8 sötét titok Stephen King kedvenc sorozatában, a Kiútban

Le lehet győzni az éji rémeket? Jó vagy gonosz entitás a fehér ruhás kisfiú? Hogyan tudnak mindig friss ételt tálalni a falatozóban? Mi a védőtalizmánok titka? Megannyi kínzó kérdésre kellene választ kapnunk a 3. évadban...

A kiút producerei le sem tagadhatnák, hogy korábban a Loston dolgoztak. A Stephen King által besz*rás jónak nevezett (és szerintünk is igen ütősre sikeredett) 2. évad vége után ugyanis jóval több a megválaszolatlanul maradt kérdés, mint amire választ kaptunk. A sorozat harmadik évadát már bejelentették:a hírek szerint valamikor 2024 elején érkezik, és

elég sok, most még homályos dolgot kell majd benne megválaszolnia a készítőknek.

Az alábbiakban 10 pontban összefoglaljuk a Digital Mafia Talkies témába vágó, igeen alapos és izgalmas cikkét, valamint mellé rakjuk azokat a vad találgatásokat és őrült konteókat, amiket a PORT.hu szerkesztőségében találtunk ki, a konyhában kávézgatás közben.

A horrorsorozat, ami olyan para, hogy még Stephen King is betojt rajta!

A borzongás avatott nagymestere a Twitteren zeng épp ódákat a Kiútról.

Tovább

 

V I G Y Á Z A T ,  S P O I L E  R V E S Z É L Y !

 

1. Ki a csuda a fehér ruhás kisfiú?

A sorozat egyik legfontosabb szereplője – pedig a két évad alatt jóformán semmit sem tudtunk meg róla. A kisfiú (már ha tényleg az, és nem valami más entitás) mindenkinél jobban átlátja ennek a különös univerzumnak a működését, és segítőkésznek tűnik, bár csak azokkal viselkedik így, akik képesek őt látni és kapcsolatba lépni vele. Megjelent többek között a Matthews család érkezésekor Ethan (a kíváncsi kölyök) előtt, és úgy tűnt, mintha barátkozni akart volna vele. A fehér ruhás kisfiú többször is beszélt már Victorral (a habókos fickóval), de furcsa mód ugyanígy nézett ki már akkor is, amikor Victor (az egyetlen szereplő, aki a furcsa kisvárosban nőtt fel és nem máshonnan érkezett ide) még csak tinédzser volt. De a fehér ruhás kisfiú volt az is, aki biztonságba vezette Sarah-t (a kettyós lányt, aki a városból való kiszabadulás reményében a gyilkosságoktól sem riadt vissza), amikor azt mondta neki, hogy lépjen be a seriffel együtt a „teleportfába”, mert csak így élhetik túl az erdei felfedezőútjukat.

 

 

A 2. évadban a kisfiút Elgin (az álmokat látó fekete srác) is megemlíti, mert benne volt egy látomásában, amikor a kisvárosba érkeztek a busszal. Ugyanennek az évadnak a fináléjában a furcsa  fiú megjelent annál a világítótoronynál is, ahonnan Tabitha (Ethan anyukája) ki akarta menteni a fehér ruhás kölyöknél jóval szakadtabb ruhájú, vízbe fulladt(?) szellemgyerekeket(?!?).

Csakhogy egy váratlan fordulattal a fiú kilökte Tabithát a vilgítótoronyból, így visszakerült a való világba...

Lehet, hogy a fehér ruhás kisfiú valamilyen módon felelős azért, hogy a rongyos kisgyerekek a világítótorony foglyai? Lehet, hogy pont miatta fulladtak vízbe? Mi van, ha a fiú csak azért csalta csapdába Tabithát, mert megelégelte, hogy az anyuka magánnyomozósdit játszik, és inkább „száműzte” a fennhatósága alá tartozó, különös világból? Meglehet. De az is lehet, hogy a fehér ruhás fiú valójában jót akar, és szándékosan lökte vissza Tabithát a való világba, hogy a nő majd onnan valahogy segíthessen a kisvárosban rekedteknek.

 

2. Hová került Tabitha a nagy fináléban?

Szinte biztos, hogy a sorozat 3. évada két helyszínen fog játszódni: egy külön szálon Tabithát fogjuk követni, amint a külvilágba visszatérve igyekszik kapcsolatba lépni a városban rekedt családtagjaival. Ha a világítótorony egyfajta egyirányú teleportkapu, akkor Tabithának lényegében csak annyit kell tennie, hogy ezt az információt valahogy eljuttatja a férjének és a gyerekeinek – persze meglepődnénk, ha a Kiútban minden ilyen egyszerű lenne. Amennyiben a túrázók, akik „megtalálták az erdőben az ösvény mellett”, és bevitték a kórházba magukkal hozták a Vincenttől kapott uzsonnás táskát is, ami a zuhanáskor még Taibthánál volt, azzal esetleg majd be tudja bizonyítani Vincent elszökött húgának azt, hogy ő is a furcsa kisvárosból jött (már amennyiben a lánynak sikerült onnan annak idején kiszöknie).

Nehezíti a helyzetet, hogy a kórház valószínűleg nem a „normális világban” van, mert az utolsó rész utolsó jelenetében egy másik nő arca tükröződik az ablakon, amikor Tabitha kinéz rajta...

 

3. Honnan jön az áram az elektromos berendezésekbe?

Az kétségtelen tény, hogy Tabitha az egyik legfontosabb, és sokak szerint az egyik legszimpatikusabb karaktere a sorozatnak: egy mérhetetlenül kíváncsi, de ugyanakkor mégis odaadó anya, aki a gyermekei érdekét minden más elé fölé helyezi. És mivel az egyik gyermekük még kisbaba korában meghalt, anyatigrisként védelmezné minden bajtól azokat a furcsa, tépett ruhájú zombi(?)gyerekeket is, akik az erdőben kóricálva találtak rá. Tabitha rejtélyek megoldása utáni olthatatlan vágya azonban nem mindenkinek tetszik... Emlékszünk még, amikor elkeseredetten próbált rájönni, hová vezetnek a házakban a vezetékek, és honnan kap áramot a kenyérpirító, az állólámpa meg a többi elektromos berendezés?

Spoiler: sehonnan! Tabitha ugyanis egy óriási gödröt ásott a házuk pincéjében, ám kiderült, hogy nincs odalenn semmiféle áramforrás. Csak egy kiterjedt földalatti alagúthálózat, ahol az éji rémek nappal alszanak, és minden folyosókanyarulatban porlepte, régi kacatok hevernek...

Az áramforrás kérdésével bizony még adósak A kiút készítői.

 

4. Ki üzent a rádión keresztül Jimnek?

Jim (Tabitha férje) az 1. évadban úgy okoskodott, hogy a városka a való világ része, csak mindentől távol esik, akkor rádión azért még kapcsolatba lehetne lépni valakivel, aki segítséget tud nyújtani. A dombon álló, hippitanyaként használt kúria tetejére ácsoltak is hőseink egy adótornyot, ám a dolgok nem a terv szerint alakultak, mert a hirtelen jött vihar tönkretette a felszerelést. Jim ezért a 2. évadban felállított egy elméletet, miszerint

a városkában rekedt emberek vagy valami titkos katonai kísérlet alanyai vagy egy Truman Show-szerű, bizarr túlélő reality szereplői.

Vagyis: valakik kívülről figyelik a városka lakóit, különféle stresszhelyzeteknek vetik alá őket, és közben azt vizsgálják, hogyan reagálnak minderre.

Jim a mérnöki tudományok elkötelezett híve, és nem valami konteós őrült, de a józan esze attól a ponttól már elkezdi elhagyni, amikor az 1. évad végén egy férfi visszaszól neki a recsegő rádióból. Ez a titokzatos idegen tudta Jim nevét, sőt, azt is tudta, hogy a pincében gödröt ásó Tabitha a vezetékek nyomát kutatja, és szemlátomást nem tetszett neki a dolog, mert furcsa erők hatására végül a ház összedőlt, a felesége segítségére siető Jim pedig beszorult a törmelék alá. Ez elég határozottan erősíti azt a konteót, mintha valaki vagy valakik figyelnék a városlakók minden mozdulatát, és közbe lépnének minden olyan esetben, amikor túl messzire mennek vagy túl kíváncsiak.

5. Hogyan kerül mindig friss étel a falatozóba?

A kedves kínai néni, Tian-Chen minden áldott nap ínycsiklandó hamburgereket és palacsintákat készít a városlakóknak – de sosem látjuk, honnan van ehhez elegendő puffancsa, húspogácsája, lisztje és tojása... Addig rendben van a dolog, hogy a hippikolónia tagjai zöldséget termesztenek, és vannak állatok is egy közeli farmon, de ennyiből lehetetlenség megoldani a két frakcióra szakadt kisváros napi élelmezését. A kúriában lakók ugyan még kést is rántottak, amikor elkezdtek apadni a zöldség- és gyümölcs-fejadagok, de ez is úgy volt beállítva, mintha valaki mesterségesen okozott volna náluk hiányt (mint amikor a Való Világ játékosai nem kapnak meg minden földi jót, csak pár szelet kenyeret némi kockasajttal, és a téliszalámiért már feladatokat kell teljesíteniük).

De még ha a hippikolóniáról el is hisszük, hogy önellátóak, a városi falatozóban irreális dolog ennyire sok időn keresztül ennyi félét főzni, és mellé minden nap friss kávét kortyolgatni... Milyen forrásból oldják meg ezt a változatos táplálkozást a városlakók?

Könnyen lehet, hogy úgy, hogy az étkezde raktárába nemcsak azoknak a holmijai kerülnek be, akiket megölnek az éji rémek, hanem egy „titkos ajtón” keresztül a kormánykísérlet/valósághsow stábja is feltölti nekik a készleteket.

Ráadásul valahogyan az a karkötő is odakeveredett, amiről Jim és Tabitha úgy tudta, hogy évekkel ezelőtt elveszett...

 

6. Mik azok a védőtalizmánok?

A kiút már a legelejétől kezdve nyílt kártyákkal játszik az éjszakai rémségekkel kapcsolatban: a szörnyek napnyugta után mindig megjelennek, és kíméletlenül megölnek minden embert, aki nem zárkózott be, és nem tette ki a védelmező amulettet az ajtófélfára. Azt már a sorozatban is többször forszírozták, hogy Boyd seriff érkezése és a talizmánok megtalálása előtt sokkal nehezebb volt túlélni egy-egy éjszakát: a városlakók csak annyit tudtak tenni, hogy titkos bunkereket ástak, órákig csendben maradtak és sűrűn imádkoztak.

De ki és miért készítette ezeket az amuletteket, amiket a seriff egy barlangban talált? A kikockázott jelenetfotók tanúsága szerint viking rúnák és indián törzsi szimbólumok láthatóak rajtuk,

vagyis könnyen lehet, hogy a városka már akkor is csapdába ejtette az erre utazókat (és az éji rémek már akkor is gyilkoltak), amikor az izlandi Leif Eriksson és a társai eljutottak a hajójukkal a mai Kanada partjaihoz, és ott találkoztak az őslakosokkal...

 

7. Legyőzhetőek egyáltalán az éji rémek?

Volt egy pont a sorozatban, amikor úgy tűnt, hogy az addig legyőzhetetlennek hitt szörnyetegeket Boyd seriff fertőzött vérének a segítségével meg lehet ölni. Az egyik rémpofát valóban le lehetett így győzni (benne tekeregtek tovább a láncra vert, furcsa katonától „megkapott” férgek, amelyek végül a szörny halálát okozták), ám amikor a felboncolt teremtmény epehólyagjából kinyert váladékot a pisztolygolyókra kenték, és Boyd ezekkel lőtt rá a rémségekre, nem láttuk, hogy bármelyik is elterült volna. Ráadásul a felboncolt szörny testében lévő kukacokból kifejlett rovarok lettek, amelyek bele tudtak mászni az emberekbe, katatón állapotba taszítva őket...

A rémeket tehát nem hogy nem ölték meg az „ezüst pisztolygolyók”, de az első szörny megölése és felboncolása közvetve sokkal erősebbé tette az éjszaka teremtményeit!

 

8. Sosem fogynak el a lőszerek és gyógyszerek?

És ha már pisztolygolyók: a jó seriff úgy durrogtat a stukkerével minden szembejövőre, mintha beírta volna a Doom kultikus ingyen lőszer kódját, az IDKFA-t, és végtelen számú skuló állna a rendelkezésére.

Valamilyen forrásból viszont a kilőtt töltényeket is ugyanúgy pótolni kellene, mint az orvosi rendelőben a felhasznált kötszereket és fájdalomcsillapító gyógyszereket...

Az ugyanis nem túl életszerű, hogy az évek óta egy helyben rostokoló városlakók csak úgy tudják pótolni a kifogyóban lévő készleteiket, ha épp szerencséjük van, és egy mentőautó vagy egy katonai felszerelést szállító jármű keveredik be hozzájuk. Ezekre is értelmes magyarázatot kellene adnia a jövőre érkező harmadik évadnak.