikus, de játszott komoly filmben is, szám szerint négy drámai szerepe volt, amikben ráadásul se nem táncolt, se nem énekelt. Ezek közül a legismertebb Az utolsó part című posztapokaliptikus film volt, amelyben egy tudóst, Julian Osborne-t alakította, és amiért Golden Globe-re jelölték, illetve a Pokoli torony (1974) – amelyért Oscarra jelölték.

Táncolj velem - Forrás: RKO Radio Pictures

 

4. Marlon Brando (1924 - 2004)

Bár Brando mai szemmel nézve klasszikus színész, a listán szereplőkhöz képest viszont már egy új generációt képviselt. 1924-ben született, édesanyja színésznő volt.

Az ötvenes évek elején robbant be a szakmába

az olyan alkotásokkal, mint A vágy villamosa, a Viva Zapata!, vagy A rakparton. Később játszott többek között a Lázadás a Bountyn és Az üldözők című produkciókban is, legsikeresebb alakítása azonban az 1972-es A keresztapa volt, melyben a címszereplőt, Don Vito Corleonét keltette életre. A későbbiekben szerepelt még a botrányos körülmények között született Az utolsó tangó Párizsban-ban, az Apokalipszis most, A képlet, a Don Juan DeMarco című filmekben is. Két alkalommal kapott Oscar-díjat, 1954-ben és 1972-ben, az utóbbit, mint tudjuk, nem vette át, hanem egy fiatal apacs lányt küldött maga helyett, hogy tiltakozzon az ellen, ahogy a filmipar az indiánokat ábrázolja. Háromszor nősült meg, összesen 11 gyermeke született. Életének 81. évében hunyt el, 2004-ben.

A rakparton - Forrás: Columbia Pictures

 

3. James Stewart (1908 - 1997)

James Maitland Stewart 1935-ben szerződött le az MGM stúdióhoz. A 30-as években több felejthető filmben is szerepet kapott, az áttörést a Frank Caprával való együttműködés és az 1939-es Becsületből elégtelen című film hozta meg a számára, majd jött a Philadelphiai történet és a Saroküzlet. Csakhogy a II. világháború kitörésére a katonacsaládba született, már képzett pilóta Stewart hátat fordított a színészetnek, és bevonult a Légierőhöz. B-24-es Liberator bombázón repült éles bevetéseken, majd ezredesi rangban szerelt le, de még hosszú évekig volt tartalékos, és végül megkapta a dandártábornoki rangot

– soha egyetlen színész sem jutott ilyen magasra.

Visszatérve újra jöttek a sikerek, Az élet csodaszép azonnal közönségkedvenc lett, majd 1948-ben kezdődött négy filmen át tartó munkakapcsolata Alfred Hitchcockkal – legismertebb együttműködésük a Hátsó ablak és a Szédülés -, szerepet kapott Anthony Mann westernjeiben, és eljátszotta Glenn Miller zenészt a róla szóló életrajzi filmben. Olyan westernekben játszott, mint az Együtt vágtattak, Aki lelőtte Liberty Valance-t, A vadnyugat hőskora vagy épp a Cheyenne ősz. A 70-es évektől kezdve egyre kevesebb szerepet vállalt, akkor is inkább tévéfilmekben. 1985-ben az Amerikai Filmakadémia életműdíjjal tüntette ki.

Az élet csodaszép - Forrás: Örökmozgó

 

2. Cary Grant (1904 - 1986)

Archibald Alexander Leach néven született Angliában, Bristol egyik külvárosában mélyszegénységben élő családba. Gyermekkori éveit nehezítette, hogy édesanyja mentális betegségekkel küszködött – más verzió szerint anyját brutális férje záratta intézetbe. Kamaszként egy vándorcirkusz tagja lett, később táncoskomikusként dolgozott az Egyesült Államokban. 27 évesen kezdett filmezni, ekkor vette fel a Cary Grant művésznevet. A harmincas években rengeteget filmezett, a korszak legkiválóbb színésznőivel és rendezőivel (Alfred Hitchcock, George Cukor) dolgozott együtt, idővel egyre jobban megválogatta a szerepeit. Legemlékezetesebb filmjei a Párducbébi, a Philadelphiai történet, az Arzén és levendula, a Forgószél a Fogjunk tolvajt! és persze az örök klasszikus Észak-északnyugat (1959). Összesen ötször nősült,

1970-ben Oscar-életműdíjjal tüntették ki.

1966-ban vonult vissza a színészettől, ami már pszichésen is megterhelte – egy bizarr LSD kezeléssel próbálta idegeit kisimítani -, és két évtizeddel később hunyt el 82 éves korában.

Philadelphiai történet - Forrás: Loew's Inc.

 

1. Humphrey Bogart (1899 - 1957)

New Yorkban született 1899-ben karácsony napján, 1918 májusában a haditengerészetnél szolgált. A húszas években kezdett filmezni, első nagyobb sikere az 1934-ben forgatott Megkövült erdő volt. Később olyan alkotásokban játszott, mint A máltai sólyom (1941) vagy Indrid Bergman oldalán a Casablanca (1942), amely minden idők egyik legismertebb filmje. 1945-ben vette feleségül Lauren Bacall színésznőt

– ez a negyedik házassága volt már, az előző három elég botrányos volt.

A későbbiekben pedig olyan produkciókban szerepelhetett még, mint a Szahara, a Key Largo, A Sierra Madre kincse, a Sabrina vagy A félelem órái. 1951-ben Oscar-díjat kapott az Afrika királynőjéért. Rendkívül művelt volt, fejből idézte kedvenceit, Platónt, Alexander Pope-ot és Ralph Waldo Emersont, több ezer sornyi Shakespeare drámát volt képes idézni bármikor, illetve remek sakkjátékos volt, aki nagymesterekkel volt egy szinten. 1957 januárjában hunyt el, az erős dohányos színész halálát nyelőcsőrák okozta.

Sötét átjáró - Forrás: Warner Bros.