Színészek, akik eldobták híres szüleik nevét

Sokat dob egy kezdő színész karrierjén, ha a szülei világsztárok jól csengő névvel, de mi van, ha valaki nem él ezzel a segítséggel, mert saját erőből akar érvényesülni - vagy valamilyen más ok vezérli?

Joan Fontaine a nővére miatt váltott nevet

Joan Fontaine, Hollywood aranykorának ragyogó sztárja, Joan de Beauvoir de Havilland néven született 1917-ben Tokióban, Japánban – apja a tokiói egyetemen volt vendégprofesszor. Ha a de Havilland ismerős lenne, az azért van, mert a kor másik nagy színésznőjét is így hívták. Olivia de Havilland Joan nővére volt. A színésznőt, akit leginkább A Manderley-ház asszonyából (1940) ismerhetünk, a Warner Bros. parkolójában fedezték fel, amikor a nővérét fuvarozta, de a stúdió csak azzal a feltétellel foglalkoztatta, ha más nevet választ, mert Olivia úgy érezte, hogy

"két de Havilland egy csárdában túl sok lenne".

Joan 45 filmben játszott, háromszor jelölték Oscarra, amit aztán a Gyanakvó szerelemért (1941) meg is kapott – ezzel ő és Olivia a filmtörténelem egyetlen lánytestvér párosa, akik mindketten Oscart kaptak legjobb főszereplőnőként.

Joan Fontaine a Jane Eyre című filmben - Forrás: Wikipedia Commons

 

Olivia Wilde-ot az irodalom ihlette a névválasztásnál

A 39 éves színésznő patinás felmenőkkel rendelkezik, például rokonságban áll Evelyn Waugh-val, a Utolsó látogatás szerzőjével (ő volt a nagyapja unokatestvére). A Vogue szerint a regényíró Emma Tennant is távoli unokatestvére volt, nagyapja, Claud Cockburn pedig ismert újságíró és író volt, aki Ernest Hemingway mellett harcolt a spanyol polgárháború idején. Olivia Wilde édesapja, Andrew Cockburn híres brit újságíró, édesanyja, Leslie Cockburn, szintén újságíró, a 60 Minutes című amerikai tévéműsor producere volt. Mivel az egész család irodalommal foglalkozott, a színészetbe belevágó lány a kissé furán hangzó Cockburn helyett Oscar Wilde iránti rajongása miatt választotta végül a Wilde vezetéknevet.

Olivia Wilde a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon -lForrás: Vittorio Zunino Celotto / Getty Images

Nicolas Cage egy szuperhős nevét vette fel

Nicolas Cage, aki Nicolas Kim Coppola néven látott napvilágot, 15 évesen megpróbálta meggyőzni híres filmrendező nagybátyját, Francis Ford Coppolát, hogy engedje, hogy próbafelvételre menjen hozzá, mondván: „Megmutatom, hogyan kell játszani." Lelkesedését a New York Magazine interjúja szerint „néma csend fogadta az autóban, amiben utaztak". Akkoriban Coppola már olyan nagy neveket rendezett, mint Marlon Brando, Al Pacino, Gene Hackman és Robert De Niro, és végül adott is kisebb szerepeket az ügybuzgó unokaöccsnek – ilyen volt a Rablóhal (1983) vagy a Gengszterek klubja (1984). Ezt követően hősünk Nicolas Cage-re változtatta a nevét, hogy elkerülje a nepotizmus látszatát Coppola unokaöccseként. Az új nevet a Marvel képregények szuperhőse, Luke Cage és John Cage zeneszerző ihlette.

A szitokszavak története, Nicolas Cage - Forrás: Netflix

Emilio Estevez visszatért a gyökerekhez

Emilio Estevez amerikai színész és filmrendező Martin Sheen színész fia és Charlie Sheen bátyja – és itt most csalunk. Estevez ugyanis az igazi születési nevét használja, apja ugyanis Ramón Estévez névről angolosított – család a spanyolországi Galiciából érkezett -, hogy könnyebben érvényesüljön Hollywoodban, ahol akkoriban (is) nehéz dolga volt azoknak, akik spanyol névvel érkeztek. Testvére is Carlos Estevezről váltott Charlie-ra, és apja Emiliónak is ezt tanácsolta, a fiú azonban megmakacsolta magát. Ebből ugyan voltak odahaza konfliktusok, de apja később elmondta neki, hogy jól döntött, és élete végére megbánta, hogy megváltoztatta a nevét.

 Martin Sheen és Emilio Estevez közösen írt könyvük, az "Along The Way" dedikálásán - Forrás: Paul Archuleta/FilmMagic

 

Meryl Streep lánya praktikus okokból váltott nevet

Meryl Streepnek három lánya és egy fia van, akik hivatalosan apjuk, a szobrász Don Gummer vezetéknevét viselik. Bátyjához, a zenész Henry Wolfe-hoz hasonlóan azonban a legkisebb lánya, Louisa Gummer színésznőként a középső nevét, a Jacobsont használja. Vagyis Louisa Jacobsonként ismerheti az, aki már hallott róla. Számos színpadi szerep mellett leginkább Az aranykor (2022) című kosztümös drámasorozatból lehet ő ismerős. A névváltoztatás oka nem valami túlzott bizonyítási vágy, esetleg a szülőkkel való összeveszés volt, hanem az az egyszerű tény, hogy már létezik egy Louisa Gummer nevű színésznő, és a színészszakszervezet (Screen Actors Guild) szabályzata előírja, hogy „egy tag sem használhat olyan szakmai nevet, amely megegyezik bármely más tag nevével vagy annyira hasonlít ahhoz, hogy azzal összetéveszthető."

Forrás: Emma McIntyre/Getty Images for Academy Museum of Motion Pictures

Angelina elvetette apja nevét

Amikor az Oscar-díjas Jon Voight lánya, Angelina elkezdte pályafutását Hollywoodban, elhagyta apja vezetéknevét és Angelina Jolie lett. 2002-ben Angelina hivatalossá tette a dolgokat azáltal, hogy jogilag megváltoztatta a nevét, az apjával „ápolt” rideg kapcsolatra hivatkozva. Akkoriban nem kommentálta, hogy miért törölte el végleg a vezetéknevét, csak ennyit mondott:

„Nem akarom nyilvánosságra hozni az apámmal való rossz kapcsolatom okait. Úgy döntöttem, hogy nem egészséges, ha bármiféle viszony fűz hozzá."

Azt azonban tudni lehetett, hogy Voight akkor hagyta el akkori feleségét, Marcheline Bertrandot, amikor Angelina még csak egyéves volt, de később számos sajtóeseményre magával cipelte, hogy jobb színben tűnjön fel - amit a lánya sosem tudott megbocsájtani neki. Azóta párszor kibékültek és újra összevesztek, amin nem segített, hogy a fiatalon még liberális Voight öregkorára vehemens Trump-rajongó lett.

Angelina Jolie és Jon Voight - Forrás: Kevin Winter/Getty Images

Scott Eastwood nem használta apja nevét – egy darabig

Csalásnak hangzik, mondhatnád, kedves olvasó, hiszen Scott Eastwood nyilvánvalóan nála ezerszer híresebb apja, Clint Eastwood nevét használja, de ez nem mindig volt így. Amikor elkezdte színészi pályafutását, Scott anyja, Jacelyn Reeves leánykori nevéből a Reeves-t használta. „Mindenki, az ügynökök, menedzserek, a barátaim, mind azt akarták, hogy az Eastwood nevet használjam, én pedig nemet mondtam” – mondta a színész az Interview magazinnak 2009-ben. „Azt mondtam, ha velem akarnak dolgozni, akkor szokják meg a Scott Reevest nevet. Apám is így gondolta, én pedig be akartam bizonyítani magamnak, hogy a híres név nélkül is boldogulni tudok”. Scott első szerepeit valóban Scott Reevesként vállalta, de volt ezzel az öntudatos döntéssel egy picike probléma: már dolgozott Hollywoodban egy Scott Reeves, amiből mindkét félnek több kellemetlensége is akadt, így Scott 2008-ban „visszaváltott” Eastwoodra – és meglepő módon egyre jobb szerepajánlatokat kapott.

Scott Eastwood A helyőrség című filmben - Forrás: Netflix

Liam Neeson fia Michael Richardson lett

Amikor Hollywoodban kezdett dolgozni, Liam Neeson fia, Micheál úgy döntött, hogy abbahagyja apja vezetéknevének használatát – Liam pedig teljes mértékben támogatta ebben. Híres apja vezetékneve helyett Micheál néhai anyja, a 45 évesen síbalesetben elhunyt Natasha Richardson vezetéknevét választotta – az ír Micheált az angol Michaelre módosítva -, ami nagymamája, a színészlegenda Vanessa Redgrave szerint megható tisztelgés. „Az unokám hivatalosan felvette az édesanyja nevét: már Michael Richardson, nem Micheál Neeson. És nem azért tette, mert el akarta kerülni apja hírnevét, hanem közel akarja érezni magát az anyjához, aki lenyűgöző színésznő volt.” – nyilatkozta Redgrave a Daily Mailnek. Apa és fia többször is dolgoztak együtt, legutóbb a Made in Italy (2020) című filmben, egy apa-fia párost alakítva, akik az elvesztett feleség illetve anya fájdalmát egy olaszországi ház felújításával akarják enyhíteni.