Sztárok, akik csak azért sétáltak be egy filmbe, hogy kinyírják őket

Tulajdonképpen frappáns és vicces ötlet, ha a filmedhez megszerezted például Gwyneth Paltrow-t, majd úgy döntesz, csak pár percet adsz neki, majd gyorsan kinyírod. Összeszedtünk még pár hasonló meglepetést, vigyázat SPOILERES tartalom!

A bombák földjén (2008 ) - Guy Pearce és Ralph Fiennes

Kathryn Bigelow rendezőnő kétszer is megtréfál minket. Először akkor, amikor a nyitójelenetben megismerjük Irakban tevékenykedő amerikai tűzszerész csapat parancsnokát, aki nem más, mint Guy Pearce. Aki egy masszív védőfelszerelést felvéve elindul, hogy hatástalanítsa a lázadók egyik pokolgépét, a néző azt gondolhatja, hogy most megmutatják, hogy kell ezt csinálni, aztán BUMM, és Pearce felrobbant, meghalt, és kiderül, hogy az egész csak arra volt jó, hogy lássuk, adrenalinfüggő utódja (Jeremy Renner) mindent másként fog csinálni. Aztán egy későbbi jelenetben Bigelow előkapja egyik kedvenc színészét, Ralph Fiennest egy maréknyi profi zsoldos élén, de nem annyira profi, hogy egy iraki mesterlövész három perccel később ne lője ki gond nélkül őt és társait.

Füstölgő Ászok (2006)  - Ben Affleck

Joe Carnahan (Fehér pokol, Uncharted) korai, rendkívül zsúfolt, de nagyon szórakoztató, bár kissé Tarantino-koppintás akciófilmje úgy indul, hogy nem tudjuk, ki az igazi főszereplő a sok ismert név közül. Ilyenkor az ember a józan paraszti eszét használja, és azt mondja, nyilván a legnagyobb sztár lesz az, aki pedig nem volt ebben az időben más, mint Ben Affleck, aki egy laza és szimpatikus óvadékügynököt alakított. És ha már Tarantino-utánérzés, akkor be is ugrik az embernek a Jackie Brown (1997 ), amiben Robert Forster is ugyanezt a szakmát űzte. Aztán egyszer csak megjelenik a teljesen idiótára vett Chris Pine és a két neonáci haverja, és szitává lövik Afflecket meg a társait, hogy megszerezzék az irataikat és az egyenruhájukat. Ha ez sem lenne elég, Pine még egy kicsit el is szórakozik a már „halott” Bennel – és igazi színészi feladat, hogy az mozdulatlan képes maradni.

Apja lánya (2004) - Jennifer Lopez  

Ha már előkerült Ben Affleck, maradjunk is nála, bár most nem ő a „meglepetésvendég”, hanem akkori kedvese – aki persze a mostani kedvese is, csak közben eltelt jó sok idő -,  Jennifer Lopez. Mivel ők voltak koruk sztárpárja, logikus volt, hogy ketten együtt a főszereplők, annál is inkább, mert már volt egy közös munkájuk, a Gengszter románc (2003). És valóban, Jlo alakítja Affleck feleségét. Csudaszép pár ők ketten, iszonyat boldogok, most vágnak neki az életnek, az asszony pedig gyereket vár, hogy aztán belehaljon a szülésbe, és egy teljesen más film kezdődjön innen. Ahol Afflecknek az apasággal kell megküzdenie, miközben kislányát több-kevesebb sikerrel neveli, majd előkerül Liv Tyler, és rendező-forgatókönyvíró Kevin Smith már romantikus vígjátékként folytatja az egészet. Nem csoda, hogy mindez megzavarta a nézőket, és az Apja lánya megbukott a mozikban, pedig az amúgy nem rossz történet, ráadásul Zsigmond Vilmos volt az operatőre.

Az első bevetés (2006) - Ewan McGregor

A 2000-es évek közepén gyakorlatilag minden ismert, tehetséges és karizmatikus angol színész esetében felmerült, hogy ő lesz a következő James Bond, és pontosan ez történt Ewan McGregorral is. Mint tudjuk, végül nem ő, hanem Daniel Craig lett a 007-es, ráadásul nem is akármilyen, így McGregornak be kellett érnie egy nagyon lightos, ifjúsági kémfilmmel. Azt persze lehetett tudni, hogy az igazi főszereplő Alex Pettyfer volt, ám a plakátokon ott szerepelt McGregor arca is, aki jócskán ott volt minden promóciós anyagon, illetve előkelő helyre került a stáblistán is, mint az MI-6 szuperügynöke, hogy aztán az első pár percben egy látványos autós-motoros-helikopteres üldözés után kinyírják – mellesleg ez az üldözés volt az, ami miatt a színész eleve rábólintott az apró, mégis jócskán felnagyított szerepre. Mellesleg ő a főszereplő srác nagybácsikája, aki a fiút egész élete során – annak tudta nélkül az ügynök szerepre készítette fel, de csak ennyi.

Alien: Covenant (2017) - James Franco

Ridley Scott  filmjeit nem mindig lehet követni, különösen ami az időben és térben Alien franchise-t illeti, amelyet a zseniális veterán rendező újabban visszafelé mesél el, vagyis előzményfilmeket forgat. Itt viszont tíz évvel a Prometheus (2012) cselekménye után járunk, és egy úrhajó, a Covenant leendő telepeseket szállít egy távoli bolygóra, kiket hibernálva, kiket még embrió állapotban. A legénységet Jake Branson kapitány vezeti, nyilván nem alaptalan, hogy az őt játsszó James Franco-nak a későbbiekben is fontos szerepe van, ráadásul ő nem csak a kapitány, hanem az egyik főszereplő, Daniels, vagyis Katherine Waterston férje is. Aztán a kapitány egy pillanat alatt a lángol martalékává válik, amikor a hibernációs kapszulája meghibásodik. Valaki lemérte: itt az a furcsa eset állt elő, hogy James Franco konkrétan többet látható a trailerben, mint magában a filmben!

Fertőzés (2011) - Gwyneth Paltrow

Nem véletlen, hogy Steven Soderbergh filmje, amelyet a bemutatója idején nem értékeltek eléggé, a COVID járványkor pedig pillanatok alatt hivatkozási ponttá vált, hiszen tökéletesen mutatta meg, hogyan működik, miként terjed el és kap erőre egy világjárvány. A terjedésben pedig a kulcsmomentum, legalábbis filmünk szempontjából Gwyneth Paltrow volt, aki egy  Hongkongból visszatérő amerikai üzletasszony hazafelé egy tiltott chicagói légyottot beiktatva, hogy aztán hazaérte után egy nappal rosszul legyen és meghaljon. A Fertőzés egyik emblematikus pillanata, amikor film végén megmutatják, hogy a már tudtán kívül fertőzött Paltrow-t egy kaszinóban megkéri kínai asztalszomszédja, hogy egy „szerencsecsókkal” segítse ki, az pedig már a halál csókja volt. Bár a stáblistán a színésznő elég félrevezető módon a második helyen található, valójában csak percei voltak a játékidőt tekintve, az igazi funkciója mindössze annyi, hogy rajta keresztül megismerjük a férjét (Matt Damon), aki természetes módon immunis a fertőzéssel szemben, így kulcsszerepe lesz a történetben.

Godzilla 2014) - Juliette Binoche  

A 2010-es évek közepén Juliette Binoche még mindig a legnépszerűbb és nemzetközi szinten legismertebb francia színésznők közé tartozott, de nem tévedünk sokat, ha azt mondjuk, ő az egyik legnagyobb francia filmsztár. Bár egy amerikai filmről beszélünk, de 1998 -as Godzillá nak is volt egy francia főszereplője, Jean Reno, aki túl is élte a találkozást az hatalmas kaijuval. Binoche, aki egy japán erőmű francia mérnökét alakítja, nem Godzilla áldozata lesz, hanem egy atomerőmű szerencsétlenségé, ahol feláldozza magát, hogy a sugárfertőzés nem terjedjen tovább, miközben férje tehetetlenül nézi az eseményeket. Persze a férjet alakító Bryan Cranston nevét is kitehettük volna, hiszen ahogy Binoche szerepe az, hogy megismerjük rajta keresztül Cranstont, az ő szerepe az, hogy rajta keresztül találkozzunk a fiával, aki aztán némi csúszással, de az igazi és végeleges főszereplő lesz. Cranston, akárcsak Binoche. meghal, pedig rá inkább lettünk volna kíváncsiak, mint a fiát alakító Aaron Taylor-Johnsonra.

Háborgó mélység (1999) - Samuel L. Jackson

Samuel L. Jacksont nem lehet megölni, maximum a legvégén, ha ő is úgy akarja, itt mégis ezt történik, és a lehető legbizarrabb módon. Egy tengeralatti kutatóállomás genetikailag módosított cápák támadása alatt áll, de semmi baj, mert itt van Sam Jackson, aki annyira faszagyerek, hogy nem kell kétségbeesni. Jackson pedig egy lelkesítő beszéd közepén tart arról, hogy nem szabad civakodni, össze kell fogni, elsőként pedig le kell zárni… - na, pont azt a medencét kellett volna lezárni, ahonnan kiugrott a bazi nagy cápa, kettéharapta és magával vitte! Csak úgy! Az egész annyira váratlan és random lett, hogy hamar elterjedt a pletyka, hogy Jackson rühellte a forgatást, ki akart szállni, ezért kellett kinyírni a karakterét, de ezt mind a színész, mind a rendező tagadta, amitől persze még lehet igaz.