Visszatér a VAN valami… rendezője

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan direktorának, Reisz Gábornak az új nagyjátékfilmje decemberben érkezik. Nézd meg az első előzetest!

Reisz a négy éve bemutatott nagy sikerű debütáló munkája, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan után ismét mélyen személyes filmet rendezett. Bár a december 27-én bemutatandó Rossz versek önéletrajzi ihletésű, és a rendező a főszerepet is maga játssza (a további szerepekben olyan színészeket láthatunk, mint Takács Kati, Kovács Zsolt vagy Monori Lili), mégis fiktív történetet mesél el.

Reisz Gábor. Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap / Valuska Gábor

 

A harmincas évei elején járó rendező, Merthner Tamás magánélete váratlanul darabokra hullik, amikor párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna szakít vele. Tamás összetörve tér vissza Budapestre, és mivel a jelenben nem talál vigaszt, a múltjába merülve igyekszik választ kapni arra, hol veszítette el önmagát abban a valóságban, ami az elmúlt harminc évben körbevette Magyarországon.

Az alkotó most kedvcsinálóként rendhagyó előzetest is forgatott művéhez. A szóban forgó videó nem a filmből tartalmaz jeleneteket, hanem annak helyszíneit járja be. Művészi koncepció volt, hogy a film címét olyan helyekre vetítsék, ahol forgattak vagy ahonnan az inspiráció jött.

„A Rossz versek egy budapesti film.

A videóban a film szelleme, inspirációs energiája végigoson a városon, majd megérkezik a moziba.

A kedvcsináló előzetest nagyon szórakoztató volt elkészíteni, igazi »barkácsfilm« lett: kölcsönautóval, kölcsönkért mozgó aggregátorral és a Cirko-Gejzír mozi használaton kívüli vetítőjével készült” – mesélte Reisz.

„És ahogy a falakon futó felirat mögött, úgy a város a filmben sem csupán díszlet, hanem a történet szemtanúja. A Wesselényi utca, a Margit híd, a Parlament lépcsője, az iskolai folyósok, a panelrengeteg, a reklámügynökségi iroda, a belvárosi utcák, a rakpart és az uszoda: az élet terei, amelyek nemcsak a szereplőknek, de a közönségnek is otthont adnak.

A Rossz versek mindannyiunk története, végigfut a városon, és hamarosan megérkezik a mozikba”

– tette hozzá a rendező.


(via Zerocom)