7+1 dolog, amit tudni érdemes az Echóról, a Marvel legújabb sorozatáról

A január 10-én a Disney+-on debütáló széria az ígéretek szerint a Marvel eddigi legvéresebb és legkegyetlenebb sorozata.

A fő- és címszereplő karakterrel, a hallássérült amerikai őslakos Maya Lopezzel, vagyis Echóval a 2021-es Sólyomszem című sorozatban ismerkedhettünk meg, de képességeit, eredettörténetét és motivációját eddig még nem teljesen ismertük. Íme 7+1 érdekesség, ami segíthet tisztázni, ki is ő valójában, és hogy mit érdemes róla tudni a képregények alapján.

A kicsit több mint 20 éve, az 1999-es Daredevil képregényekben feltűnt szuperhősnő fiatal kora ellenére rendkívül kidolgozott karakter. Képregényes kalandjai figyelemre méltóak, és számos nagy horderejű történetben kapott kiemelt szerepet, sőt, a Bosszúállókhoz is csatlakozott.

1. Nem szuper, csak hős

Echo nem egy klasszikus női szuperhős, mint például Marvel Kapitány. Maya Lopez, vagyis Echo születése óta siket, de még ez sem akadályozza meg őt abban, hogy sikerrel vegye fel a harcot ellenségeivel. Módszerei sem feltétlenül hasonlók más szuperhős karakterekéhez: ő egy hidegvérű bérgyilkos, aki hozzászokott ahhoz, hogy az árnyékban, rejtőzködve, csöndben tegye el ellenfeleit láb alól.

2. Különleges kapcsolat egy ikonikus főgonosszal

Wilson Fisk, azaz Kingpin (Aduász) továbbra is az egyik legjobb Marvel-gonosz, annak ellenére, hogy eddig csak két epizódban tűnt fel a Sólyomszemben. (Korábban persze láthattuk a Netflix Daredevil című szériájában, ahol ugyanúgy Vincent D'Onofrio alakította a karaktert.) Fisk és Echo között különleges és szoros a kapcsolat: Maya édesapja maffiavezérként dolgozott Fisknek, aki később megölette őt. Mindezt a lány szeme láttára. Később Fisk meglátta benne a potenciált, és bérgyilkost faragott belőle. Megbízta, hogy ölje meg Daredevilt, akit Echo felelősnek tartott az apja haláláért. Később megtudta az igazságot, hogy Fisknek köze volt az apja halálához, és ezután már nem dolgozott neki. Sőt, egyszer még le is lőtte Fisket, aki túlélte a támadást.

Forrás: Disney+

 

3. A Marvel első Roninja

Roninnal – amely egy japán szamuráj alteregó a Marvel képregényekben – először a Bosszúállók: Végjátékban találkozhattak a Marvel-moziuniverzum nézők, amikor Clint Barton a csettintés után bérgyilkosnak állt, hogy a bűn ellen harcoljon, miközben a családját gyászolja. Bár Barton több képregényben is Roninként szerepelt, Maya Lopez öltötte fel először ezt a szerepet. Miután Echo megtudja, hogy Kingpin egész életében hazudott neki, vigaszt keres apja régi barátjánál. Ő Japánba küldi, hogy megtalálja a lelki békét és átgondolja életét. Az ott töltött idő alatt megismeri a kultúrát, és Ronin, vagyis mester nélküli szamuráj válik belőle. Végül Echo adja át a címet Sólyomszemnek a képregényekben.

4. Van benne jó

Bár a Sólyomszemben gonosz karakterként mutatták be, a képregényekben néha a jó oldalra áll, még a Bosszúállókhoz is csatlakozott. Ronin álnéven olyan szuperhősökkel dolgozott együtt, mint Daredevil, vagy Holdlovag (Moon Knight). Ez az, amiben hasonlít Sólyomszemre hiszen Clint Barton is gonosztevőként kezdte a képregényekben, amikor még Vasember ellen harcolt.

Forrás: Disney+

 

5. Brutális képességei vannak

Echo lenyűgöző dolgokra képes. A képregények alapján kiváló zongorista és balerina, több nyelven beszél. Emellett villámgyorsan tanul, így képes új dolgokat elsajátítani pusztán azáltal, hogy másokat figyel. Vagyis képes ugyanúgy harcolni, mint más szuperhősök, azáltal, hogy leutánozza harcstílusukat.

6. Különös románcok

Echo remek bizonyíték arra, hogy a szuperhősök is csak emberek. Bérgyilkosként azt a feladatot kapta, hogy végezzen Daredevillel, ám ahelyett, hogy megölné, inkább beleszeret. Később társak lettek, de inkább a bűnüldözésben működtek jól, sem mint szerelmespár. Még ennél is fontosabb, hogy Mayának volt egy rövid románca Sólyomszemmel a Titkos invázió történetszál alatt. Ez nem tartott sokáig, és nem is valószínű, hogy ezt valaha is látjuk majd az MCU-ban, mivel a 2021-es sorozatban ellenségek, Clint pedig boldog kapcsolatban él a feleségével.

Sólyomszem – A Marvel karácsonyi sorozata többet érdemelne

A WandaVízió és a Loki nagyot szólt, pedig a hallókészülékes íjász és a cserfes szuperhőslány duója még szerethetőbb.

Kritikánk a Sólyomszemről

 

7. Meghalt, de mégis túlélte

A szuperhős-képregényekben nem szokatlan, hogy egy szereplő meghal, majd feltámad. Ez történt Echóval is, miután Elektra, Daredevil párja megölte. A Kéz nevű terrorszervezet hozta vissza az életbe, akik agymosást végeztek rajta, és arra kényszerítették, hogy embereket gyilkoljon. Mayát Doctor Strange hozta ki a transzból, akit éppen próbált megölni.

7+1. Az őt alakító színész is siket

Akárcsak Echo, az MCU-ban őt alakító Alaqua Cox színésznő szintén születésétől fogva siket. Hollywoodban egyre gyakoribb, hogy hallás- vagy látássérült karaktereket a való életben is hasonló fogyatékossággal élő emberek alakítsanak. A Marvel esetében is volt már rá példa, Lauren Ridloff az Örökkévalókban (Eternals) alakította az MCU első siketnéma szuperhősét, Makart, az univerzum leggyorsabb nőjét. Őt siketként nem érinti a veszélyes hangrobbanás, ami a szupergyors futását kíséri.

Forrás: Getty Images

 

Ahogy a fentiekből is látszik, Echo egy igazán összetett és sokrétű karakter, akinek gazdag képregényes múltja remek alapanyag lehet egy önálló sorozathoz. A január 10-én bemutatkozó széria lesz az első olyan Marvel tartalom, melynek mindegyik epizódja már a premier napján elérhető.