Péter Dávid megmondja

Ezért nézhetik sokkal többen az RTL Híradóját a TV2 Tények helyett

Megnéztük, hogy adott napon hogyan állnak össze a két híradó beszámolói. Van különbség.

A nézettségi adatok alapján egyértelműen több néző tájékozódott az RTL Klub Híradójából, mint a TV2 Tényekből. Egyértelmű, hogy az orosz-ukrán háború legújabb fejleményei miatt volt a nézőknek a megszokottnál nagyobb híréhsége. A két csatorna pont ezért változtatott is a műsorrendjén, hogy minél inkább ki tudják elégíteni a nézői igényeket. 

De miért választották sokkal többen az RTL Klubot, mint a TV2-t? Egyesével lehetetlenség megkérdezni a nézőket, viszont egymás mellé tudjuk tenni a két híradó kínálatát, hogy milyen sorrendben, hány percben, milyen érzékenységgel foglalkoztak egyes témákkal. A vastagon kiemelt részek a címek, amikkel az egyes blokkokat jelölték a tévében. Az azt követő leírás a szegmens rövid ismertetése, melyben leírom, hogy miről és milyen kontextusban esett szó.

Íme, így nézett ki a március 1-i RTL Klub Híradó:

0:47 Rakétazápor a civilekre - Legalább 10 ember meghalt, amikor kormányzati épületnél csapódott be egy rakéta Harkovban. Ukránok azt mondják ezek már háborús bűnök, Hágai törvényszék elé vinnék az ügyet, az oroszok szerint csak katonai célpontokra lőnek, szerintük pont az ukránok használják élő páncélként a civileket. 

05:00 Robbanás a kijevi tv-toronynál 

05:30 Pincébe költözött a kórház is - Riport az Ukrajnában marattakról, akik pincékbe húzódva próbálják átvészelni az orosz megszállást. A kórházak leterheltek. Egy orvos közölte, hogy megműtötte az első hadi sérült kisfiút. Eközben sokan menekülnek, de az Ukrajnában élt nigériaiak, libanoni és indai, akik szintén menekülni kényszerültek, de állításuk szerint ők nem kapnak annyi segítséget.

08:10 Különvonatokkal érkeznek - a hazánkba érkező menekülteknek rengetegen kínálnak szállást, segítenek a karitatív szervezetek.

12:06 Tüntetők ezreit tartóztatták le - Anyag az oroszországi háborúellenes tüntetésekről. Szankciók hatása, nincsenek filmpremierek,

15:00 Korlátozások a Sberbankban 

15:52 Fának csapódott a fiatal sofőr - baleset az 5-ös úton.

17:34 Videón a késelés - Tavaly februári eset, amikor egy szolgálaton kívüli buszsofőr késsel megszúrt egy fiatalabb férfit. Az ügyészség most emelt vádat az ügyben.

20:05 Zöld hírek: Vészjelzés az emberiségnek - Egy ENSZ jelentés a globális felmelegedésről. Az emberek szenvednek a klímaváltozástól. Az emberiség fele a veszélyzónában él. A fejlődő országokat sújtja leginkább ez.

22:43 Egyházi iskolák is tiltakoztak - Tanári sztrájk. 

26:13 Rakétazápor civilekre - Adás elejének gyors ismétlése.

27:07 “Támogatjuk a csatlakozásukat” - Szijjártó Péter jelentette be, hogy minden olyan kezdeményezést támogat, ami békéhez vezet. Donáth Anna megjegyezte, hogy az elmúlt évek oroszbarát intézkedései után ez most egy erős hintapolitikára vall. Az Európai Néppártban pedig azt találták mondani, hogy a fegyverek át nem engedésével, valamint a katonai segítség megtagadásával kettős szerepet játszik Magyarország.

30:04 Orbán egységről beszélt - Orbán Viktor Facebook-videójának szemlézése

30:30 “Putyin, takarodj!” - Élő bejelentkezés az ellenzéki tüntetésről.

32:10 Hollik szerint ez ámokfutás - Beszámoló arról, hogy a Fidesz szerint Márki-Zay Péter veszélyezteti az ország biztonságát, ezért Gyurcsány Ferenchez fordulnak, hogy állítsa meg a baloldal miniszterelnök-jelöltjének “ámokfutását.”

32:47 Rekordmélységben a forint - Történelmi mélypont a 2021 novemberi rekordhoz képest 8 forinttal ér kevesebbet a magyar fizetőeszköz.

33:33 Csökkentették a jövedéki adót - Az üzemanyagok jövedéki adóját csökkentették literenként 5 forinttal. Pedig a kormány korábban azt mondta, hogy ezt nem tehetik meg. A GKI szerint a Mol veszteségét akarják csökkenteni. A holtankoljak.hu szerint árstop nélkül a héten 540 forint lenne egy liter benzin.

36:35 Elhunytak aláírást találták - Gattyán pártjának, a Megoldás Mozgalomnak 40 halott is aláírt Józsefvárosban. A MEMO várja a rendőrségi kivizsgálás eredményét. Az NVI szerint utólag nem lehet mit tenni, a rendőrség szerint okirat hamisításról is szó lehet. Eddig 19 büntetőeljárás indult az áprilisi választások kapcsán.

39:35 Kampány a billegő körzetben - Rövid Házon kívül ajánló.

40:22 Visszalépést szorgalmaz Hadházy - Zuglói korrupciós ügy ismertetése, Hadházy Ákos megszólalásával.

42:59 “Cselekednünk kell” - Benedict Cumberbatch csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán, amit köszönt szépen, majd kiállt Ukrajna mellett.

43:35 Steven Segal és Gérard Depardieu ( orosz és Putyin-barát színészek) a békekötés mellett állnak.

44:04 Elköszönésként Szellő István kéri a nézőket az RTL híradó nevében, hogy segítsenek a menekülteknek, ahol csak tudnak.

Forrás: port.hu

 

Ugyanez a Tényekben a következőként nézett ki:

0:58 Szörnyű rakétatámadás Harkovban - Legalább 10 ember, köztük kisgyerekek is meghaltak. Beszámoló a kormányzati épület mellett becsapódó rakétatámadásról. Plusz Brüsszelben az Ukrán miniszterelnök felszólalt, hogy ők a békéért küzdenek.

04:05 Laktanyát bombáztak, 70 katona meghalt - Tudósítás a herszoni támadásokról. Biztonságpolitikai szakértő megszólal: ez egy elhúzódó háború lesz. Újabb szankciók Oroszország ellen. Egyesek szerint ez Putyinnak jobban fáj, mint ahogy azt gondolta. Plusz az Ukrán elnök videó híváson keresztül tudatja Brüsszellel, hogy az EU tagjai akarnak lenni.

06:47 Szerdán folytatódik a béketárgyalás

7:10 Ezrével érkeznek Budapestre a menekültek - Hír a Magyarországra érkezőkről. Adatok, hogy hányan érkeztek eddig, majd megszólal a MÁV elnök-vezérigazgatója, hogy ingyenes járatokat biztosítottak az ukrán menekültek számára. Megemlítik még a segélyszervezetek segítségnyújtását is.

10:10 Ezrek segítik a háborús menekülteket - Hihetetlen összefogásról beszél felkonfjában Gönczi Gábor. Felsőzsolcai diákok segítenek, a DVTK a vasárnapi mérkőzés jegybevételét a háborús menekültek javára fordítja. Ökumenikus segélyszervezet elnök-igazgatója részletezi, hogy hol és miként segíti a menekülteket a szervezetük.

13:05 Hétfős családot fogadtak be otthonukba - Riport egy gyömrői családról, akik saját házukba fogadtak be egy hétfős családot. Egy tisztbecsi kemping 100 főt szállásol el.

16:04 Fontos Magyarország békéje és biztonsága - Orbán Viktor Facebook videójának leadása egy az egyben.  

17:47 660 ezren menekültek el Ukrajnából - ENSZ twitter posztjának summázása, aminek lényege, hogy ez most a 21. századi Európa legnagyobb menekültkrízise. 

18:11 Támogatják az elesett katona családját - Rövid megemlékezés az orosz-ukrán háború első kárpátaljai magyar katona áldozatáról.

19:16 Kamion miatt karambolozott tizenegy autó - Beszámoló két balesetről. Ebből az egyik ugyanaz, amiről az RTL Klub Híradója is beszámolt.

21:20 Busz gázolt halálra egy Gyalogost - Hétfő éjszaka történt törökszentmiklósi halálos baleset.

21:46 Letartóztatták a sárkeresztúti gázolót - „Letartóztatták azt a 32 éves férfit, aki brutálisan kivégzett egy 16 éves fiút Sárkeresztúron. A kocsijával elütötte, majd tolatva is áthajtott a fiún, erről videó is készült. A fiatal fiú kórházba szállítás közben halt meg. A brutális gyilkosság még szombaton történt, most letartóztatták a sofőrt és több ember ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt indult ellene eljárás" - mondja Gönczi és jön a riport.

23:45 Rezsó miatt égett ki a lakás - Kigyulladt egy raktár a 22. kerületben. A 13. kerültben egy rezsó miatt égett ki egy lakás.

25:40 Márki-Zay: Orbán miatt tört ki a háború - Az anyag felkonferálásában Gönczi elmondja, hogy a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a baloldal miniszterelnök-jelöltje őrültségeket beszél. A bevágott anyag Orbán Viktorral indul (éjjel-nappal a békéért dolgozik.) sőt ez megy egészen 27:30-ig, majd a narrátor a következőt mondja: Míg a magyar kormány itthon és Brüsszelben is a háború megfékezésén dolgozik és a menekültek ellátását szervezi, addig a baloldal abszurd hazugságokkal hátráltatja a munkát. Márki-Zay Péter például azzal lázítja az embereket, hogy Orbán Viktor miatt tört ki a háború. Hollik István videója: ezek az őrült mondatok veszélyesek. A szó ismét a narrátoré, aki közli, hogy nem ez volt az első vállalhatatlan kijelentése Márki-Zay Péternek, mert korábban azt mondta, hogy a Magyarországra menekültek között sok a Fideszes. De szó esik még arról, hogy Márki-Zay magyar katonákat küldene a háborúba. Végül a rendszeres tüntetésekkel lázítják az embereket kezdetű kitérővel, némi gyurcsányozással zárják a sort. A zárszó a magyar kormánypárté, aki (neve forget) mindent megtesz azért, hogy kimaradjunk a háborúból.

29:49 Magyarország segít Ukrajnának - Szentkirályi Alexandra vonatkozó Facebook-posztjának audiovizuális ismertetése.

30:40 Bővül a Környei fecskendőgyár - Szijjártó Péter jelentette be ezt a 70 milliárd forintos beruházást.

31:47 Újabb MSZP-s politikus bukhatott le - Hallgassák ki Karácsony Gergelyt is - javasolja Volner Pál. Anyag a parkolási botrány egy állítólagos új érintettjéről, Baja Zoltánról, de leginkább Karácsonyról.

35:45 Elkezdte az országjárást a Fidesz-KDNP - Rövid kis színes, ahogy Semjén Zsolt egy helyi fórumon elmondja, a baloldal a múltat képviseli, természetesen Bajnai és Gyurcsány is megemlítődik.

36:50 Versenyelőny a politikai stabilitás - Beszámoló arról, ahogy ezt Szijjártó Péter elmondja a Magyar kereskedelmi és iparkamara budapesti évnyitóján.

37:52 Ingatlanmutyi az MSZP-nél - A Bennfentes.hu-ra hivatkozó riport egy 16. kerületi családi ház ügyében.

39:58 Megveszik az újságírókat a Soros NGO-k - "Lelepleződött", hogy hogyan készülnek a Magyarországot lejárató anyagok. 

42:38 Komoly kihívást jelent az energiaellátás - Beszámoló a rezsikonferenciáról, ahol Szijjártó elmondta, hogy az energia fontos, mert anélkül nem működik a gazdaság. 

43:51 Fákat ültetnek, mert bíznak a jövőben - Agrárminiszter aktívan cselekszik a faültetési akció keretein belül Kecskeméten.

Az alapvető benyomásom az volt a két híradót megnézve, hogy az RTL Klub beszámolói, tudósításai, riportjai alapján tájékozottabb lettem. Döbbenetes, tudom. Lehet, hogy rövidebb ideig foglalkozott a háborúval, de többet tudtam meg, mint a Tényekből. Volt átfedés a két híradás között, így jól látszik, hogy az RTL például nem sunnyogja el a zuglói korrupciós botrányt, de nem is megy el a hangulatkeltés irányába, mint a Marsi-Gönczi duó. Az is elég jó példa, hogy Szellő István felkonferálja ugyanazt a videót, amit a TV2 is lead, amiben Hollik István azt mondja, hogy Márki-Zay Pétert fékezze már meg végre Gyurcsány, de teljesen más a két szegmens aurája. Mind a két csatornán szerepel Szijjártó Péter, de a TV2 úgy nyomja a vele kapcsolatos híreket, mintha nem lenne holnap. 

Nézzük szám- és tényszerűen, hogy mit és hogyan láttunk.

Az RTL így építette fel az adást: háború » baleset » bűnügy » zöld hírek » sztrájk » politika » gazdaság » politika » háború

A TV2 így állította össze a híradót: háború » baleset » bűnügy » baleset » politika » soros » politika

Az RTL-nél olyan témákról volt szó, amik azért tényleg fontosak lehetnek a naprakészség szempontjából. Például a forint árfolyam és a benzin adójának csökkentése is olyan tényként kezelhető dolog, amit egy TÉNYEK nevű hírműsornak azért nem árthat leközölni. Helyette Szijjártó elmondta a rezsikonferencián, hogy energia nélkül nincs fűtés, de gazdaság sem. A Soros-sztori is pont olyan, ami talán nem határozza meg a hétköznapjainkat annyira. Nem lesz attól olcsóbb a kenyér, hogy "tudjuk" reggelikkel és hotelben alvással vannak lefizetve Soros újságírói. 

Az RTL tehát hozta a száraz tényeket.

És úgy néz ki, hogy most erre az indulatoktól mentes sivár tényközlésre van nagyobb igénye a nézőknek.

Úgyis egész nap ezen túráztatjuk az idegrendszerünket a 10 millió külpolitikai szakértő országában sorra kapjuk az arcunkba az újabb megfejtéseket, a nagy okosságokat. Ezért a híradónál a jelek szerint lehet, hogy az jó, ha nem akarja megmondani a frankót. (Újabb őrült, brutális döbbenet, tudom.)