Mi igaz a Netflix új bérgyilkosos sikerfilmjéből?

Pénteken került fel a Netflixre, és már a toplista élén tanyázik Richard Linklater krimivígjátéka, A bérgyilkos, aki nem is volt.

A valóban létezett Gary Johnson életén alapuló történet főszereplője a New Orleans-i Egyetem pszichológia- és filozófiaprofesszora, aki kiváló színészi képességeinek köszönhetően képes bérgyilkosnak kiadni magát, hogy elkapja azokat, akik igénybe akarják venni a szolgálatait.

De mennyire rugaszkodtak el a valóságtól az alkotók, azaz Linklater és a társíró-főszereplő Glen Powell?

Az igazi Johnson valójában emberi szexualitás és pszichológia órákat tartott Texasban, és a helyi rendfenntartó erőkkel dolgozott együtt Houstonban. A filmben látottakhoz hasonlóan Johnson bedrótozva találkozott bérgyilkost felbérelni szándékozó emberekkel, és vallomásokat csikart ki belőlük.

Linklater filmje Skip Hollandsworth újságíró 2001-es Texas Monthly-cikke alapján készült. A cikkben Hollandsworth úgy fogalmaz, hogy Johnsont "a szakma Laurence Olivier-jének" tartották, mivel nyomozásai közben 60 olyan houstoni lakost tartóztattak le, akik megpróbálták őt bérgyilkosnak felbérelni.

A Netflix új vígjátéka krimiben erős, de romantikában még erősebb

Richard Linklater krimivígjátékának hőse létező személy volt, akit a rendőrség arra használt fel, hogy csőbe húzza azokat, akik meg akarnak gyilkoltatni valakit - és aki elképesztően jól végezte a munkáját.

Kritikánk

 

Munkája során Johnson olyan álneveket használt, mint Mike Caine, Jody Eagle és Chris Buck, és ügyfelei úgy gondolták, hogy ő "Houston legjobb profi bérgyilkosa". Michael Hinton houstoni ügyvéd szerint:

Ő a tökéletes kaméleon. Soha nem jön zavarba, és soha nem mond rosszat. Minden alkalommal átveri őket."

A filmben Johnson összejön az egyik kliensével, az Adria Arjona által alakított Maddy Mastersszel. A valóságban nincs bizonyíték arra, hogy Johnson randevúzott volna az ügyfelekkel. A professzor háromszor volt házas és háromszor vált el, és második felesége, Sunny "magányos emberként" jellemezte.

A nő a Texas Monthly-nak így nyilatkozott az exférjéről:

Mindig barátságos, de szeret egyedül lenni, csendben lenni. Még mindig elképesztő számomra, hogy képes bekapcsolni ezt a másik személyiségét, ami miatt az emberek azt hiszik, hogy ő egy kegyetlen gyilkos."

A bérgyilkos, aki nem is volt végén olvasható felirat szerint Johnson a "legnyugodtabb fickó, akit el lehet képzelni", aki szerette az állatokat, vietnámi háborús veterán volt és gyakorló buddhista. A professzor 1947-ben született, és a film forgatásának megkezdése előtt, 2022-ben halt meg.

Forrás: Netflix

 

A közösségi médiában több néző is szóvá tette, hogy bármennyire is jó színész Glen Powell, nem biztos, hogy ő volt a tökéletes casting erre a szerepre. A filmben ugyanis egy "felejthető arcú", kockafejű madármegfigyelőként írják le, ami még hatásosabbá teszi a „bérgyilkossá” való átalakulását. Az egyik jelenetben Gary egyik diákja meg is kérdezi, hogy:

Elnézést, mikor lett a professzorunk dögös?"

Sokak szerint viszont Powell túl karizmatikus ahhoz, hogy olyasvalakit alakítson, aki civilben ennyire szürke.

"Most kezdtem el a filmet, és máris problémám van vele. Tényleg azt akarják, hogy azt higgyem, Glen Powell nem egy menő fickó?" - írta az egyik néző, egy másik pedig hozzátette:

"A Hit Man egy jó film, de senki nem veszi be, hogy a nyilvánvalóan nagyon jóképű Glen Powellt a tanítványai lúzernek tartják. Attól még, hogy adtak rá egy szemüveget, még mindig úgy néz ki, mint Glen Powell!".

Powell szerepelt már Linklater-filmben (a 2016-os Everybody Wants Some!!-ban), de a nagyközönség a 2022-es Top Gun: Maverickben figyelt fel rá. Tavaly az Imádlak utálniban volt Sydney Sweeney partnere, legközelebb pedig a Twisters – Végzetes vihar című akció-katasztrófafilmben fog szerepelni.

Via: Independent