Picasso a vásznon, a mozivásznon

48 éve, vagyis 1973. április 8-án, 91 évesen hunyt el a világ talán legnagyobb festője – aki számos filmrendezőt megihletett, kit viccesen, kit drámaian, kit egészen más módon.

Picasso rejtélye (1956)

A festők személyiségéről, technikájáról, stílusáról befejezett műveik alapján szoktak filmet készíteni. Henri-Georges Clouzot és Pablo Picasso a filmtörténetben elsőként örökítette meg filmen a mű létrejöttének folyamatát. Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso – igen, ez a teljes neve - a kamerával szemben ül egy átlátszó üveglap mögött, s a festmény a néző szeme láttára, a filmidővel azonos időben bontakozik ki. Látjuk, amint a késznek hitt művet mássá alakítja, a vázlatot új vázlattá rajzolja át. A varázslat részeseivé válunk, látjuk a művészi alkotás megszületését. A francia kormány 1984-ben nemzeti kinccsé nyilvánította ezt a filmet.

Picasso kalandjai (1978)

Vannak filmek, melyeket, ha szóba kerülnek, még évek múltán is egymást túlharsogva idéznek egy-egy társaság tagjai. Ilyen film a Picasso kalandjai, a svéd Tage Danielsson egyszeri és megismételhetetlen fergeteges komédiája. Picasso élete itt csak "alibi", nem életrajzi filmről van szó – bár életének valamennyi fontos állomása szerepel itt -, sokkal inkább egy életszemlélet megjelenítéséről. Átlag félpercenként robban egy geg. Gösta Ekman és társai a nagy, klasszikus vígjátékok szellemében komédiáznak, igazi clownhoz méltóan. Az egész film egy abszurd vígjáték, burleszk a XX. századi párizsi művészvilágról. Itt minden előfordulhat, a dadaisták cikizik az avantgarde művészeit, a szürrealisták álmodoznak, a képzőművészeti felvételi Spanyolország andalúziai sziklás tájain zajlik – és mindezt egy teljesen zagyva, mégis érthető nyelven, ami egyszerre szól spanyolul, svédül, franciául, németül, finnül, olaszul, latinul és oroszul.

Túlélni Picassót (1996)

A festészet szereteténél csak a nők iránt érzett szenvedélye volt nagyobb Picassónak (Sir Anthony Hopkins). Életének minden meghatározó művészeti időszakában más és más nő volt a múzsája. A zseniális művész 1943-ban a hatvanas éveinek közepén járt, és a németek által megszállt Párizsban találkozott a fiatal Francoise-zal (Natascha McElhone). A huszonhárom éves lány festészetet tanult. Picasso meghívta, hogy látogassa meg a műtermében, és ezzel egy különös kapcsolat vette kezdetét, amikor az öntörvényű művész beleszeretett a művésznövendékbe. Tíz viharos évet töltöttek együtt, Francoise két gyermeket szült neki. James Ivory filmjének különlegessége, hogy gyakorlatilag légüres térben mozog, mivel nem kaptak engedélyt Françoise Gilot önéletrajzi könyvének megfilmesítésére, ezért Arianna Stassinopoulos Huffington általános életrajzából dolgoztak, Picasso családja pedig ahhoz sem járult hozzá, hogy a festő művei megjelenjenek a vásznon. Így pedig nehéz dolgozni, ezért tekintsünk Ivory filmjére egyfajta ihletett fikcióként, Hopkinst pedig szeretjük, és mellette feltűnik Julianne Moore is egy másik szerelemként.  

Picasso bandája (2012)

Az egész világ felkapta a fejét a hihetetlen hírre 1911-ben. A párizsi Louvre-ból megmagyarázhatatlan körülmények között ellopták Leonardo da Vinci festményét, a Mona Lisát. A kiterjedt nyomozás végül eredményre vezet, a rendőrség letartóztatja a képrablással gyanúsított Pablo Picassót és Guillaume Apollinaire-t. Fatális félreértésről van szó, vagy egy bűnbanda tagjait leplezték le? A városban ugyanis elterjedt a hír, hogy egy nemzetközi bűnbanda készül megtámadni az összes francia múzeumot. Fernando Colomo  filmjében megjelenik a sokszínű és soknemzetiségű párizsi művészvilág, Picassót a nálunk ismeretlen Ignacio Mateos, Apollinaire-t pedig Pierre Bénézit alakítja, és mielőtt valaki mérgelődni kezd, mekkora marhaságról van szó, őket valóban gyanúsítottként kezelték ekkor, és a Mona Lisát is ellopták. Abban pedig nem tévedtek nagyot a korabeli vádlók, hogy külföldiek voltak a tettesek: az igazi tolvajok olasz patrióták voltak, akik haza akarták vinni a La Giocondát.

Géniusz: Picasso (2018)

Pablo Picasso 91 évéből 80-at alkotással töltött, s ez idő alatt a becslések szerint 50 ezernél is több mű került ki a kezei közül, és a National Geographic nagyszabású sorozata, miközben az avantgárd zseni életét mutatja be, arra a kérdésre keresi a választ, miként lehetett ennyire kreatív és ilyen termékeny - a művészetén kívül a magánéletére is kitérve, mely ennél változatosabb és zaklatottabb nem is lehetett volna. A Géniusz második, részben hazánkban forgatott évadának  főszereplője Antonio Banderas, a fiatal Picassót Alex Rich alakítja. A szereplők között feltűnik a Harry Potterből is ismert Clémence Poésy, Poppy Delevingne, Robert Sheehan valamint Johnny Flynn, akit a Géniusz első évadában a fiatal Albert Einsteinként láthattunk, most pedig Alain Cuny francia színészt alakítja majd.  Az Oscar-díjas producerek, Ron Howard és Brian Grazer nevével fémjelzett széria 2018-ban debütált a National Geographic műsorán.