Vadonatúj díjkategóriát vezetnek be az Oscar-gálán

Az amerikai Filmakadémia 2026-tól a legjobb casting directort is jutalmazni fogja.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, azaz az Oscar-díjak sorsáról döntő grémium bejelentette, hogy 2026-tól egy új Oscar-kategória is lesz: díjazni fogják a „legjobb szereposztást” is, ahol a casting diretcorok közül választják ki a legjobbat. A bejelentés némiképp meglepő, mivel az Akadémia egyre nagyobb nyomás alatt volt amiatt, hogy csökkentsék a díjazott kategóriák számát, mivel jelenleg 23 díjat osztanak ki élő adásban, az átlagos nézőt viszont általában csak a legfontosabb négy aranyszobor sorsa érdekli (a legjobb női és férfi főszereplőé, legjobb rendezőé és a legjobb filmé).

 

Forrás: Frazer Harrison / Getty Images

 

A döntés hátterében alighanem az áll, hogy az Akadémia az utóbbi években egyre inkább felkarolta a casting directorokat, akik már évtizedek óta tagjai a szervezetnek, de csak 2013-tól kaptak saját tagozatot a testületben, és még ezután is éveknek kellett eltelnie, hogy egy casting directort válasszanak meg az Akadémia elnökévé (David Rubin 2019-től 2022-ig töltötte be ezt a pozíciót). Ma 158 aktív tagja van a casting directorok tagozatának, ami az Akadémia 19 tagozata közül a legkisebb létszámú.

Az első díjátadóra vonatkozó szavazási szabályokat 2025 áprilisában jelentik majd be, a 98. Oscar-díj komplett szabályzatának részeként. A díj átadásának konkrétumairól az Akadémia adminisztratív vezetősége egy későbbi időpontban dönt.

(via Hollywood Reporter)