Robert Downey Jr. feldolgozza minden idők legjobb filmjét

Hitchcock klasszikusa sem ússza meg a remake-lázat.

A Paramount Pictures megszerezte Alfred Hitchcock 1958-as klasszikus pszichológiai thrillerének, a Szédülésnek a remake-jogait, és a jelen állás szerint Robert Downey Jr. alakítaná a főszerepet, és a feleségével közös produkciós cége lenne az egyik gyártó.

A Birmingham bandája alkotója, Steven Knight – aki nemrég a Lucasfilmhez is leszerződött egy egyelőre cím nélküli Star Wars-filmre – írja a forgatókönyvet.

A Szédülés egy volt rendőrről, John Fergusonról (James Stewart) szól, aki tériszonya miatt felhagyott hivatásával. Összefut egy régi barátjával, aki szokatlan kéréssel fordul hozzá: kövesse Madeleine nevű feleségét (Kim Novak), mert a nőnek öngyilkossági hajlamai vannak. A volt rendőr beleszeret a gyönyörű hölgybe, ám annak ellenére, hogy folyton a nyomában jár, a nő leveti magát egy magas harangtoronyból. A férfi mély depresszióba esik, míg egy nap az utcán meglátja Madeleine-t.

Hitchcock filmje nem aratott osztatlan sikert, amikor először került a mozikba, és a kritikusok se rajongtak érte. Az 1980-as évekre azonban újra felfedezték, 1982-ben pedig a Brit Filmintézet Sight and Sound című lapjának listáján bekerült a valaha készült legjobb filmek közé, a 2012-es felmérésben pedig már az első helyen végzett.

Forrás: Getty Images

 

Nem ez lenne amúgy az első Hitchcock-remake, a leghírhedtebb a Psycho 1998-as, Gus Van Sant által készített, snittről snittre lekopírozott verziója, de Hitchcock is újraforgatta saját magát: 1956-ban Stewarttal és Doris Dayjel elkészítette az 1934-es Az ember, aki túl sokat tudott című thrillert újráját. Emellett Brian De Palma (Megszállottság, Alibi test), David Lynch (Mulholland Drive) és Mel Brooks (Magasfrász) rendezőket is komolyan megihlette a Szédülés.

Downey a 2019-es Bosszúállók óta nem vállalta túl magát, szerepelt a 2020-as Dolittle-ben, producere volt az apjáról szóló Sr. című dokumentumfilmnek, legközelebb pedig júliusban láthatjuk majd Christopher Nolan Oppenheimerében.

Via: Variety