5+5 film az 55 éves Helena Bonham Cartertől

Május 26-án lett 55 éves a Szoba kilátással, a Harcosok klubja, a Frankenstein és a Harry Potter-filmek sztárja. Ha vele akarunk ünnepelni, az alábbi streamelhető tíz film segítségével akár most azonnal megtehetjük – vagy várhatunk pár napot a tévés sugárzásokig.

Mary Shelley: Frankenstein (1994)

A fiatal Victor (Kenneth Branagh) édesanyja halála után elhagyja a családját, és megkezdi tanulmányait az orvosi egyetemen. Waldman professzor (John Cleese) előadásaitól elragadtatva – aki mesterséges élet előállításán dolgozik – Victor maga is elkezd kísérletezni. Egy viharos éjjel sikerül életre keltenie egy lényt (Robert De Niro), akit halott emberek testrészeiből állított elő. A fiatal tudóst lenyűgözi a kreatúra, ugyanakkor elszörnyed az általa létrehozott monstrumtól. Egy nap a szörnyeteg elszökik… A filmben Helena Bonham Carter Victor szerelmét, Elizabeth-et játssza.

A tévés sugárzáson kívül a film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában is.


Harcosok klubja (1999)

A történetet egy jól szituált, de cinikus és kiábrándult fiatalember (Edward Norton) meséli el. Nevét nem tudjuk, néha Jacknek hívja magát. Önismereti terápiás csoportokba jár, mégsem kerül közelebb valódi énjéhez és embertársaihoz. Véletlenül összeismerkedik Tylerrel (Brad Pitt), akiben felfedezi hiányzó tulajdonságait. Tyler egy különös, titkos társaság megalapításával próbál megszállottan úrrá lenni a világ káoszán. A Harcosok Klubjának híre hamar elterjed a túl hamar meggazdagodott menedzsernemzedék tagjai között, akik egyre intenzívebb élményekre várnak. Az egyetlen, aki a két rokonlélek közé ékelődik, egy nő, Marla (Helena Bonham Carter), aki kétségbe vonja Tyler erőltetetten férfias ideológiáját.

A film elérhető a Prime Video és a Google Play Movies kínálatában.


Nagy Hal (2003)

A halálos beteg Edward Bloom ágyánál összegyűlik a család. A beszélgetések során az apa felidézi életét. Mindig is a tündérmesék világában élt. Nyolcévesen, ágyhoz kötött betegként napjait a Világ Könyves Enciklopédiájának olvasásával tölti. Különösen az aranyhalakról szóló cikk ragadja meg. Tíz évvel később a városka egyik legnépszerűbb fiatalembereként rájön, hogy csakúgy, mint az aranyhalnak, a növekedéshez neki is el kell hagynia az otthonát, és fel kell fedeznie a világot. Valószerűtlen, mitikus utazás veszi kezdetét.

A film a tévés sugárzáson kívül elérhető a Horizon GO, az HBO GO, az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában is.


A halott menyasszony (2005)

Egy kis faluban, valamikor a XIX. század derekán két család a gyermekeik esküvőjére készül. Mindenki boldog, a két házasulandó fiatalt kivéve. Victor és Victoria az esküvő előestéjén találkoznak először. A próbamenyegzőn Victor belezavarodik a házassági eskü szövegébe, ezért az erdőbe megy gyakorolni. Itt végül annyira beleéli magát a szerepébe, hogy egy öreg fa gyökerére húzza fel a jegygyűrűt. A gyökér azonban nem az, aminek látszik. Victor akaratán kívül eljegyezte magát a Halott Menyasszonnyal, akinek szíve régóta megszűnt dobogni, ám szüntelenül keresi az igaz szerelmet és a társat, aki megosztja vele örök nyugodalmát. Az animációs filmben Helena Bonham Carter kölcsönzi a címszereplő hangját.

A tévés sugárzásokon kívül a film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában is.


Harry Potter és a Főnix Rendje (2007)

A kalandosra sikeredett nyári vakáció után Harry Potter visszatér a Roxfortba. A sötét varázslatok kivédése tárgyat új tanár tanítja, akinek legfőbb feladata Dumbledore professzor és a diákok szemmel tartása. Miközben a diákok a Rendes Bűbájos Fokozat vizsgára készülnek, az új oktatási rendeletek felbolygatják az iskola életét. Talán ezért éri őket váratlanul az a sötét varázslat, ami ellenük fordul. Harry barátai, Ron és Hermione sürgetésére maga veszi kézbe az ügyet: néhány diáktársukkal kiegészülve felkészülnek, hogy megvédjék iskolájukat. A filmben Helena Bonham Carter a gonosz Bellatrix Lestrange-et alakítja.

A film a tévés sugárzáson kívül elérhető a Horizon GO, az HBO GO, az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában, ahogy a többi, Helena Bonham Carter szereplésével készült Potter-mozi, azaz a Harry Potter és a félvér herceg, a Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. és 2. rész is.


Szép remények (2012)

A Szép remények főhőse Pip, az árva fiú, aki az életnek csak a sötét oldalát látja, mindaddig, amíg össze nem hozza a sors a gazdag és különc Havisham kisasszonnyal (őt formálja meg Helena Bonham Carter) és annak fogadott lányával, a szép és gőgös Estellával. Pipet elbűvöli Estella szépsége, és megfogadja, hogy ha felnő, gazdag és művelt lesz, mint rajongott bálványa. Csakhogy az álmodozásnak véget vet Miss Havisham bejelentése: Pip jelenlétére nincs a továbbiakban szükség Satis House-ban, mivel Estella hamarosan megkezdi iskolai tanulmányait. Pip visszatér régi otthonába – de szíve ott maradt Estellánál.

A tévés sugárzásokon kívül a film elérhető a Horizon GO kínálatában is.


A magányos lovas (2013)

A klasszikus rádiós, majd tévés westernsorozatból ismert hírhedt maszkos hős kalandjainak legmodernebb feldolgozásában Tonto, az amerikai bennszülött lélekharcos (Johnny Depp) számba veszi a korábban elmondatlan történeteket, amelyek a törvény emberét, John Reidot (Armie Hammer) az igazság jelképévé tették, miközben a nézők, mintha nagy meglepetések és humoros zsörtölődések elszabadult vonatán ülnének, szemtanúi lehetnek annak, ahogy a két valószínűtlen hős megtanul együtt dolgozni a kapzsiság és a korrupció elleni küzdelme során.

A tévés sugárzáson kívül a film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában is.


Hamupipőke (2015)

A klasszikus mese élőszereplős feldolgozása a fiatal Ella történetét meséli el, akinek kereskedő apja újból megnősül a lány édesanyjának halála után. Ella szeretettel fogadja új mostohaanyját és lányait, de amikor édesapja is váratlanul meghal, a lány hirtelen egy féltékeny és kegyetlen családban találja magát, új rokonai kénye-kedvének kiszolgáltatva. Bár a legmegalázóbb feladatokat bízzák rá, és cselédként tartják a háznál, Ella nem adja fel a reményt, és mindig édesanyja utolsó szavai lebegnek a szemei előtt: „légy bátor és kedves!” Amikor találkozik egy jóképű idegennel az erdőben, hősünk nem is tudja, hogy egy álruhás herceggel sodorta össze a sors… A filmben Helena Bonham Carter a bohókás Tündér Keresztanyát alakítja.

A tévés sugárzásokon kívül a film elérhető a Horizon GO, az HBO GO, az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában is.


A korona (2016–)

A királynő forgatókönyvírójaként ismert Peter Morgan sorozata II. Erzsébet királynő uralkodását kíséri végig, egészen az uralkodó fiatalkorától. A széria mindegyik évadában (eddig négy volt belőle, és további kettő vár ránk) más korszak jelenik meg, Helena Bonham Carter pedig Margit hercegnőt, Erzsébet húgát formálta meg a hatvanas-hetvenes években játszódó harmadik, illetve a nyolcvanas években játszódó negyedik évadban (azaz középkorúan), Vanessa Kirbytől véve át a szerepet, amit az ötödik-hatodik évadra Lesley Manville-re örökít tovább.

A sorozat a Netflix kínálatában érhető el.


Enola Holmes (2020)

A bestsellerszerző Nancy Springer Enola Holmes-regényein alapuló film címszereplője (Millie Bobby Brown) a tizenhatodik születésnapján azt tapasztalja, hogy az édesanyja (Helena Bonham Carter) titokzatos körülmények között eltűnt. Ám mivel egy angol tinilány nem maradhat felnőtt felügyelet nélkül az 1900-as évek Londonjában, két briliáns elméjű bátyja, a híres mesterdetektív, Sherlock Holmes (Henry Cavill) és a karót nyelt kormánytisztviselő, Mycroft Holmes (Sam Claflin) amolyan pótszülőkké lépnek elő az életében. Csakhogy a szabadelvűen nevelt, nyughatatlan Enola börtönnek éli meg testvérei gyámságát, ezért biciklire pattanva elhatározza, hogy kideríti, mi történt valójában az édesanyjával – természetesen belekeveredve ezzel az évszázad bűntényébe és a történelem legnagyobb Anglia-ellenes összeesküvésébe!

A film a Netflix kínálatában érhető el.