7 remek Netflix-sorozat, ha bejött a Lupin!

A harmadik évadával is nagyot ment az úriember betörő történetének modern feldolgozása Omar Syvel, így, ha kedvet kaptál valami hasonlóhoz, segíthetünk!

A nagy pénzrablás (2017-2021)

Ugyan a végére erős túlzásokba esett, a Netflix által felkarolt spanyol sorozat még mindig a legmenőbb a kategóriában, hiszen az igazi heist lényege a csavaros terv.

A kiindulópont: nyolc rabló túszokat ejt, és bezárkózik a Spanyol Királyi Pénzverdébe, miközben egy bűnöző lángelme a rendőrséget a tervének végrehajtása érdekében manipulálja.

Aztán mindig közbejön valami, amit gyorsan meg kell oldani – a többi pedig már csak afféle extra, de a Money Heist az extrákban is fantasztikusan jól teljesít. Van olyan, aki még nem látta? Ha van, és netán elkezdené, igen nagy a darálás veszélye, hogy aztán jöjjön az összes Money Heist spinoff Dél-Koreából vagy éppen Németországból. Az ötödik évad PORT.hu-kritikája itt olvasható.

Te (2018-2023)

A Caroline Kepnes regényein alapuló széria koncepciója olyan zseniális, hogy ha nem lenne, ki kéne találni – miközben egy mára már elcsépelté vált figura, egy sorozatgyilkos a főszereplője, aki, akárcsak a Lupin főhőse,

gyakran váltogatja személyazonosságát.

Joe Goldberg (Penn Badgley) elbűvölő, de titokban sorozatgyilkos New York-i könyvesbolt-menedzser egy feltörekvő írónő megszállottja lesz, és extrém lépéseket tesz, hogy része legyen az életének. Az eredetileg a Lifetime-on indult, majd a második évadtól a Netflixen futó széria mindig új és új helyszínen játszódik – legutóbb Londonban, ahol a főszereplő egy elit egyetem irodalomprofesszorának adja ki magát -, Joe pedig szó szerint megszállottan keresi benne a szerelmet. Néha azonban túlságosan is beleválaszt, mint amikor új hitvese nála is őrültebbnek bizonyul, és végül egymásnak kell feszülniük.

Nyomozónak állt a Netflix szerelemmániás sorozatgyilkosa

A Te (You) negyedik évadában Londonba teszi át a székhelyét Joe Goldberg, ahol a nagy Ő mellett egy gyilkosra is vadászik.

Kritika az utolsó évadról

 

Forrás: Netflix

 

Csecsebecsék (2019-2020)

Mit szépítsük, a Lupin főszereplője, Assama Diop lop, ráadásul nagyon sokat és nagyon nagy értékben. Itt kicsiben kezdik, a történet három, korábban egymást nem ismerő és nagyon különböző középiskolás lányról szól, akik mind bolti tolvajok.

Az egyikőjük az anyját hiányolja az életéből, a másik lázadozik mert nincs apja, a harmadik pedig az elvárt életében érzi magányosnak magát.

Amikor lebuknak, kénytelenek a kleptomániásokat segítő csoportba járni, de nem mintha ez megváltoztatná őket, mert tolvajlásversenyt rendeznek egymás között. A több Emmy-díjat is elnyerő sorozatban Kiana Madeira, Quintessa Swindell (Black Adam) és Brianna Hildebrand alakítják az enyveskezű triót – az utóbbi volt mellesleg Negasonic Teenage Warhead a Deadpoolban.

Forrás: Netflix

 

Rablók: A sorozat (2021-2023)

Annak idején készült egy Rablók (2015) című feszes, korrekt akciófilm egy profi rablóbandáról és annak vezetőjéről, Mehdiről (Sami Bouajila), és Julien Leclercq, aki egyszerre volt rendező, forgatókönyvíró és producer, meggyőzte a Netflix illetékeseit, hogy ezekből a karakterekből ő fel tud építeni valami újat, valami látványosat. És tartotta is a szavát: a Rablók: A sorozat tényleg kőkemény és baromi izgalmas lett, és ami még fontosabb, a filmhez képest szintet lépett, barokkos túlzással egy olyan világot rakott össze, amiből még bőven volt hová menni. Egy elég veszélyes világot, ahol az első évadban egy marokkói bűnbanda volt az ellenfél, akiket Mehdi unokahúga tudtán kívül meglop, majd a második évadban megjelenik egy dél-amerikai kartell végrehajtója (Joaquim de Almeida) az embereivel, és a mindenkit manipulálni képes férfi még a rendőrséget is a maga oldalára állítja.

Forrás: Netflix

 

Megzsarolva (2022)

Olyan sorozattal Dunát lehetne rekeszteni, ahol valaki újoncként bekerül a CIA-hoz és rögtön a sűrűjében találja magát, de mivel újonc és nagyon vág az esze, mindent képes megoldani! Ilyen a Megzsarolva is, azzal a különbséggel, hogy Owen Hendricks (Noah Centineo) újonc, de nem ügynök, hanem az ügynökség belsős, amolyan házi vállalati jogásza. Akinek az is a dolga, hogy panaszleveleket nézzen át, és egy levél felkelti a srác figyelmét, amit egy orosz nő (Laura Haddock) írt egy phoenixi börtönből, ahol gyilkosságért ül, és mindenféle titkok kiteregetésével fenyegetőzik –

olyan információkra hivatkozva, amiket egy külsős nem tudhat.

Zöldfülű jogászunk már az első héten körbeutazza a fél világot Phoenixtől Jemenen át Bécsig, miközben minden sarkon megpróbálják megölni, hol a potenciális ellenfelei, hol a névleges szövetségesei vagy éppen az ügynökség emberei...

Forrás: Netflix

 

Kaleidoszkóp (2022)

A Netflix formabontó sorozatát részben a valóság ihlette: a Sandy hurrikán tombolása idején ugyanis Manhattanben eltűnt 70 milliárd dollárnyi kötvény. A többi persze már a fantázia szüleménye, a történet pedig egy csapat tolvajra összpontosít, akik több éven (sőt, évtizeden!) át tervezték a tökéletes bűntényt: egy feltörhetetlennek kikiáltott páncélterem kirablását.Az első évad összesen 8 epizódot tartalmaz.

Minden egyes rész egy, 24 évet felölelő idősíkon ugrál ide-oda, a bűntény kitervelésétől kezdve a konkrét előkészületeiken át hat hónappal az utánig, hogy megtörtént a rablás.

Pofátlan átveréssel indítja az évet a Netflix

A Kaleidoszkóp című rablásos minisorozat koncepciója parasztvakításnak hangzik, és az is, de ettől még szórakoztató. Kritika.

Kritikánk

 

A finálé kivételével (amely magát a tényleges betörést meséli el), a sorozat minden epizódját úgy tervezték, hogy tetszőleges sorrendben lehessen nézni. Az egyes részeket különböző színekről nevezték el a készítők – innen jön egyébként a kaleidoszkópra utaló cím is. Ha pedig a fenti, izgalmas koncepció nem lenne elég, a sorozatban olyan sztárok szerepelnek, mint Giancarlo Esposito, Paz Vega, Tati Gabrielle és Jai Courtney.

 

A floridai férfi (2023)

Hősünk, Mike Valentine (Edgar Ramirez) kigyógyulóban lévő szerencsejátékfüggő, aki a szenvedélye miatt nem csak a nyomozói állását és a feleségét veszítette el, de adósságait ledolgozandó egy maffiózónak dolgozik. Néha a főnök csaját, a szőke Dellyt (Abbey Lee) kell fuvaroznia, akivel titokban kavar, és amikor a lány lelép, őt küldik utána Floridába, és amilyen kicsi a világ, pont oda, ahol felnőtt, és ahol apja (Anthony LaPaglia) volt a rendőrfőnök, aki mellékállásban csempészésből élt, és akinek most bárja van a tengerparton. Mike és apja nincsenek jóban, de most társulnak, hogy megtalálják azt a spanyol aranykincset, amiért a lány is hajt.

Csakhogy egyikük sem bízik a másikban, ráadásul okkal,

majd nemsokára meglátogatja őket Mike volt felesége (Lex Scott Davis), aki szintén rendőr, és aki egy gyilkossági ügyben nyomoz, majd megérkezik a gengszter is, aki joggal érzi úgy, hogy pár dolgot elhallgattak előle.

Forrás: Netflix