Színészek, akik elkutyulták az Oscar-szobrukat

Colin Firth a vécében hagyta az Oscarját, Jeff Bridges elkutyulta valahová, Marlon Brandonak fogalma sem volt, hol lehetnek a szobrai, de nem is érdekelte. Tíz kis történet az Oscar-szobrok sorsáról.

Angelina Jolie

Jolie az Észvesztőben nyújtott alakításáért kapott Oscart, és utána hazavitte, hogy megmutassa az anyjának, aztán a szobor valahogy ottmaradt. Az anya, Marcheline Bertrand 2007-es halála után az összes holmiját bedobozolták. Az Oscar is ott van valamelyikben, de Jolie azóta sem tudja, pontosan hol.

 

Whoopi Goldberg

A színésznő a Ghost emlékezetes mellékszerepéért vehette át a szobrocskát, majd 2002-ben visszaküldte a Filmakadémiának, hogy tisztítsák meg - mert lehet ilyen szolgáltatást kérni. Ők továbbküldték annak a chicagoi cégnek, ami a szobrokat gyártja, de amikor megérkezett, a csomag üres volt. Valaki a postán lophatta ki, majd szépen visszazárta a dobozt, mintha mi sem történt volna. A szobrot végül Ontarióban, egy repülőtér melletti szemetesben találták meg. Amint visszakerült Goldberghez, a színésznő kijelentette, hogy "Oscar soha többé nem hagyja el a házát".

 

Olympia Dukakis

Amikor 1989-ben betörtek a színésznő házába, semmi mást nem vittek el, csak a két évvel korábbi Holdkórosokért kapott Oscarját.  Dukakis telefonált a Filmakadémiának, ahol azt felelték neki, hogy 78 dollár ellenében pótolják a szobrot - ez mai árfolyamon 158 dollár, azaz nagyjából 45 ezer forint. Korrekt üzletnek tűnt, így a színésznő kért egy újat.

 

Marlon Brando

Önéletrajzában azt írta, hogy fogalma sincs, hol lehet a Rakparton főszerepéért kapott szobra, valahol elkutyulhatta. Sőt, a Keresztapa Oscarjáról sem tud semmit. Ha az Akadémia el is küldte neki, nem tudta, hová rakta. Ez volt ugyanis a nevezetes díj, amit egy amerikai őslakos asszony, Sacheen Littlefeather vett át Brando nevében - a színész ezzel akarta felhívni a figyelmet az indiánok nehéz helyzetére. 

 

Matt Damon

A Good Will Hunting forgatókönyvéért Ben Affleckkel közösen nyert Oscarját Damon jó ideje nem látta. New York-i házában tartotta a szobrocskát, és a feleségével épp a városon kívül voltak, amikor az egyik kerti öntözőfej meghibásodott és eláztatta a házat. Az akkori felfordulás során kavarodott el a díj.

 

Jeff Bridges

Bridges 2010-ben kapott Oscart az Őrült szív alkoholista country énekese szerepéért. A következő évben A félszeműért jelölték, akkor azonban Colin Firth vitte haza a szobrot A király beszédéért. Bridges csupán egyetlen dolog miatt szomorkodott: otthon össze-vissza pakolta a sajátját, és nem tudta, hová tette legutóbb. Mivel nem kapott még egy szobrocskát, remélte, csak előkerül valamikor.

 

Colin Firth

Az előbb említett estén a friss nyertes is majdnem elhagyta az Oscarját, ugyanis magával vitte a vécébe, és a tartályon felejtette. Később elterjedt a pletyka, hogy valaki megtalálta, akit aztán a színész hajkurászni kezdett, hogy visszaszerezze a szobrát. Firth tagadja, hogy ez megtörtént volna.

 

Hattie McDaniel

Az Elfújta a szél Mammy-ját alakító színésznő volt a legelső afroamerikai díjazott az Oscar történetében. McDaniel a szobrot odaajándékozta a nagy múltú Howard University-nek, az Egyesült Államok fekete közösségének leghíresebb, történelmileg is jelentős felsőoktatási intézményének. Az Oscart egy darabig még meg lehetett tekinteni, majd a 60-as években nyomtalanul eltűnt. Állítólag haragos diákok lopták el és dobták bele a Potomac folyóba, hogy így fejezzék ki ellenérzésüket, amiért egy rasszista sztereotípia eljátszásáért tüntette ki a fehér Akadémia McDanielt.

 

Margaret O'Brien

1961-ig még létezett az ifjúsági Oscar kategóriája, amit kiskorúak nyerhettek el. Teljes értékű díj volt, csupán a szobor volt kisebb a hagyományosnál. O'Brian 1945-ben, hétévesen vehette át a szobrocskát, majd tíz évvel később a család cselédje magával vitte, mondván, hogy otthon alaposan megtisztogatja. Soha többé nem látták - sem a nőt, sem a díjat. A fiatal színésznő anyja nemsokára meghalt, így az eset akkor hamar elfelejtődött. A szökött cselédet később sem tudták elérni, így O'Brian jobb híján igényelt az Akadémiától egy másolatot. Itt azonban még nincs vége a történetnek: 1995-ben néhány srác egy bolhapiacon talált egy Oscar-szobrocskát, majd árverésre bocsájtották. Ennek híre eljutott a Filmakadémiához, és tájékoztatták a fiatalokat, hogy kié az elveszett szobor. Ők gyorsan törölték az árverést, és visszaadták Margaret O'Briennek. Az idős színésznő pedig megfogadta, hogy ezentúl senkinek nem adja oda megtisztítani.

 

Bing Crosby

Crosby 1944-ben kapott Oscarja évekig a Gonzaga Universityben volt kiállítva. 1972-ben azután egyszer csak egy Miki egér figurát találtak a helyén, de szerencsére a szobor egy héttel később sértetlenül visszakerült. "Meg akartam nevetettni az embereket" - mondta a névtelen tolvaj az iskolai újságnak.

(Forrás: Mental Floss)