Tudj meg mindent a Schindler listájáról!

Méghozzá magától Steven Spielberg rendezőtől, aki a jeles esemény alkalmából interjút adott az NBC-nek.

A több mint 22 perces anyagot mindenképpen érdemes megnézni, mivel Spielberg nagyon ritkán szokott visszatekinteni saját korábbi alkotásaira. Most viszont Lester Holt újságírónak sok mindent mesélt a film munkálatairól, és arról is, miért döntöttek úgy, hogy 2018-ban újra bemutatják Amerikában, azzal a különleges kikötéssel, hogy a középiskolások ingyen vehetnek részt a vetítéseken.

A Schindler listája nemcsak azért foglal el kiemelt helyet az alkotó életművében, mert ezért kapta első rendezői Oscar-díját, hanem mert emellett kereskedelmileg is hatalmas siker volt, és sok ember innen értette meg, mi is volt az a holokauszt – valami oly módon, ahogy soha korábban.

Spielberg az interjúban elmondja, hogy annak idején egyáltalán nem számított rá, hogy a film siker lesz – hiszen egy 3 óra 16 perc hosszú, fekete-fehér holokausztdrámáról van szó. A rendező ugyanakkor mindent elkövetett, hogy alkotása – a 9 és félórás Soá című dokumentumfilmtől eltérően – súlyos témája ellenére könnyen befogadható legyen, és egy egyszerű, átélhető narratívára (a kemény szívű iparos, Oskar Schindler megmenti ezernél is több zsidó életét) húzta fel mindazt, amitől egy film Spielberg-film lesz.

Az alkotó azt is elárulja, hogy nem az olyan blockbuster mozijai tették alkalmassá a Schindler listája megrendezésére, mint az Indiana Jones-filmek vagy az E.T., hanem inkább a Bíborszín vagy A nap birodalma című munkái (utóbbi, egy II. világháborús dráma témájában is hasonlít a Schindler listájára). Szó esik ezenkívül az alkotás utóéletéről is, hiszen a Schindler által megmentett zsidók története nemcsak a filmben köszön vissza, de Spielberg megalapította a USC Shoah Foundationt is, amellyel kiterjesztették a film hatását, hiszen céljuk, hogy rögzítsék a holokauszttúlélők történeteit.


(via Collider)