Sophie Marceau 10 legcsodásabb szerepe

Születésnapos Franciaország talán legszebb színésznője, Sophie Danièle Sylvie Maupu, vagy, ahogy mindenki ismeri, Sophie Marceau! Isten éltesse!

Anna Karenina (1997)

Lev Nyikolajevics Tolsztoj örökbecsű klasszikusát ezúttal Bernard Rose dolgozta fel, a világirodalom legismertebb orosz szerelmespárját pedig francia és egy angol színész játssza el. Anna Karenina (Sophie Marceau), a gyönyörű asszony, nagy tekintélyű férjével és kisfiával él a XIX. század végén Oroszországban. Egy rokonlátogatás alkalmával találkozik a fiatal, vonzó Vronszkij gróffal (Sean Bean, kissé furcsa választásként), és első látásra egymásba szeretnek. Bár tisztában vannak a következményekkel, szembefordulnak környezetükkel, és vállalják szerelmüket. Ám önpusztító szenvedélyük, a kor társadalmának vaskalapos erkölcsei megakadályozzák boldogságukat.

Hűség (2000)

Clelia (Sophie Marceau), a tehetséges kanadai fotós Párizsba költözik a gyengélkedő anyjával, miután szerződést köt az egyik bulvár napilappal. A lány Cleve-nek (Pascal Greggory), a léha fiatalembernek a menyasszonya, aki a családja kiadóját vezeti. Mielőtt azonban feleségül menne hozzá, találkozik Nemóval (Guillaume Canet), a ragyogó fotóssal, aki félreérthetetlenül tudtára adja, hogy szívesen lefeküdne vele. Annak ellenére, hogy erős vonzalmat érez Nemo iránt, Clelia megmakacsolja magát, úgy dönt, hogy tiszteletben tartja a házassági fogadalmát. Sophie Marceau és a lengyel rendező, Andrzej Zulawski 16 évig voltak egy pár, és négy közös filmet készítettek ezalatt, ez az utolsó közülük.

Marquise (1997)

Franciaország a 17. században, XIV. Lajos uralkodásának idején. Egy vidéki városba érkezik Moliére színtársulata. A csoport egyik tagja felfedez egy gyönyörű utcai táncosnőt, és miután meglátja benne a tehetséget, Moliére (Bernard Giraudeau) befogadja Marquise-t a társulatba, és Versailles-ba viszi, ahol a Napkirály előtt kell táncolnia. A lány azonban kiábrándul, amikor a két felvonás között abba kell hagynia a táncot. Eltökélt célja, hogy híres színésznő lesz belőle. És ha erre Moliére társulatában nincs módja, akkor majd a rivális író, Racine (Lambert Wilson) segítségével fogja elérni azt.

James Bond: A világ nem elég (1999)

James Bondnak (Pierce Brosnan) egy meggyilkolt olajmágnás látszólag védtelen lányát (Sophie Marceau) kell megvédenie a rá leselkedő veszélyektől. Egy szó szerint "agyafúrt" gonosztevővel kell felvennie a harcot: Renarddal (Robert Carlyle), akinek őrült tervei az agyában megragadt puskagolyónak köszönhetően születnek. Elektra King karaktere eleinte a klasszikus Bond-lány vonalat viszi, majd átfordul klasszikus gonoszba, és túlzott önbizalma okozza a vesztét, de addig többször is az ujja köré csavarja Bondot. És Sophie-nak iszonyatosan jól áll ez a szerep, amiben végre egy jó adag keménységet is mutathat.

A film megnézhető az HBO GO kínálatában

D'Artagnan lánya (1994)

Sophie Marceau-nak mindig is jól álltak a kosztümös szerepek – egy évvel korábban játszotta el a Fanfan főszerepét, és Bertrand Tavernier is erre épített, amikor „kibővítette” Dumas klasszikusát. Amely szerint a legendás királyi testőrnek, D'Artagnannak volt egy lánya, Éloise, aki szép volt, romantikus és merész, de egy zárdában nőtt fel. A zárdafőnöknő meggyilkolásának megrázó élménye után a lány tudomást szerez egy titkos merényletről, melyet Crassac herceg és a "Vörös Hölgy" tervez a király ellen. Elindul hát Párizsba, hogy megkeresse apját, és rábeszélje, hogy barátai - Athos, Porthos, Aramis - társaságában álljon újra XIV. Lajos szolgálatába.  

Zsaruszerelem (1985)

Mangin (a még karcsú és fiatal Gérard Depardieu), a párizsi rendőr híres brutális megoldásairól és a gyengédebbik nem iránt érzett olthatatlan vágyáról. Egy ügy kapcsán azonban a szokásosnál is veszélyesebb vizekre evez. Egy tunéziai drogkereskedő bandát készül felszámolni, amikor megismerkedik Noriával (Sophie Marceau), az egyik bandatag barátnőjével. Noria szépsége és titokzatossága teljesen rabul ejti, és a szexmániás rendőr hamarosan a saját szenvedélye áldozatává válik. Maurice Pialat talán ma már kissé régimódinak tűnő zsarumesét mond el, ami a maga korában még abszolút tabudöntögető volt.

Anthony Zimmer (2005)

Anthony Zimmert, a zseniális bűnözőt a világ valamennyi rendőrsége üldözi. Senki sem tudja, hogy néz ki, de Akermannak (Sami Frey), az elszánt zsarunak van egy aduásza a többiekkel szemben: tudja, hogy Zimmer mindent kockára tenne csak azért, hogy újra láthassa Chiarát (Sophie Marceau). Csakhogy a nő is sejti, mire megy ki a játék, ezért egy vadidegen férfit (Yvan Attal) környékez meg, és úgy tesz, mintha ő lenne az, akit mindenki el akar kapni. A fordulatos és szerethető filmből csapnivaló amerikai remake készült Johnny Depp és Angelina Jolie főszereplésével Az utazó (2010) címmel

Kellemes húsvéti ünnepeket! (1984)

Egy örökzöld a frissen sztárrá vált Sophie Marceau-val és a már ekkor is legenda Jean-Paul Belmondóval, aki kénytelen azt hazudni a váratlanuk hazatoppanó feleségének, hogy az ismeretlen és feltűnően csinos hölgy nem a szeretője, hanem a sosem látott lánya. Lesz is nagy kavarodás az ezt követő kényszerű családi együttlétből. A Jean Poiret színdarabja alapján készült film volt a nemrég elhunyt Belmondo karrierjének legsikeresebb filmje – és ez csinált szexszimbólumot a francia film hamvas üdvöskéjéből!

Huhogók! (1988)

Philippe de Broca Balzac regényére támaszkodva dolgozta fel az amúgy is véres francia forradalom egyik legkegyetlenebb epizódját, a klerikális, királypárti Vendée-i felkelést. Ennek középpontjában találja magát Celine (Sophie Marceau), a jóságos de Kerfardec báró (Philippe Noiret, aki a D’Artagnan lányában is az apját játszotta) fogadott lánya, akinek a lázadók oldalán harcoló arisztokratikus Aurele (Stéphane Freiss) és a köztársasági csapatokat vezető Tarquin (Lambert Wilson) között kéne választania. Persze nincs jó választás, mert a két oldal egymással verseng az embertelenségben.

Házibuli (1980)

És íme, a film, ami a kis Sophie Danièle Sylvie Maupu-ből sztár csinált Sophie Marceau néven, és amely a 80-as évek egyik legnagyobb slágerfilmje lett – még úgy is, hogy hozzánk 5 év késéssel jutott el. Hősnőnk, a 13 éves Vic élete első házibulijába készül, ahol az első szerelem is várja. A kérdés csak az: vajon a szerelemben meddig mehet el, hol érnek véget a szülők által felállított korlátok, és a saját félelmek az ismeretlentől. A történet – amelyet eredetileg tévésorozatnak szántak – persze úgy teljes, hogy követhetjük Vic apját (Claude Brasseur) és anyját (Brigitte Fossey), akik tizenöt év házasság után krízishelyzetbe kerülnek, és váratlanul hasonló helyzetben találják magukat, mint kamasz lányuk...