Woody Allen a visszavonulást fontolgatja

Mesélt arról is, miért tartja magát a #metoo-mozgalom mintarendezőjének.

Bemutatták a Velencei Filmfesztiválon Woody Allen rendezését (Coup de Chance), amely a rendező 50. filmje, és egyben az első francia nyelvű. Nincs kizárva, hogy ez a búcsúprojektje is a 87 éves direktornak, legalábbis erről beszélt a bemutató kapcsán a Varietynek adott interjújában.

Allen szerint minden egyes új filmnél küzdenie kell a támogatás megszerzéséért, és 87 évesen nem biztos, hogy még mindig ezt a fajta munkát akarja végezni.

Annyi filmötletem van, hogy kísértésbe esnék, ha könnyű lenne finanszírozni. De ezen túlmenően nem tudom, hogy megvan-e bennem az a lendület, hogy elinduljak és a pénzszerzésbe öljek rengeteg időt.”

És bár a független filmek finanszírozása sosem volt könnyű, Allen helyzete az Egyesült Államokban még nehezebb lett, miután a lánya, Dylan Farrow szexuális visszaélésekkel vádolta meg a sajtóban, illetve az HBO dokumentumfilmjében. Allent először még volt élettársa, Mia Farrow vádolta meg 1992-ben az akkor 7 éves Dylan molesztálásával, de egy hat hónapig tartó vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a kislányt nem zaklatták szexuálisan.

A téma az interjúban is előkerült, mire Allen elmondta, hogy a vádakra való reakciója nem változott az évek során.

„A helyzetet két jelentős nyomozó szerv vizsgálta ki. És mindkettő, hosszas, részletes vizsgálatokat követően arra a következtetésre jutott, hogy a vádaknak nincs alapja, ahogy ezt Apropó nélkül című könyvemben részletesen le is írtam. Az a tény, hogy ezek a vádak még mindig újra előjönnek, arra enged következtetni, hogy talán bizonyos embereknek tetszik a gondolat, hogy újra előjönnek a vádak. De miért? Nem tudom, mit lehet tenni azon kívül, hogy kivizsgálják az ügyet, amit ők nagyon alaposan megtettek. Az egyik majdnem egy évig tartott, a másik pedig több hónapig. És beszéltek mindenkivel, aki érintett, és mindkét vizsgálat pontosan ugyanarra a következtetésre jutott.”

A rendezőt szembesítették azzal a korábbi kijelentésével is, hogy támogatja a #metoo-mozgalmat, és megerősítette, hogy ez még mindig így van, mert „minden olyan mozgalom, amelynek tényleges haszna van, amely valami pozitívumot hoz, mondjuk a nők számára, jó dolog.” Allen szerint az ő forgatásaira senki sem panaszkodott.

„Évekkel ezelőtt azt mondtam, hogy nekem kellett volna a #metoo-mozgalom poszterfiújának lennem, és ettől mindenki felbolydult. De ez igaz. Ötven filmet készítettem. Mindig nagyon jó szerepeket adtam a nőknek, mindig voltak nők a stábban, mindig pontosan ugyanannyit fizettem nekik, mint a férfiaknak, több száz színésznővel dolgoztam együtt, és soha, egyetlen egyszer sem panaszkodott egyikük sem. Egyetlen egy sem mondta, hogy gonosz voltam vagy zaklattam. A vágóim is nők voltak. Azt veszem fel, akit jónak tartok a szerepre.”

Arra, hogy miért Franciaországban készítette el az új filmjét, azt mondta, hogy mindig is nagy rajongója volt a francia filmművészetnek Godard-tól Truffaut-on és Chabrolon át Renais-ig és Renoir-ig.

Mindig is francia filmes akartam lenni. És persze nem lehettem az, mert New York-i filmes voltam. És mivel ez az 50. filmem, úgy gondoltam, hogy megajándékozom magam.”

Eleinte Párizsban élő amerikaiakat akart megtenni főszereplőnek, de aztán úgy döntött, ha a szereplők nagy része amúgy is francia, akkor franciául csinálja meg.

Meg lehet különböztetni a jó és a rossz színészi játékot. Ha megnézel például egy japán filmet, meg tudod mondani, ki jó és ki nem jó, és ugyanez a helyzet egy másik nyelven is. Szóval nem volt olyan bonyolult.”

Összegyűjti a botrányhősöket a Velencei Filmfesztivál

A fesztivál igazgatója szerint természetes, hogy Woody Allen, Roman Polanski és Luc Besson filmjeit is beválogatták a programba.

Még több Velence

 

Via: Variety