Megkezdődött az Átrium tizedik jubileumi évada

Szabad ország. Szabad színház. Csakazértis. Az előző színházi évad végén a bezárás szélére sodródott Átrium, a rengeteg civil támogatásnak köszönhetően megkezdte 2022/23-as, jubileumi, tizedik színházi évadát. A repertoáron tartott előadások műsoron tartása mellett három új produkció bemutatását tervezni a teátrum.

Az évad elején, szeptember 17-én kerül színre Brasch Bence Bálna című darabja, Ágoston Katalin, Kovács Máté, Debreczeny Csaba, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán e.h. szereplésével. A szerző rendezésében készülő kortárs komédia a színház és a tehetségkutató tévéműsorok világába repít el minket. Bokor Bonifác, a harminchoz közeledő író élete főművét megosztja azzal a színházigazgatóval, akivel pár hónapja ismét hajlandó szóba állni. A mű azonban nem éri el a kívánt hatást, hiszen Molnár igazgató úr egy könnyed, szórakoztató musicalt vár tőle. Brasch Bence szövege érvényesen foglalkozik olyan aktuális kérdésekkel, mint a fiatal felnőttek útkeresési dilemmái, vagy a #metoo mozgalom, eközben pedig csavaros „színház a színházban” dramaturgiával formailag is érdekes kortárs komédiát
láthatunk.

Szeptember 30-án lesz az Átrium, a Mentőcsónak és a Terminál Workhouse együttműködésében készülő Játszóház című ifjúsági előadás premierje, Andrusko Marcella és Ivanics Tamás szereplésével, Botos Éva rendezésében. Egy játszóház látszólag harmonikus környezetében találkoznak gyerekek és felnőttek. A hétköznapinak induló ismerkedés egyre sötétebb titkokat tár fel a családok életéből. Ahogy mind többet tudnak egymásról, úgy tűnik, sikerül közös erővel megoldaniuk a nehézségeket, de a legnagyobb titok próbára teszi a kapcsolatukat és az emberségüket... Két színész virtuóz szerepváltó alakítása a gyerekjátékok tétjéről. A darab szövegét az alkotók mellett Mohácsi István dramaturg jegyzi.

Az év harmadik, idén novemberre tervezett bemutatója a Hannibál tanár úr című darab, amelyet Móra Ferenc novellája, valamint Fábri Zoltán, Gyenes István és Szász Péter forgatókönyve nyomán Deres Péter és Vidovszky György írt. Az előadást Vidovszky György rendezi. A történet főhőse Nyúl Béla, egy óbudai gimnázium latintanára oroszországi hadifogsága alatt egy templomi padláson olyan feljegyzéseket talált, amely szerint Hannibált egy forradalom buktatta meg. A szürke kis tanár ez alapján ír egy értekezést, élete főművét – amely természetesen senkit nem érdekel. Ám váratlanul üresedés támad az iskola évkönyvében, így pánikszerűen Nyúl kollégát kérik fel, hogy kitöltse az űrt, és publikálja tudományos dolgozatát. A kisember a semmiből egyszercsak az érdeklődés középpontjába
kerül, majd megláthatjuk azt is, hogyan darálja be a hatalom a kicsi embert. Akkor is, most is, mindig is. A címszerepben Mucsi Zoltánt láthatjuk, amennyiben a produkció megvalósul. Az előadásra még tavaly novemberben a kulturális kormányzathoz beadott pályázatot nem bírálták még el, ahogy az Átrium működési pályázatát sem.

Az idén tízéves színház az évadot kizárólag a közönség támogatásának köszönhetően kezdheti el, az idei év fedezetéhez még 73 millió forint hiányzik, és a következő évről – amelyet már régen tervezni kellene – sem lehet tudni semmit. A brutális mértékű rezsiáremelés miatt az energiaköltség várhatóan a 6–10-szeresére megy fel az év hátralévő részében. A készítendő bemutató költsége, a rezsi árának növelése miatt valószínűleg további fedezetre lesz szükség a színház működtetéséhez, amely jelenleg október végéig tűnik biztosítottnak. A hiányzó összeg megszerzésére az Átrium támogatási árverést hirdet, szeptember 10-én pedig támogatói napot tart a színház művészei és dolgozói közreműködésével, a nap programjaival meg szeretnék köszönni a nézők kiállását a színház mellett. Az Átrium fennmaradását a tamogatas.atrium.hu oldalon lehet támogatni.