Oké, megvan az év legbizarrabb filmje

A Swallow, azaz Nyelés nem arról szól, amire azok gondolnak, akik rosszra gondolnak, hanem egy terhes nőről, aki ellenállhatatlan kényszert érez, hogy veszélyes tárgyakat nyeljen le.

Ilyen koncepcióval csak őrült kísérleti filmesek tudnak előrukkolni, akik 200 dollárból leforgatnak egy nézhetetlen, de sokkoló vackot, amire aztán nem ül be senki, már csak azért sem, mert egy mozi sem hajlandó levetíteni – gondolhatnánk, de tévedünk. Bár a Swallow valóban független produkció, korántsem olcsó amatőrmunka, főszereplője – és egyik executive producere - pedig a mostanában nagyon is felkapott Haley Bennett (A Védelmező, A hét mesterlövész, A lány a vonaton). És eddig rengeteg fesztiválon szerepelt, zajos sikerrel, március 13-án pedig az amerikai mozikba kerül.

De milyen bizarr alapötletről is beszélünk itt? Hát arról, hogy hősnőnk, a látszólag boldog házasságban és az átlagnál jóval nagyobb kényelemben és biztonságban élő, és gyerekáldás elé néző Hunterre egyszer csak rátör a „pica” néven ismert állapot. Ennek része, hogy a fiatal nő ellenállhatatlan késztetést érez arra, hogy olyan ehetetlen, sőt, veszélyes tárgyakat nyeljen le, mint az üveggolyók, rajzszögek vagy fémcsavarok, netán egész injekciós tűk. Férje (Austin Stowell) és családja persze segíteni próbál, de hasztalan, nincs megoldás erre a problémára, csak az, hogy éjjel-nappal szigorú megfigyelés és őrizet alatt tartják, elzárva mindentől, amit lenyelhet. A meghitt családi otthon pedig mindenki számára paranoiás magánbörtönné alakul át, a háttérben pedig lassan, de biztosan kirajzolódnak az állapotot kiváltó okok, a sötét titkok.

Az író-rendező Carlo Mirabella-Davis bemutatkozó nagyjátékfilmjét egyes kritikusok már most az év egyik legjobbjának nevezik, mások David Fincher műveihez hasonlítják, és valóban nagy sikerrel vetítették a Tribeca Filmfesztiválon, a Fantastic Festen, a Fantasia Fesztiválon és Sitgesben - vagyis elsősorban tematikus rendezvényeken, mivel műfajilag horror-drámaként jegyzik. Nem is könnyű néznivaló még a most kihozott, egyébként gyönyörűen filmezett előzetes sem, amelyben az egyes „nyelések” felvezetése tényleg olyan, mint egy pszichothrillerben. Bennett és Stowell mellett Denis O'Hare, Elizabeth Marvel, David Rasche, Lauren Luna Velez és Zabryna Guevara kaptak fontosabb szerepet, magyar forgalmazóról még nincs hír, de ha máshogy nem, valamelyik fesztiválon remélhetőleg megnézhetjük ezt a bizarr, de ígéretes darabot.