Szent Patrik napja alkalmából nézz ír filmeket!

Szent Patrik Írország védőszentje, így március 17., Szent Patrik napja az írek egyik legfontosabb nemzeti ünnepe. Mi idén úgy ünneplünk velük, hogy összeválogattuk nektek a legjobb ír filmeket – néhányat közülük akár már most megnézhettek!

WolfWalkers (2020)

Ez a frissen Oscar-díjra jelölt animációs film annak a Tomm Moore-nak az alkotása, akinek a Kells titka és A tenger dala című csodálatos szépségű meséket is köszönhetjük. A WolfWalkersben egy fiatal vadásztanonclány, Robyn Goodfellowe apjával Írországba utazik, hogy segédkezzenek az utolsó farkasfalka kiirtásában. Ám minden megváltozik, amikor Robyn megismerkedik egy szabad szellemű lánnyal, aki egy olyan titokzatos törzshöz tartozik, amelynek tagjai a szóbeszéd szerint éjjelente farkassá változnak.

A film az Apple TV+-on érhető el.

Lottózsonglőrök (1998)

Egy apró, mindössze 52 lelket számláló dél-írországi falu történetének legnagyobb eseménye következik be egy borongós szombat estén. A magányosan éldegélő Ned Devine megnyeri a lottósorsolás főnyereményét: több mint 7 millió fontot. Ned azonban nem éli túl a nyeremény okozta örömöt, ráadásul rokona nem lévén, a nagy pénz is veszni látszik, mert ebben az esetben a lottótársaság senkinek sem fizeti ki a hatalmas összeget. Jackie és Michael, a két öreg barát, akik megtalálják a boldogságba belehalt nyertest, úgy döntenek, nem hagyják odaveszni a nagy lehetőséget. Ahhoz azonban, hogy tervük sikerülhessen, az egész falut be kell vonniuk az akcióba.


Szökőhév (2010)

A fiatal Anna (Amy Adams) kétségbeesve várja, hogy barátja, a számára minden szempontból tökéletes férfi végre feleségül vegye. A probléma csak az, hogy a sors egészen mást tartogat a számára. Miután a pár negyedik évfordulója is lánykérés nélkül zajlik, Anna elhatározza, hogy saját kezébe veszi az ügyet.

Megtudja ugyanis, hogy egy ír szokás szerint szökőnapon, február 29-én a nők is megkérhetik kedvesük kezét.

Hősünknek nem is kell több, Dublinba megy választottja után, hogy térden állva kérje férjül. A tökéletesen eltervezett fiúkérés azonban nem megy olyan könnyen. A csöppet sem zökkenőmentes utazás és a borzalmas időjárás keresztbe tesz Annának, így Írország másik felén ragad, messze párjától. A váratlan helyzetben kénytelen egy igen jóképű, ám annál cinikusabb férfi, Declan (Matthew Goode) segítségét kérni, hogy vágjon át vele az országon, és keressék meg együtt a barátját. A kalandos utazás alatt az alkalmi páros rádöbben, hogy a szerelem felé vezető út nem mindig egyenes...


Egyszer (2007)

A Fiú utcazenész, aki Dublin utcáin nappal slágereket, éjjel a saját számait énekli. A Lány cseh emigráns, aki alkalmi munkákból tartja el magát. A Fiú az apjával lakik, bedolgozik annak porszívójavító műhelyében. A Lány az anyjával és a kislányával él. A Fiút nemrég hagyta el élete nagy szerelme. A Lány nemrég hagyta ott a férjét. Egy nap a Lány megáll a Fiú előtt az utcán, és önfeledten hallgatja a zenéjét. Ő is zenész, de nincs pénze zongorára, ezért egy hangszerboltba szokott bejárni, ahol megengedik neki, hogy zongorázzon. A Fiú elkíséri oda, és ahogy eléneklik az első dalt együtt, láthatatlan, de annál erősebb kötelék alakul ki közöttük. A Fiú minden vágya, hogy felvehesse a számait, és szerencsét próbáljon Londonban. A Lány segít neki.


A bal lábam (1989)

Christy Brownt (Daniel Day-Lewis) még saját szülei is gyógyíthatatlannak, mozgássérültnek és gyengeelméjűnek tartják. Egy szép napon azonban a családnak rá kell döbbennie, hogy Christy nemcsak ért, érez, de gondolkodik és iszonyú elszántsággal küzd szerettei elismeréséért. Segítségükkel emberfeletti harcot vív azért, hogy teljes értékű embernek tartsák.


Apám nevében (1993)

1974-ben kettős bombamerényletet követnek el a London melletti Guilford városkájában. Öt ember meghal, negyvenketten megsebesülnek. A rendőrség az Ír Köztársasági Hadsereget, azaz az IRA nevű terrorszervezetet gyanúsítja az akció elkövetésével. Hamarosan letartóztatják Gerry Conlont, a léha, link fiatalembert (Daniel Day-Lewis), akit az apja (Pete Postlethwaite) Belfastból küldött Londonba, amikor a fiúnak meggyűlt a baja a zsarukkal és az IRA-val. Gerryn kívül azonban az apja is börtönbe kerül. Az ún. guilfordi négyek perében ártatlanul életfogytiglani börtönre ítélik őket. Az igazságra csak tizenöt évvel később derül fény. Gerry Conlon önéletrajzi regényéből.

A film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies szolgáltatóknál.

Éhség (2008)

A történet középpontjában a Belfast közelében található Maze fegyház négy lakója áll: Raymond Lohan börtönőr, aki a hírhedt H-blokkban teljesít szolgálatot; a frissen érkezett, rettegő Davey Gillen és cellatársa, Gerry Campbell, aki segít neki eligazodni a fogház kegyetlen világában; valamint a blokk szellemi vezére, Bobby Sands (Michael Fassbender). Sands irányításával a rabok megtagadják az egyenruha viselését, és követelni kezdik a politikai foglyoknak kijáró bánásmódot. Egyre komolyabb összetűzések követik egymást, és ahogy a Maze falai közt elharapózik az erőszak, lassan a fegyőrök is veszélybe kerülnek.