Sose nyomd fullba a szifiliszest! Kijöttek az első kritikák a Caponéról

A gengszterfőnök szerepében az eltorzított fejű Tom Hardyval készült életrajzi filmet május 12-én online mutatták be.

Korábban többször írtunk már az eredetileg Fonzo című, később Caponéra átkeresztelt életrajzi gengszterfilmről, amiben a címszerepet alakító Tom Hardy felismerhetetlenre maszkírozva tűnik fel a műben, 48 éves kora ellenére megroggyant, demenciában és szifiliszben szenvedő, részlegesen megbénult emberi roncsként.

Az első visszajelzések alapján ez a naturalizmus a teljes filmben kiemelt szerepre tesz szert, olyan szinten, hogy a Hardy alakította gengszterfőnököt többször láthatja a néző besza*ni. „Ha valaha is akartatok egy olyan Al Capone életrajzi filmet látni, amelyik azzal kezdődik és azzal végződik, hogy Tom Hardy lendületesen a nadrágjába sza*ik, van egy igazán jó hírünk” – írja például az IndieWire kritikusa.

A Next Best Picture újságírója ennél jobban kiakadt a dolgon. „Ez eddig Tom Hardy egyik legrosszabb alakítása, ahogy

röfög, köhög és sza*ik, jeleneteken keresztül, teljesen céltalanul”

– írta ki a Twitterre Matt Neglia. De a neves Variety is úgy gondolja, hogy a színész által előadott method acting csak a felszínen hiteles, és nincs elég tartalom a manírok mögött.

Nem volt elégedett Hardy játékával a The Wrap sem: szerintük a színész „szemberöhögi a jó színjátszást a rossztól megkülönböztető konvenciókat”. A legszórakoztatóbb mégis az Uproxx írása, amelyben a szerző amiatt sajnálkozik, hogy a Trópusi vihar örökbecsű mondását („sose nyomd fullba a kretént!”) nem örökítették át erre a filmre „sose nyomd fullba a szifiliszest!”-ként, mert a főhős elméje a betegségtől már annyira eltorzult, hogy még ha eltekintünk a besza*ásoktól, a jelenetek akkor is értelmetlenek.

„Patton Oswalt komikusnak volt egy jó mondása A passióról: a filmről, ami Jézus életének kizárólag az utolsó, legkegyetlenebb óráit mutatja be – szerinte

ez olyan, mint csinálni egy filmet Albert Einsteinről, de csak arra a 12 órára fókuszálni, amit a vécén ülve töltött, miután romlott kagylót evett. A Capone zavaróan közel került ahhoz, hogy megvalósítsa ezt a hasmenéses Albert Einstein-féle életrajzi filmet”

– írja még frappánsan az Uproxx kritikusa.

A Caponét rendező Josh Trank (Az erő krónikája, Fantasztikus Négyes) egyébként úgy tűnik, nagyon elégedett a művével, és egyáltalán nem veszi a szívére a negatív kritikákat sem. Bármit talál a filmről, azt kirakja a Twitterre, a rossz véleményeket is. A fent ismertetett Next Best Picture-idézetet a céltalan sza*ásokról például úgy osztotta tovább, hogy „köszi, Matt, ez a mondat jó lenne egy poszteren a falamra”. Trank arról is ír, hogy a jó és a rossz kritikáknak köszönhetően nagy kedve van újranézni (sőt újraélvezni) ezt a

„furcsa, kényelmetlen, de gyönyörű film”-et.

A rendező ezenkívül mindenkit arra biztat, hogy nyitott elmével vágjon neki az élménynek. A jelek szerint arra valóban szükség lesz…


(via Uproxx, Independent)