Ismét sztrájkolnak a hollywoodi írók – mutatjuk, milyen sorozatok csúszhatnak

15 éve nem volt ilyen.

Május 2-án ismét sztrájkba kezdtek a hollywoodi forgatókönyvírók, miután a stúdiók és a filmes és televíziós írók közt eredménytelenül zárultak a tárgyalások. Utoljára 2007-2008-ban volt írósztrájk, akkor három hónap alatt sikerült dűlőre jutni, és a legfontosabb, amit az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA) elért, hogy az induló streamprodukciókhoz céhtagokat kell felvenni, ha a költségvetés ezt megengedi.

Forrás: Pexels

 

Jelenleg több ponton sem sikerült elérniük a céljukat, ami elsősorban a stream-részesedésre irányult.

Ezek olyan pénzügyi kompenzációk, melyeket színészeknek, film- vagy televíziós rendezőknek és más, a tévéműsorok és filmek készítésében résztvevő személyeknek (többek közt forgatókönyvíróknak) fizetnek ki ismétlések, szindikálás, Blu-ray- és DVD-kiadás vagy online streaming esetén.

Ez a céh javaslata szerint évi 429 millió dollár, a stúdiók viszont évi 86 millió dolláros ellenajánlatot tettek.

Forrás: Pexels

 

A céh további javaslatai a nyugdíj- és egészségügyi járulékokra, a személyzeti garanciákra és a mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályozásra összpontosítanak, ám ezeket az Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) mind elutasította. A mesterséges intelligenciára vonatkozó javaslat tartalmazza, hogy

a mesterséges intelligencia “nem írhat vagy írhat át irodalmi anyagot”, és nem használható “forrásanyagként”.

Ezt az AMPTP elutasította, és helyette azt a javaslatot tette, hogy évente felülvizsgálja a technológia fejlődését.


A sztrájk elég komolyan érinti a sorozatokat, pont, mint 2007-ben. Már most több széria fejlesztése is leállt:


A Showtime Yellowjackets című sorozatának harmadik szezonjára még csak egy napja ült össze az írócsapat, amikor mindenki felállt. Ashley Lyle, a sorozat társírója a Twitteren tette közzé a hírt: “Csodálatos volt, kreatívan pezsdítő, és nagyon szórakoztató. Izgatottan várom, hogy visszatérhessek a sorozathoz, amint a WGA tisztességes megállapodást köt.”


Leállt a Disney+-on látható Abbott Általános Iskola harmadik szezonjának írása, és Brittani Nichols író arról beszélt egy interjúban, hogy ez a sztrájk befolyásolhatja az epizódok mennyiségét, hiszen ez egy olyan széria, amit menet közben írnak. “Ha nem fejeződik be időben a sztrájk, az hatással lehet az epizódok számára, és biztos vagyok abban, hogy ez nagyon felzaklatja majd a nézőket” – mondta.

Bezárt a Cobra Kai írószobája is, így jelenleg egyetlen író sincs a 6. évad forgatásán.

Az Amazon Prime Video sorozata, az Elveszett próféciák kapcsán maga Neil Gaiman, az eredeti regény és a sorozat társírója fejezte ki egy tweetben a szolidaritását. Bár a széria második évadja idén nyáron érkezik David Tennant és Michael Sheen főszereplésével, de Gaiman nem vesz részt a sajtókörúton, ugyanis ő is sztrájkol.

A Saturday Night Live című élő szkeccsműsor következő, május 6-i adása nem kerül adásba, ahogy a legtöbb késő esti showműsor sem, köztük a Jimmy Kimmel Live sem.

Ugyanakkor a Sárkányok háza második évadának már minden forgatókönyve elkészült, szóval a Trónok harca spin-off sorozatát nem érinti az írósztrájk.

(via Independent, NME, The Hollywood Reporter, Variety)