Stephen Kingé a világ legmenőbb filmes cameója az Az 2-ben

A horroríró, akit rendszeresen leszólnak a rossz befejezései miatt, bolti eladóként tol le egy horrorírót a rossz befejezései miatt. Micsoda metapoén!

Nem egy alkalommal leírtuk már mi is itt a PORT.hu hasábjain, hogy micsoda kultúrtörténeti mérföldkő lett a 2017-es Az, aminek a sikere óta szabályosan ontja magából Hollywood (és most már nem egy streaming platform is!) az újabb és újabb Stephen King-adaptációkat (egyebek között elkészült az Az: Második fejezet is, amivel Pennyvise és a Vesztesek Klubja mostanra egy szuperhősös filmeket megszégyenítő, 1 milliárd dolláros franchise-zá vált). Viszont azok a koca-King-rajongók, akik nem ismerik a horror királyának jellegzetes fizimiskáját, talán észre sem vették, hogy egy elég hosszú cameo jelenete volt az Az 2-ben. És nem olyasmi, mint Stan Lee-nek a Marvel-blockbusterekben, amit ha rossz ütemben pislogunk, el is szalasztunk.

Sokkal komolyabb szerepet kapott ennél a híres horroríró: eladott egy biciklit!

 

Forrás: InterCom

 

No de milyen biciklit, kérem szépen!

Az ominózus jelenetben a Lúzerek Klubjának felnőtt tagjai megpróbálják végrehajtani a Chud rituálét, hogy végleg elpusztíthassák az ördögi bohócot, Pennywise-t. Ehhez a csapat minden tagjának meg kell találnia egy egy fontos tárgyat a gyerekkorából, valamit, ami nagy jelentőséggel bír a számukra. Bill (James McAvoy) egy ócskás kirakatában bukkan rá a jó öreg drótszamarára – a boltos pedig nem más, mint Stephen King! Íme a jelenet:

A boltos felismeri Billt, aki a történet szerint ekkorra már híres horroríró, és a fejéhez vágja, hogy nem tud jó befejezést írni! Ez egy humoros jelenet, amely ad némi könnyedséget a későbbi rémálomszerű leszámolásjelenethez – de egy kicsit fricska Stephen King felé is, akiről sokan tartják úgy, hogy nem tud jó befejezést írni. Van is némi igazság abban, hogy a műveiben a lezárás gyakran egyáltalán nem éri el az oda vezető út kiváló minőségét. Az Az tökéletesen jó példa erre: az irdatlan hosszú terjedelmű, hangulatos és izgalmas regény egy bénácska űrpókkal való, blőd csatával ér véget (nem is beszélve arról a csoportos szexjelenetről a gyerekek között, ami miatt a mai világban már igencsak magyarázkodnia kell Kingnek, és a filmbe végül be se került)...

Forrás: Jeremy O'Donnell/Getty Images

 

Ráadásul King ugyan minden idők legnépszerűbb és legtermékenyebb ponyvaírója, a hollywoodi pályafutása viszont nagyon vegyes képet mutat. A művei alapján készült filmek közül a legsikeresebb egyértelműen a Kubrick-féle Ragyogás – amit ő személy szerint gyűlöl. A világ legjobb filmjeinek kikiáltott A remény rabjai és a Halálsoron (amelyek évek óta vezetik a PORT.hu legjobb 100 filmet lajstromozó toplistáját) egyáltalán nem klasszikus King-horrorok, saját rendezése, a Maximális túlhajtás pedig akkorát bukott anno, hogy a horror királya azóta sem ült bele a direktori székbe. Épp ezért lehetett nagy elégtétel a számára Andy Muschietti duplafilmje, ami végre ismét visszahelyezte őt a popkultúra trónjára, és Hollywoodból talán most már inkább jó, mint csapnivaló, B-kategóriás King-adaptációk fognak jönni.

Könnyű választás lett volna tehát, ha King az Az 2-ben egyszerűen elsétál a háttérben, vagy csak benyög valami vicces mondatot. Az viszont, hogy kapott egy szórakoztató és viszonylag hosszú jelenetet, amely ráadásul hatással van a film végkifejletére, igazán figyelemre méltó kalapemelés azelőtt az ember előtt, aki lehetővé tette, hogy egyáltalán ekkora kasszasiker lehessen az Az 1-2. Az pedig, hogy King egy olyan karaktert játszik, aki kritizálja egy horroríró munkáját, különös tekintettel a könyvei befejezésére,

a világ legjobb metapoénja!

No persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Kingről ezek a fajta kritikák mindig is lepattantak, így könnyen képes viccelődni a dologgal. 2019-ben ugyanis még a Twitterére is kiírta:

Persze, évek óta mondják nekem egyesek, hogy nem tudom, hogyan kell befejezni egy történetet. Ezt én baromságnak gondolom, de mindenkinek megvan a maga véleménye.

(via Slashfilm)

 

A PORT.hu zenés műsorának vendégét legtöbben onnan ismerhetik, hogy szinte állandóan síkideg, csak ő nem alakul át tomboló zöld szörnyeteggé, mint Bruce Banner. Turai Barna sokat köszönhet ennek az oldalának, emiatt kaphatnak nagyobb teret komolyabb projektjei is.