Ridley Scott beszólt a történésznek, aki kritizálta a Napóleon-filmjét

És elmondta azt is, hogy nagyon ideje lenne már, hogy Oscart kapjon.

November 23-án visszatér a mozikba Ridley Scott a Napóleon című történelmi drámával, amelyben Joaquin Phoenix alakítja a hírhedt francia császárt, Vanessa Kirby pedig a feleségét, Joséphine de Beauharnais-t. A film számos valós eseményt mutat be Marie Antoinette lefejezésétől a waterlooi csatáig, de a történelmi hitelesség nem garantálható.

Dan Snow tévétörténész egy vírusszerűen terjedő TikTok-posztban hívta fel a figyelmet a trailerben látott néhány pontatlanságra. Snow rámutatott, hogy "Napóleon nem lőtt a piramisokra" (az előzetes tanúsága szerint a piramisoknál zajló csata során ez megtörtént), illetve, hogy Marie Antoinette-nek a kivégzésekor nagyon rövidre vágott haja volt (a trailerben Marie Antoinette hosszú, göndör fürtökkel látható), Napóleon pedig nem vett részt az eseményen.

A The New Yorkernek adott új interjújában Scott azt üzenete a történésznek, hogy

Kezdj valamit az életeddel.”

Joaquin Phoenix korábban már kitért a film történelmi hitelességére az Empire magazinnak adott nyilatkozatában: "Ha igazán meg akarod érteni Napóleont, akkor valószínűleg saját magadnak kell utánajárnod és olvasnod. Mert ha megnézed ezt a filmet, akkor Ridley szemén keresztül láthatod az eseményeket".

Az igazsághoz tartozik, hogy Scott és stábja alapos kutatásokat végzett. Öt napot töltöttek például a waterloo-i csata forgatásával, amelyben reprodukálták, ahogy a brit hadsereg emberi négyszögeket alakított ki kifelé irányuló szuronyokkal, hogy elijesszék a lóháton érkező francia katonákat. Azt is tanulmányozták, hogy milyen különbségek vannak a francia és a brit katonák szuronytöltése között.

Scott Napóleonja nem az első nagy költségvetésű hollywoodi kísérlet a francia császár életének megfilmesítésére. Stanley Kubrick is megpróbált összehozni egy Napóleon-filmet, de kudarcot vallott. Scott a The New Yorkernek elárulta, hogy egyszer elküldték neki Kubrick Napóleonjának fel nem használt forgatókönyvét, de nem tetszett neki, mivel Napóleon életét "a születéstől a halálig" dolgozta fel. Scott filmje, amelyet David Scarpa írt, ehelyett Napóleon és Josephine házasságára fókuszál.

A 85 éves rendezőt az Oscarról is kérdezték. Eddig háromszor jelölték a legjobb rendezésért (Mentőexpedíció, Thelma és Louise, Gladiátor), valamint egyszer a legjobb filmért a Mentőexpedíció producereként. Amikor 2000-ben a Gladiátor elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, nem ő, hanem Steven Soderbergh kapta a rendezői Oscart a Traffic-ért. A The New Yorkernek erről így beszélt:

Tudod, még nem kaptam Oscart. És ha valaha is kapok egyet, azt fogom mondani: ’Rohadtul ideje volt!’"

via: Variety