Utópia-e a földi mennyország?

Fent a neten "Az idők jelei" dokumentumfilm

Már mindenki számára elérhető Az idők jelei című nagysikerű dokumentumfilm az interneten. Az izgalmas szociológiai, filozófiai és teológiai nyomozás olyan kérdéseket feszeget, melyek alapvetően befolyásolták az ember boldogulását évezredekig. De vajon hatnak-e még korunkban?

A modern ember fogódzók nélkül él. Egyre kevésbé érzi, tudja, hogy mihez tartsa magát az élet nagy kérdéseiben. Ma már a többség egyetért abban, hogy a sikeres léthez nem árt a ravaszság, a körmönfontság, a birtoklási vágy, a bizalmatlanság és a pókerarc.


Pedig senki sem akar így élni.


Az ókori bölcsek szerint az emberi erények visszavezethetők négy alaptulajdonságra: az Okosságra, a Bátorságra, a Mértékletességre és az Igazságosságra. Ezek az erények abban segítenek, hogy az ember megtalálja "legjobb énjét".


A filmben a legkülönbözőbb élethelyzetekben élő szereplők szembesülnek élesen a négy sarkalatos erény dilemmáival. Létezik-e bátorság mértékletesség nélkül? Létezik-e okosság igazságosság nélkül? Veszélyes-e az okosság mértékletesség nélkül? Ki a bátor és ki a vakmerő? Ki az okos és ki a bölcs? Létezik-e igazságosság? Hogyan alakulnak ki az erények az emberben? És hogyan hatnak az egzisztenciális kérdésekre a társadalmi mozgások és a tömegfogyasztás korában?


Trailer:



Az idők jelei premierje áprilisban volt az Uránia moziban, ahol a közönség hatalmas ovációval fogadta a filmet. A vetítést Balog Zoltán, akkori Emberi Erőforrás miniszter szavai vezették fel. A nézők egyetértettek abban, hogy erős gondolatok, őszinte érzelmek és emberi megnyilvánulások hatják át a képkockákat.


Az azonos című könyv gyorsan az érdeklődés középpontjába került, ám míg az közéleti szempontból tárgyalja a sarkalatos erények kérdését, a film a hétköznapi emberek szempontjából közelíti meg a témát, egy sor olyan szereplőt felvonultatva, akikkel a néző könnyen azonosulhat. A végső fordulat sem marad el. A szereplők külön-külön utakon jutnak el ugyanahhoz a kérdéshez: utópia-e a földi mennyország?


A film a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány köre kezdeményezésére, "Az idők jelei" projekt keretében készült.

Film: https://www.youtube.com/watch?v=onAWikmvVjc&t=23s