Emir Kusturica és a The No Smoking Orchestra koncertje Szolnokon

Szeretnéd ropni balkáni folkra? Akkor október 15-én 19.00 órakor Szolnoki Sportcentrumban a helyed ahol a fenomenális koncertjeiről ismert, 11 tagú The No Smoking Orchestra zenekara húzza a talpalávalót. A világhírű filmrendező zenekara fergeteges, perzselő ritmusú performansszal, a rumba balkáni változatával, elsöprő cigányritmusokkal várja a táncolni vágyó közönséget!

A világhírű rendező, Emir Kusturica lesz a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál sztárvendége októberben, ahol filmes mesterkurzust tart és október 15-én 19.00 órától fellép a nagyközönség előtt a The No Smoking Orchestra zenekarával a Szolnoki Sportcsarnokban. Jegyek a Tixa.hu
oldalán.

Emir Kusturica a látványtervezőket díjazó, valamint képzőművészeti témájú és diákfilmeket is  bemutató nemzetközi filmfesztiválon október 15-én 15.00 órától tart filmes mesterkurzust - A valóság elemzése, modellezése - A film nyelve címmel - a Tisza Moziban, amelyre a filmes szakembereket, a filmes hallgatókat és a filmek iránt érdeklődő nagyközönséget is várják. Az előadást követően 19.00 órai kezdéssel lép fel 11 tagú zenekarával a Szolnoki Sportcsarnokban.

A sztárrendező olyan díjnyertes filmeket jegyez, mint a A papa szolgálati útra ment (1985), a Cigányok ideje (1988), az amerikai sztárszínészekkel - Johnny Depp, Faye Dunaway, Vincent Gallo - forgatott Arizonai álmodozók (1991), az Underground (1995), és a legnagyobb közönségsikere, a Macskajaj (1998). A kétszeres Arany Pálma-díjas Kusturica évtizedek óta filmezik aktívan, utóbbi filmjei között olyan munkák szerepelnek, mint a Tejben, vajban, szerelemben (2016), amelynek főszerepét Monica Bellucci alakította, vagy Uruguay utolsó elnöke, José "Pepe" Mujica életét, munkásságát bemutató dokumentumfilm.

Kusturica filmjeiben a zene mindig is fontos szerepet töltött be, miután megszakította munkakapcsolatát a Cigányok ideje, az Arizonai álmodozók és az Underground filmzenéjét szerző Goran Bregovićcsal, komolyabban is elkezdett foglalkozni a zenéléssel. Az utóbbi két évtizedben rendszeresen turnézik a The No Smoking Orchestra zenekarával és készít lemezeket. A balkáni folk zenét játszó, 11 tagú csapat hatalmas rajongótáborral büszkélkedhet szerte a világon. A legendás együttes a szerb kolo stílusú zenét - azaz a rumba balkáni változatát - egyesíti a rock élménnyel és a cigányzenével.

A zenekar sikersorozata akkor indult el, amikor elkészítették Emir Kusturica Black Cat, White Cat (1998) című filmjének zenéjét, amely Ezüst-Oroszlán-díjat nyert a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Ezen a forgatások találkozott először a zenekar tagjaival is. A szerb zenekar eklektikus balkáni zenét játszott globalizációellenes üzenetekkel, cigányritmusokkal, amely a film sikerén tovább lendített és elválaszthatatlan részévé vált a rendező további filmjeinek.

A zenekar bejárta az egész világot, Buenos Aires-től Montreálig, Belgrádtól Párizsig fáradhatatlanul koncerteznek, ellenállhatatlan zenéjük mindenkit magával ragad. Ennek alenyűgöző, örömteli tánczenének senki sem tud ellenállni, amelynek köszönhetően öt kontinens számos városában léptek már fel. A következő állomás pedig a magyarországi Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál keretein belül lesz. Az október 15-i esemény helyszíne a Szolnoki Sportcentrum.

Jegyvásárlás

A programokkal, jegyfoglalással kapcsolatos információkról az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál és a TISZApART Mozi honlapján is tájékozódhatnak az érdeklődők.