Mintha a Légy jó mindhalálig-ot egy iPhone reklámba csomagolták volna - itt a Netflix Stephen King-filmje

De azért koránt sem olyan szörnyű adaptáció a Mr. Harrigan telefonja. Tisztességes iparosmunka kiváló színészekkel és kellemesen komor hangulattal.

Október 5-én került fel a Netflixre a legújabb Stephen King-adaptáció, a Harrigan úr telefonja. Bizonyára régóta várták már ezt a napot a borzongatás királyának rajongói, elvégre a 2017-ben kasszát robbantó Az után nem telt el úgy év, hogy ne adtunk volna hírt itt a PORT.hun egy új Stephen King-feldolgozásról. Csakhogy miközben 2019-ben az Az 2-n, a Kedvencek temetőjén és az Álom doktoron paráztunk, 2020-ban A kívülálló, 2021-ben pedig a Végítélet sorozatverziója szögezett bennünket a képernyők elé, addig idén egészen mostanáig nem jött ki semmiféle mozgóképre adaptált rémtörténet a Mestertől... Úgyhogy nagyon ideje volt már végre egy újabb feldolgozásnak!

Ezúttal Harrigan úr telefonja hív rettegni bennünket (szó szerint!) a Mr. Harrigan telefonja című Stephen King-kisregény egész tűrhető adaptációjában.

Ez a történet egyébként itthon is megjelent már tavaly a Minél véresebb című antológiakötetben.

 

Jaeden Martell és Donald Sutherland (forrás: Netflix)

 

A Harrigan úr telefonját a Netflix kivételesen nem egy brutálisan ijesztő horrornak harangozta be, hanem egyfajta „felnőtté válási történettel turbózott természetfeletti thriller”-ként tálalta. No persze semmi radikális újítást ne várjunk, az évtizedek óta jól bejáratott Stephen King-toposzok itt is szépen sorban jönnek egymás után – de valahogy mégsem válik kiismerhetővé és unalmassá az összkép.

A történet főszereplője ezúttal is Maine állam, azon belül is Stephen King saját bejáratú kis „Viharsarok”-ja, csupa olyan kitalált álmos amerikai kisvárossal, mint Derry, Castle Rock vagy épp Jerusalem's Lot. Ezekhez ezúttal a vidékies Harlow is felsorakozik néhány kellemesen borzongató természetfeletti jelenséggel (ugyanitt játszódik egyébként a King Újjászületés című regénye is). Itt él egy magának való, félárva iskolás srác, a hollywoodi forgatókönyvírói karrierről álmodozó Craig, aki összebarátkozik Mr. Harrigannal, a visszahúzódó, mogorva milliárdossal, és a könyvek iránti szeretetüknek köszönhetően csakhamar egy bensőséges apa-fia viszony alakul ki közöttük.

A fiúnak ugyanis rendszeresen fel kell olvasnia pár oldalt délutánonként az öregnek, amiért cserébe pénzt kap – tisztára mintha csak a Légy jó mindhalálig horrorverzóját látnánk!

Már a pompás szereposztásával is kiemelkedik a Mr. Harrigan telefonja a Stephen King-adaptációk tengeréből, mivel Craiget az Az 1-2-ből ismerős Jaeden Martell alakítja, a címbéli, különc milliárdost pedig az élő színészlegenda, Donald Sutherland. Nélkülük aligha működne ez a film, mert a harcedzett horror- és thrillerrajongók azért nem fognak ijedtükben felugrálni a kanapéról. A Mr. Harrigan telefonja ugyanis félig-meddig inkább Stephen King szerelmeslevele a könyvhekhez, sőt, az egész Gutenberg-galaxishoz, mint évszázadok óta létező elsődleges kultúraközvetítő műfajhoz, amit egyelőre még mindig nem tudott legyőzni a McLuhan-galaxis, azaz a televíziózás, a számítástechnika és az internet robbanásszerű elterjedése.

Épp ezért lesz egészen furcsán bizarr, ahogy a könyvmoly Mr. Harrigan az ajándékba kapott iPhone-t babrálva súlyos kütyüfüggő lesz. Elsőre úgy tűnhet, hogy nagyon jópofán mutatja be a film, ahogy egy tinédzser próbálja elmagyarázni egy tévét és rádiót is negligáló, nyomtatott újsághoz szokott aggastyánnak, mi fán terem az sms, az internet, és az élőben követhető részvényárfolyam, ám az új telefonját gyermeki örömmel nyomkodó Mr. Harrigan a főhős (és a néző) szeme láttára rottyan meg testileg és szellemileg, majd végül váratlanul meghal.

Ezután a főhős rájön, hogy az öregúr nemcsak hogy képes vele még a sírból is kommunikálni a telefonján, de mintha azt is elintézné hazajáró szellemként, hogy meghaljon, aki árt az idős mentora elvesztése után szinte csak zombiként tántorgó fiúnak. Ezek az események természetesen fenekestül felforgatják Craig életét, aki immáron nemcsak a mentora halála miatt van elkeseredve, de az iskolában átélt zaklatások miatt is...

Nyugi, ez nem spoiler, mindez benne volt már a film előzetesében is!

A trailer sajnos valóban a film legerősebb pillanatait válogatta össze – épp ezért fájdalmas csalódás, hogy a címbéli Harrigan úr halála után mintha el is veszítené a történet az erejét. Craig további élete izgalmas ugyan, de nagyon elkenik az alkotók: bár hősünk úgy tűnik, hogy sikeresen becsajozik, nem sokat tudunk meg a barátnőjéről azon kívül, hogy néha sms-eztek és egyszer táncoltak az iskolai bálban. Hősünk főiskolás évei is nagyon megúszósan lettek bemutatva, és itt már minimum egy bajuszt illett volna ragasztani a kölyökképű Jaeden Martellre, mert hiába 20 éves, a jelenetek többségében feleannyinak néz ki. Ráadásul a főhős titokzatos halálesetek utáni nyomozása is nagyon el lett maszatolva,  

a véget nem érő szépirodalmi idézetek helyett jó lett volna inkább elmesélni, hogy természetfeletti gyilkossal állunk-e szemben, vagy a véletlenek tragikus öszjátéka vezetett a halálesetekhez.

A színészek persze minden tőlük telhetőt megtesznek, Harrigan úr könyvekkel teli kúriája pedig igazi díszlettervezői mestermunka: látszatra ugyan ez is egy tipikus kísértetkastély, mégis, a sok-sok könyv és gondozott virág miatt az otthon melegét sugárzó, biztonságos szentély – a főhősnek és a nézőnek egyaránt. Összességében azonban sajna a Netflix új Stephen King-filmje két százéves szék között a nyikorgó padlóra zuhan: felnőtté válási történetnek túl vérszegény, természetfeletti thrillernek pedig nem eléggé félelmetes – 104 perces iPhone-reklámnak viszont tökéletes! Persze ha mostantól minden évben kapunk egy olyasfajta tisztességes iparosmunkaként elkészített King-adaptációt, mint a Mr. Harrigan telefonja, én már boldog emberként halok meg! 

Értékelés: 6/10

Kiknek ajánljuk? Donald Sutherland-rajongóknak, Stephen King-kedvelőknek, iPhone-függőknek, azoknak, akik kíváncsiak, mire vitték az Az 1-2 tinisztárjai, és persze azoknak is, akik a XXI. század kütyütengerében továbbra is rendületlenül kitartanak a könyvek mellett.

Forrás: Netflix