Sosem találod ki, melyik filmet fordították le a legtöbb nyelvre

Valamelyik Star Wars-epizódot? Vagy a magyar tévécsatornákon is rendre felbukkanó Jézus életét?

A legtöbbet más nyelvre lefordított angol nyelvű film rekordját a mai napig az 1979-es Jézus élete című bibliai dráma nyerte el, amelynek a rendezője Peter Sykes és John Krish, a producere pedig John Heyman voltak.

A film, amit szinte minden húsvétkor és karácsonykor levetít az ATV vagy más hazai tévécsatorna, természetesen Jézus Krisztus életét meséli el, Lukács evangéliuma alapján, bibliai idézetekkel. A Jézus életét Izraelben forgatták, a 6 millió dolláros költségvetést szinte teljes egészében a Campus Crusade for Christ, vagyis az Egyetemi Hadjárat Krisztusért finanszírozta, ami egy 1951-ben kaliforniai egyetemisták számára létrehozott, felekezetközi keresztény szervezet (azóta már kibővítette a tagságát sportolókkal és középiskolás diákokkal is).

A Jézus életét gyakran emlegetik úgy, mint a valaha készült legnézettebb film. Az 1981-ben alapított Jesus Film Project (a '79-es film nemzetközi forgalmazását lebonyolító szervezet) ügyvezető igazgatója, Erick Schenkel szerint 6 milliárd nézője volt eddig a Jézus életének, és 200 millió ember döntött úgy a film hatására, hogy Jézus követője lesz, és megtér a keresztény hitre.

De hivatalos statisztikák is bizonyítják a film hihetetlen népszerűségét: a Guinness Rekordok Könyve szerint a Jézus élete valóban a legtöbb alkalommal lefordított film a történelemben, mivel 2022 májusáig összesen 1977 nyelvre ültették át, és számos további megjelenés hátravan még.

(Faroutmagazine.co.uk)