Spielberg örökre bánni fogja, hogy nemet mondott erre a filmre

A rendező karrierje ugyan bővelkedik hatalmas sikerekben, de volt egy olyan kiemelkedő produkció, amit hagyott kicsúszni a kezei közül.

Miután óriási sikert ért el olyan népszerű alkotásaival, mint a Harmadik típusú találkozások, az Indiana Jones-filmek vagy az E.T., Spielberg figyelme a nyolcvanas évek közepén a súlyosabb drámák felé fordult (lásd Bíborszín, A nap birodalma),

így Barry Morrow Esőember című forgatókönyve azonnal felkeltette az érdeklődését.

„Én és Ron Bass (a másik forgatókönyvíró – a szerk.) csaknem másfél évet töltöttünk a könyv fejlesztésével, már Dustinnal és Tom Cruise-zal együtt” – mesélte a direktor az American Premiere-nek. Ez már azután volt, hogy Bill Murray, Mel Gibson és Mickey Rourke visszautasították a főszerepet.

Forrás: Mike Coppola / Getty Images


Spielberg hatalmas pechére azonban saját korábbi sikere szólt közbe egy izgága régészprofesszor képében, ami egyeztetési problémát okozott az alkotó táncrendjében. „Amennyiben tartani akartuk az emlékezetnapi premierdátumot, mindenképpen el kellett kezdenem az Indy 3. forgatását” – nyilatkozta a rendező, aki számára végül alkotótársához, George Lucashoz fűződő barátsága döntötte el a dolgot.

„Az ígéret, amit George-nak tettem, végül fontosabbnak bizonyult a számomra,

mint az Esőember leforgatása. De ezzel együtt örökre bánni fogom, hogy visszaléptem” – szögezte le a mester. S az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag ugyan hatalmas box office-siker lett, a fontos díjakat az Esőember söpörte be, amit végül a filmért utóbb Oscarral jutalmazott Barry Levinson rendezhetett meg.

Szegény Spielberg! Így ő csak öt évvel később kapta meg a trófeát...


(via Far Out)