Tiszteletbeli Arany Medve-díjat kapott Martin Scorsese

„Remélem, pár év múlva láthatunk egy újabb filmet” – mondta Berlinben a saját munkásságára utalva.

Február 20-án, kedden este tüntették ki Martin Scorsese rendezőt a Berlini Filmfesztiválon, ahol tiszteletbeli Arany Medve-díjat kapott. Legutóbbi filmje, a Megfojtott virágok jelenleg 10 Oscar-díjra van jelölve. A díjazottat Wim Wenders rendező mutatta be, akit szintén Oscar-díjra jelöltek legutóbbi filmjéért, a Tökéletes napokért.

Wenders elmesélte, hogy először 1978-ban találkozott a rendezővel a Telluride-i Filmfesztiválon: Scorsese és akkori barátnője, Isabella Rossellini az út szélén állt egy defektes kocsival.

„Hölgyeim és uraim, Martin Scorsese-nek sikerült leszednie a defektes kereket, ám csak ekkor jött rá, hogy bérelt autóban nincs pótkerék – nagyon rosszul esett neki, hogy minden erőfeszítése hiábavaló volt”

– mesélte Wenders.

Scorsese azzal kezdte a köszönőbeszédet, hogy elmondta, mit jelent számára ez a filmfesztivál, különösen az a pillanat, amikor 1968-ban Brian De Palma elnyerte az Ezüst Medvét az Üdvözletek című filmjéért.

„Nagyon fontos esemény volt, igazi fordulópont mindannyiunk számra – természetesen elsősorban Briannek, de tágabb értelemben mindenkinek, aki alacsony költségvetésből forgatott Amerikában. Az alacsony költségvetésű filmek meglehetősen ritkák voltak akkoriban Amerikában, és ez segített megnyitni az utat Jim McBride, Phil Kaufman előtt és előttem is. Ettől fogva a stúdiók elkezdtek komolyan venni minket.”

Scorsese a filmesek közösségének fontosságát is hangsúlyozta, mivel maga a filmkészítés folyamata magányos tevékenység.

„Egyedül kell lenned, ez a része tényleg magányos, de emlékezned kell arra, hogy egy nagyobb közösség része vagy, amit a mozi iránti megszállott szeretet hajt. A munka, amit végzünk egy nagyszerű és végtelen beszélgetés. Végtelen és időtlen.”

Arról is beszélt, hogy milyen érzés visszatekinteni a saját pályafutására:

„Nem tudok visszatekinteni a saját pályámra, valószínűleg azért, mert folyamatosan filmeket akarok készíteni. Szóval remélem, pár év múlva láthatunk egy újabbat”

– mondta, ami azt sejteti, hogy ő már tudja is, mi lesz az.

Az díjátadó után az újságírók is feltehették a kérdéseiket, amiről alább tekinthettek meg egy videót:

(via Independent, Variety, Deadline)