Izgalmas találkozások, régi barátok, inspiráló muzsika

Az Unikum bérlet első koncertjét 2017. október 6-án Baráti Kristóf és barátai adják. A zseniális hegedűművész hangszere zsonglőrje, természetesen társai is elsővonalbeli muzsikusok.

A hangversenyen Enrico Pace zongoraművész, Pieter Wispelwey csellóművész, és Maxim Rysanov brácsaművész lesznek a vendégei. Kétség sem férhet hozzá, hogy maradandó élményt, lenyűgöző játékot kapunk majd tőlük.

A következő esten, 2018. január 15-én Várdai István barátai inspirálják majd egymást, mutatják meg, mi teszi a barátságot barátsággá. Várdai István a világ legfoglalkoztatottabb csellistája 2016 decemberében vette át 1673-ban készült Stradivari-csellóját, amelyet a közelmúltban egy anonimitását megőrizni kívánó német mecénás vásárolt számára a hangszer amerikai tulajdonosától. A legendás csellót „Ex du Pré-Harrell Stradivarius” néven tartják számon, utalva korábbi tulajdonosaira, a fiatalon, sclerosis multiplexben meghalt angol csellistára, Jacqueline du Pré-re és az amerikai művészre, Lynn Harrell-re. Stradivari mindössze 65 csellót készített, ebből az egyiket vásárolta meg a névtelen mecénás Várdai István számára. A magánemberként is rendkívül szimpatikus muzsikus társai – Guy Braunstein csellóművész, Eldar Nebolsin zongoraművész és Lars-Anders Tomter brácsaművész – társaságában adnak parédés koncertet.

Március 17-én Kelemen Barnabás világhírű, virtuóz játékáról ismert hegedűművész egyik muzsikusbarátja, a temperamentumos argentin Jose Gallardo zongoraművész lesz. A ragyogó és rendkívüli zongorista alkalmazkodó készsége páratlan, amire szüksége is lesz, mert a Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kokas Dóra és Pál István Szalonna alkotta muzsikusokból álló csapat, népzenei indíttatású programjával kitekint a megszokott klasszikus muzsikából.

Április 24-én egy egy színes, különleges program várja a közönséget, ami a trombitát a választott műveken keresztül a lehető legtöbb szerepben mutatja be. Különleges hangszerpárosítás a trombita, csembaló, cselló kamarajátéka is. Kertesi Ingrid művésznővel, Boldoczki Gábor már a diplomakoncertjén is adott elő barokk áriákat, de régi barátság fűz Fenyő Lászlóhoz is, akivel hasonló felállásban leginkább német koncerttermekben játszottak, és közös lemezt is készítettek. Dinyés Somával 2017 nyarán készült közös lemezükön ő a zenekart irányította a csembaló mellől. A többi előadóval sem új keletű a kapcsolat, Réti Balázzsal például 2015 tavaszán Wartburg várában játszottak egy kamarazenei sorozatban, trombita-, zongora-, ütő- és nagybőgő-összeállításban.

Részletek: www.filharmonia.hu