Steven Spielberg megnevezte a valaha élt 5 legjobb színészt

Meglepő módon egyetlen olyan sincs a listán, akivel együtt dolgozott.

Steven Spielberg az egyik legismertebb rendező, és számtalan tehetséges színésszel dolgozott együtt az évek során. Egy interjúban viszont megnevezte azt a valaha élt öt színészt, akit a legtöbbre tart.

Spielberg annak kapcsán beszélt erről, hogy felidézte azt a beszélgetést, amit Stanley Kubrickkal folytatott a Ragyogás vetítése után. Spielberg elmondta Kubricknak, hogy bár szerinte Jack Nicholson tehetséges színész, de ahogy Jack Torrance szerepét játszotta, az túlzás volt, és a a japán Kabuki színházhoz hasonlította azt (ez egy erősen stilizált, túlzó jelmezeket és túlzós sminket használó műfaj). Kubrick erre azzal vágott vissza, hogy akkor sorolja fel minden idők öt legjobb színészét. Spielberg pedig nekikezdett a listának, de meglepő módon egyetlen olyan színészt sem találunk rajta, akivel együtt dolgozott:

„Oké – mondta Kubrick –, de hol van James Cagney?” Spielberg azt mondta, rajta van, de nincs az első ötben. Kubrick végül ezzel indokolta, hogy Nicholson jó színész, mivel a játéka Cagneyt idézte, de ez nem fért bele Spielberg ízlésébe.

James Stewart a Szédülésben
Forrás: Paramount Pictures

 

Spencer Tracy jelentős filmjei közé tartozik Az öreg halász és a tenger (1958) és A vadnyugat hőskora (1962), az utóbbiban Henry Fonda is szerepelt, akitől még meg kell említeni a Tizenkét dühös embert (1957) és A halál 50 óráját (1965). James Stewarttól két Hitchcock-filmet érdemes kiemelni: az 1954-es Hátsó ablakot és az 1958-as Szédülést, illetve az 1946-os Az élet csodaszépet. Cary Grant fontos filmje az 1959-es Észak-északnyugat (szintén Hitchcock-rendezés) és az 1940-es Philadelphiai történet. Clark Gable esetében is nehéz választani, de a 1939-es Elfújta a szél mindenképp tükrözi a tehetségét.

(via Unilad)