Szubjektív filmfesztivál ajánló!

Csákvári Géza, a miskolci Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál művészeti igazgatója kedvenc filmjeit ajánlja nekünk a szeptember 14-én induló nagyszerű mustrából.

A legmélyebb pont (Ultra Low)

amerikai dráma, 117 perc, 2018

Ez a leghamarabb benevezett filmek egyike volt és a legelső, ami bekerült a versenyprogramba. Persze, láttunk már olyat korábban, hogy filmesek arról mesélnek, hogy milyen nehéz a sorsuk, de egyiknél sem éreztem azt az őszinteséget, ami  a magyar származású Nicholas Gyeney-ből és csapatából természetesen fakad.

Meta-dráma, ami kendőzetlenül mutatja meg a nézőnek a független film színfalak mögötti világát. Film egy csapat filmkészítőtől, akik már eddig is hatalmas áldozatokat hoztak azért, hogy elkészítsék filmjeiket. A gödör legalját akkor érik el, amikor megtudják, hogy a legutóbbi alkotásukkal sem sikerült bejutniuk az elit filmfesztiválok világába. Nehéz szívvel bár, de összeszedik egymást és önmagukat, hogy belekezdjenek egy újabb projektbe. 

Lajka

cseh animációs film, vígjáték, musical, 85 perc, 2017

Amikor meghallottam, hogy ebben a filmben Lajka túlél, sőt egy másik galaxisba távozik, rögtön tudtam, hogy imádni fogom. Mindemellett ki látott már az életében cseh nyelvű, bábanimációs sci-fi musicalt?

1957 november 3-án Lajka lett az első élőlény, aki földkörüli pályára állt. A Szputnyik 2 visszatérése nem volt része a terveknek. Ebben a bábanimációban azonban Lajka túléli az utazást, egy fekete lyukon keresztül a Kvem bolygóra kerül, ahol megtapasztalja milyen az, amikor nem az ember élet és halál ura. A Lajka nem a legkisebb korosztálynak való!

Ederlezi ébredése (Ederlezi Rising)

szerb sci-fi, 85 perc, 2018

Szerb elsőfilm melyben a pornósztár Stoya egy szexi androidot alakít? Mindemellett az egész érzelmileg ütős? Bizony. És ezt a filmet egy horvát programmer barátom ajánlotta. Még, jó, hogy networkingel az ember.

A jövő egy szocialista disztópia. Milutin űrhajós, akit az Alpha Centaurira küldenek, hogy az ottani kolónián is terjessze az ideológiát. Útjára elkíséri egy női android, Nimani. A film Milutin és kiborg társa érzelmeiről, szerelmük kiteljesedéséről szól. Az emberi érzelmek lélegzetelállító vizuális világba helyezett analógiája ember és gép összetett kapcsolatán keresztül mutatja meg nekünk, hogy mi is lapul a szívünk mélyén.

Ne hagyj nyomot! (Leave no Trace)

amerikai dráma, 109 perc, 2018

Debra Granik A hallgatás törvénye óta bármit csinál, érdekel. Most sem hibázott, Ben Foster pedig élete alakítását nyújtja, de ő mindig élete alakítását nyújtja, akkora zseni.

A 15 éves Tom és apja, Will, egy erdőben él Portland határában. A társadalomból való önkéntes kivonulásuk olyan egyszerű örömökkel teli életet biztosít nekik, amit nem szennyez be a civilizáció. Egy nap azonban bekopogtat ajtajukon a világ… A hallgatás törvényéről ismert Debra Granik filmje egy radikálisnak tűnő alternatív életet mutat be, ami provokatív, de gondolatébresztő módon mesél a nyugati világról és annak értékeiről.

Profil (Profile)

orosz horror, misztikus thriller, 105 perc, 2018)

Úgy éreztem ennél a filmnél sikerült tökéletesen megvalósítani a social media mozgóképes ábrázolását. Ráadásul a sztori is hátborzongatóan izgalmas.

Timur Bekmambetov (Éjszakai őrség) minimalista thrillerje az újságíró Amy nyomozását követi, amiben a nő arra próbál fényt deríteni, hogyan toboroz az Iszlám Állam európai lányokat. Amy létrehoz egy hamis Facebook profilt, amin radikális iszlamistának állítja be magát. Hamarosan felveszi a kapcsolatot vele Bilel, az ISIS egyik kulcsfigurája. A nő elnyeri a férfi bizalmát, de a valóság és a virtuális világ közötti határvonal egyre jobban elmosódik, és az újságíró élete veszélybe kerül.

A fesztivál honlapja: www.cinefest.hu/

A fesztiválról a Port.hu-n: Jameson CineFest 2018. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál