Távol a világtól: ez a különbség a film és a könyv között

A Julia Roberts és Ethan Hawke főszereplésével készült Netflix-szenzáció írója rövid, ám igen érdekes – és durván SPOILERes – interjút adott a Varietynek.

A Mr. Robot alkotójaként ismert Sam Esmail apokaliptikus thrillere Rumaan Alam azonos című, magyarul is olvasható regényén alapul. Az interjúban a szerző először arról beszél, hogy elsősorban a két mű befejezése között van különbség, hiszen nála a kislány, Rose, miután megtalálja a szomszédok bunkerét, visszatér a családjához egy csomó mindennel, amit ott szedett össze – a filmben ezzel szemben leül megnézni a Jóbarátok utolsó részét, hiszen egész idő alatt erre vágyott.

Alam szerint Esmail azért rakta bele ezt a kis viccet a filmbe, mert mint filmes szereti az önreflexiót – viszont ez egyrészt szerinte nem is vicc, hiszen a kislánynak tényleg fontos a Jóbarátok, és a művészetnek valóban van egy felszabadító, megnyugtató hatása,

másrészt ez a befejezés is hűséges szellemileg és érzelmileg az eredetihez, mivel ugyanúgy kérdőjeleket hagy maga után, mint a könyvé.
Julia Roberts a filmben. Forrás: Netflix


Az író megvédte a filmet azokkal a kritikákkal szemben is, amelyek azt rótták fel a rendezőnek, hogy miért nem egyesülnek a cselekmény végén újra a családok, és jutnak el közösen a bunkerbe. A szerző – teljes joggal – úgy véli, erre valójában semmi szükség egy nyomasztó katasztrófafilmben, és a Távol a világtól ezzel meghagyja a nézőnek a továbbgondolás lehetőségét, és tiszteli annyira, hogy nem nyugtatgatja azzal, hogy „igen, akkor mostantól minden rendben lesz”.

Alam elmondása szerint további különbség még a film és a könyv között, hogy Esmail verziójában elhangzik egy magyarázat arra nézvést, hogy mégis miért történik az a digitális apokalipszis, ami miatt egész Amerika (és talán az egész világ) hétköznapi élete a feje tetejére áll, nála viszont már írás közben alapvető fontosságú volt, hogy ő maga se tudja, hogy mi áll a dolgok hátterében. Véleménye szerint viszont a Távol a világtól-film ezzel is hűséges az ő munkájához, mivel az a magyarázat, amit kapunk,

csak a Mahershala Ali által játszott G.H. verziója az igazságra, egyáltalán nem biztos, hogy neki van igaza – csak Ali annyira jó színész, hogy hajlamosak vagyunk elhinni neki.


(via Variety)