Az 5 legnagyobb leleplezés a Netflix Depp kontra Heard dokusorozatából

A streamingóriás három, egyenként 48-50 perces epizódból álló dokumentumfilm-sorozatát annak is érdemes megnéznie, aki azt hiszi, mindent tud a nagy port kavart ügyről.

Habár a hírhedt tárgyalás már tavaly tavasz végén lezajlott, az embereket továbbra is annyira foglalkoztatja a botrányos eset, hogy a Netflix dokusorozata annak ellenére is rögtön a TOP10-es lista élén landolt, hogy készült már egy, a témát alaposan feltérképező dokuszéria, a korábbi, londoni pert feldolgozó kétrészes Johnny vs Amber folytatásaként leforgatott Johnny vs Amber – Az amerikai per (a Discovery berkeiben megvalósult mindkét tartalom jelenleg is streamelhető az HBO Maxon).

Míg a Discovery-féle dokuk mindkét esetben

egy bombasztikus „he said/she said” sablonra lettek felhúzva,

azaz a minisorozatok első része elvileg Depp, második része Heard álláspontját mutatja be, ez egyrészt nem érvényesült igazán látványosan a végeredményben, másrészt az anyag nem sok újdonságot mutat az esetet jól ismerők számára – ráadásul eltartott kisujjal szándékosan kerüli is a legneccesebb témákat (igen, az ágyra sz*rásra gondolunk).


Megdöbbentő módon viszont a Netflixnek most sikerült egy igazán jó dokusorozatot készítenie az ügyről. Ami több szempontból is meglepő, hiszen a streamingóriás felületén csak úgy sorjáznak az igénytelenül, egyértelműen az exploitálás céljával összehányt true crime dokuk, másrészt (ahogy az a leglátványosabban talán ebből a cikkünkből derül ki)

a tartalomszolgáltató cég nem mindig kezeli a legízlésesebben a jogi és bűnügyeket.


A Depp kontra Heard viszont rendkívül etikus módon lett elkészítve, és lehet, hogy ez sokaknál kiveri majd a biztosítékot, de az a nem is annyira hirdetett, de nem is annyira eltitkolt célja, hogy MEGVÉDJE Amber Heardöt – ami, valljuk be, ráfér. A „he said/she said” szembesítés helyett Emma Cooper rendező (a szintén netflixes Marilyn Monroe rejtélye: A soha nem hallott szalagok direktora, illetve éveken át a neves brit dokufilmes, Louis Theroux jobbkeze) azt a megoldást választotta, hogy közvetlenül egymás után vágta a két fél tanúvallomásának megfelelő részleteit, így illusztrálva meglehetősen szemléletesen, mi minden ment félre a tárgyalás során.

 

A londoni tárgyalás vége

Elvesztette Johnny Depp a volt felesége miatt indított pert

Kétszeresen is vesztett az alaposan megtépázott renoméjú sztár. A júliusban három héten át tartó bírósági tárgyalásnak csúfolt sárdobálás után immár nemcsak méltóságának megmaradt darabjait, de magát a pert is elveszítette.

Tovább


Mutatjuk a legnagyobb revelációkat!


1. Sunyi húzás volt Depp részéről Virginiában pereskedni

Mint ismeretes, a színész korábban már elveszített egy rágalmazási pert az ügyben: ez volt a már említett londoni tárgyalás, amelynek keretében nem Heardöt perelte, hanem a Sun nevű bulvárlapot, amelynek egyik számában „feleségverő”-ként emlegették. Szóval nagyon nem mindegy, milyen jogi környezetben kerül sor egy ilyen pereskedésre. Az Egyesült Államokban a törvények akár államonként eltérhetnek, és Depp ügyvédei tisztában voltak vele, hogy Virginia államban sokkal kedvezőbb a rágalmazási ügyek végkimenetele, mint Kaliforniában, ahol egyébként mindkét fél lakik, szóval logikus lett volna ott indítani pert.

Forrás: Netflix


A PORT.hu is sokat írt az ügyről, és minden forrásban csak annyit találtunk, hogy az eljárás azért indult a Virginia állambeli Fairfaxben, mert a Washington Postot – amely lapnak Amber Heard írt egy véleménycikket, amiben családon belüli erőszak túlélőjeként hivatkozik magára – itt adják ki. A valóság ezzel szemben az, hogy a Washington Postot a nevéből is adódóan nyilvánvalóan Washingtonban adják ki, viszont vannak nyomdái és szerverei Virginiában is, és ezt fordították a maguk javára Depp jogászai,

hiszen a sok szempontból meglehetősen visszás amerikai jogrendszerben ez már elég volt ahhoz, hogy itt induljon el a per.


2. Nem Amber Heard ügyvédjének a leleménye volt a „mega pint” kifejezés

A tárgyalás egyik elhíresült videója az volt, amelyben Johnny Depp rettenetes – és nyilván ittas – állapotban üvöltözik Hearddel, durván csapkodja a konyhaszekrényeket, teljes erőből rugdossa a hűtőszekrényt, a színésznővel szemben pedig eléggé fenyegetően lép fel (egyes szakértők szerint egyébként már ez önmagában kimeríti az abúzus fogalmát, hiszen egyrészt egyértelmű verbális bántalmazás,

másrészt lehet, hogy Heardöt magát nem ütötte meg, de attól még rendkívül agresszívan viselkedett).

Forrás: Netflix


Amikor a fairfaxi tárgyaláson bizonyítékként bemutatták a képsort, nagy derültséget keltett, hogy Amber Heard egyik ügyvédje, Ben Rottenborn úgy kérdezett rá a színésznél jól dokumentált részegségére és a videón is látható folyamatos ivászatára, hogy

„töltött-e magának egy bazi nagy adag bort”

(angol eredetiben a „mega pint” kifejezés hangzott el, ami magyarul nem adható vissza, mert mi nem ezt a mértékegységet használjuk /vagy hát körülbelül annyit tesz, hogy „mega pintnyi”/, de nagyon vicces, hogy a pontos hivatalos mértékegység mellé egy ilyen informális szó került, mint a mega).

Még együtt. Forrás: John Shearer / WireImage / Getty Images


A derültséget elsősorban az okozta, hogy Depp teljesen megütközött Rottenborn szóhasználatán, még gunyorosan meg is jegyezte, hogy érdekes szóhasználat, és nyomatékosan kijavította, hogy igen, valóban töltött magának egy nagy adag bort (ekkor a sztár nyilván szándékosan a teljesen hétköznapi „large” szót választotta). A közösségi médiában ezt követően mémek sora készült, amelyek

egytől egyig hősként ünnepelték Deppet a frappáns visszavágásért,

és Rottenbornnak tulajdonították az idétlen nyelvi leleményt. A valóság viszont az (és ezt a doku készítői eredeti periratokkal bizonyítják is), hogy az ezúttal a színész által kigúnyolt „mega pint” kifejezést maga Depp használta még a londoni tárgyalás során. És lehet, hogy elsőre ez az eset semmiségnek tűnik, de jól példázza,

hogyan vált egyre szimpatikusabbá Johnny Depp a közvélemény szemében, és hogyan torzította el teljesen a közösségi média a valóságot nemcsak ebben az apróságban, hanem a teljes ügyben.


3. Nem Amber Heard sz*rt Johnny Depp ágyába

Még a „mega pint”-nál is nagyobbat ment a Twitteren, hogy a periratok szerint a házaspár egy veszekedését követően Depp egyik asszisztense óva intette a színészt attól, hogy hazatérjen, majd magyarázatként küldött a sztárnak egy fotót a hitvesi ágyról, ahol Depp oldalára oda volt sz*rva. Mivel jókora adag fekáliáról volt szó, azonnal elterjedt, hogy nem lehetett más a tettes, csakis Heard. A színésznő arra hivatkozott, hogy nem ő süllyedt idáig, hanem a színész Boo nevű kutyusának volt egy kis balesete. Mivel a szóban forgó állat egy Yorkshire terrier, Heard védekezése sokáig átlátszónak és nevetségesnek tűnt, de most a Depp kontra Heard rávilágít, hogy

a per során előkerültek olyan sokkal korábban, még jóval az ágyra sz*rós eset előtt írt SMS-ek, amelyekben a színésznő arra panaszkodik, hogy a kiskutya már megint mindent összevissza sz*rt.

Forrás: Netflix


Szóval természetesen nem tudhatjuk ezer százalékosan, hogy ki volt az elkövető, hiszen nem voltunk ott, de ez a tény azért legalábbis kétségbe vonja Heard bűnösségét (amúgy az én pár kilós macskáim is megdöbbentően hatalmas méretűeket ürítenek a testtömegükhöz képest, szóval hajlamos vagyok elhinni, hogy kutyakakiról volt szó). És legyen bármennyire is alpári ez a téma, nagyon fontos vetülete az ügynek, mivel ez volt az, ami miatt Amber Heard végleg elásta magát a nagyközönség szemében,

hiszen aki ilyen alávaló gusztustalanságra képes, az bármire képes lehet.

Ezért kapta a sztár az Amber Turd (magyarul sz*r) gúnynevet, ezért készültek róla vicces videók, és talán ez adta meg a kegyelemdöfést az ellene elkövetett karaktergyilkosságban is.

 

Egy másik tragikus és tanulságos eset

Elképesztően durva tartalmat találtunk az HBO Maxon

A nem kevesebb mint 15 év leforgása alatt készült nagyszabású, összesen csaknem 7 órányi játékidejű dokumentumfilm-trilógia, Az elveszett Paradicsom a sátánista gyilkosokként elhíresült Nyugat-memphisi Hármak ügyét göngyölíti fel.

Tovább


4. Valóban léteznek a Depp részéről Heard sérelmére elkövetett fizikai bántalmazást bizonyító, a tárgyalás bizonyítékai közül kizárt SMS-ek

A Depp kontra Heard tanúsága szerint a tárgyalás egyik kulcsfontosságú mozzanata volt, hogy Heard védői megpróbálták bebizonyítani, hogy a színész egy repülőút során (amire természetesen a magángépükön került sor) részegen hátba rúgta a színésznőt. A perdöntő bizonyíték az lett volna, hogy Depp asszisztense, aki szintén jelen volt az incidens során, később állítólag SMS-üzenetekben tárta fel a sztár előtt, miket művelt ittasan, aki a válaszüzenetekben úgy írt, mint aki nagyon szégyelli magát. Mivel a jogászok ezeket az SMS-eket előzetesen nem csatolták a peranyagokhoz, hanem utólag, már a tárgyalás során akarták volna felvetetni a bizonyítékok közé, a bíró elutasította a kérelmüket, mondván, hogy így is több ezer oldalnyi bizonyíték áll már rendelkezésre.

Forrás: Netflix


A tárgyalás után a bíróság archívumába azonban bekerült MINDEN egyes anyag, ami a per során előkerült, így ezek az SMS-ek is, amelyeket amúgy Depp-rajongók ástak elő, akik persze pont a dolog ellenkezőjét akarták bizonyítani, hogy nem volt ilyen tartalom a színész és az asszisztens levelezésében.

Itt viszont feketén-fehéren olvasható minden, ugyanúgy, ahogy Heard beszámolt róla.

A szóban forgó asszisztenst nem hallgatták meg tanúként a tárgyalás során, később pedig úgy nyilatkozott, hogy ezek az SMS-ek koholmányok – de simán lehet, hogy Depp befolyásolta, hogy valljon így. Ez valószínűleg már sosem fog kiderülni, de szintén felveti, hogy nem biztos, hogy attól, hogy Amber Heard néhány dologban nem mondott igazat, hazudott volna mindenben.


5. A legnagyobb bűnösök mi magunk vagyunk

A Depp kontra Heard alapvetően dokumentumfilm-sorozat, méghozzá olyan, ami a különféle megszólalók véleményét bemutató beszélő fejes jeleneteken kívül szinte kizárólag archív anyagokkal dolgozik, azaz csak a tárgyalás felvételeit és az ott bemutatott egyéb anyagokat használja, nem rekonstruáltak eseményeket színészekkel. Az alkotás egyetlen nem dokumentumfilmes, hanem művészi megoldása viszont az, hogy a széria harmadik része során több átlagembert (pontosabban átlagembereket alakító színészt) is láthatunk, ahogy szomorúan követik az eseményeket, hogy a végén nem kevésbé szomorúan, sőt, talán némi önváddal nézzenek bele a kamerába (az epizód címe egyébként az, hogy A köz ítélete).

Forrás: Netflix


Mindezzel a mű azt hangsúlyozza, mennyire meg lett vezetve a közvélemény a Depp kontra Heard per során, és hogy nem az igazság győzedelmeskedett (az már rég elveszett valahol a közösségi médiában), hanem az amúgy is elképesztően népszerű sztár, Johnny Depp megnyert egy szimpátiaversenyt az eleve ellenszenves, a per végére kifejezetten közutálatnak örvendő Amber Heard ellenében.

Itt nyer értelmet az is, miért adott terepet a dokuszéria az olyan bohócok számára, akik a TikTokon vagy a YouTube-on az egész arcukat eltakaró Deadpool-álarccal kommentálták az eseményeket

(nyilván végig Deppnek adva igazat, Heardöt pedig a legaljasabb módokon ekézve).

A Depp kontra Heard ezzel tükröt tart a közösségi média elé, és mindennél ékesebben igazolja, hogy ha már van egy kialakult véleményünk, azon nagyon kis eséllyel vagyunk csak hajlandóak változtatni, és a közösségi médiából is csak az azt erősítő tartalmakat fogadjuk be (az említett Deadpool-álarcos idióta például azokat az üzeneteket, amelyekben a színész azt írta, hogy fel akarja gyújtani Heardöt, majd megd*gni a holttestét, hogy biztosan tudja, hogy halott, egyszerűen FEKETE HUMORnak minősítette, holott maga Depp is elismerte, hogy nem volt szép ezt írnia, és sehol sem utalt rá, hogy fekete humornak szánta volna, nem pedig dühében írta).

 

A köz ítélete

Johnny Depp MEGNYERTE a rágalmazási pert Amber Heard ellen

Johnny Depp megnyerte a rágalmazási pert volt felesége, Amber Heard ellen. Depp 15 millió dolláros kártérítésre jogosult, de mivel Heard egyik ellenkeresetét elfogadta az esküdtszék, Deppnek is kell fizetnie. Ugyanakkor az ítélet azt jelenti, hogy Depp nem követett el erőszakot Heard ellen.

Tovább


Ahogy a dokuszéria, úgy mi sem állítjuk, hogy Amber Heard ártatlan, hiszen számtalan bizonyíték került elő arra nézvést, hogy tettleg is bántalmazta Johnny Deppet. Viszont egyértelmű, hogy Depp is bántalmazta őt (ez egy kölcsönösen bántalmazó kapcsolat volt), ezt nemcsak a londoni bíróság mondta ki, de az említett HBO-s dokukban is szerepelnek olyan hangfelvételek, amelyekben a színész saját maga mondja el, hogy megütötte Heard szemét, ezenkívül mi is elfogadjuk abúzusnak a fent említett hűtőrugdosós videót.

Szóval az a határozott véleményünk, hogy a színésznő jogosan írta magáról a véleménycikkében, hogy családon belüli erőszak túlélője – és ez volt a per tárgya. De ne legyenek illúzióink,

ez a tárgyalás nem erről szólt, hanem arról, hogy ki a jobb színész, ki tud hitelesebben a közönség elé állni, kinek hisz inkább az a hét, erősen elfogult és befolyásolt esküdt.

És hát egyértelműen Johnny Depp a jobb színész, a nagyobb sztár és a hitelesebb megszólaló – van több mint húsz év és több millió rajongó előnye.

 

Ellenpélda a Depp kontra Heard hozzáállására, példa a Netflix ízléstelenségére MÁSKOR

Gyilkos és öngyilkos szektákkal ízléstelenkedik a Netflix

A Hogyan váljunk szektavezérré koncepciója finoman szólva eléggé bunkó és kegyeletsértő.

Tovább